Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Daily Telegraph: Treći svjetski rat može izbiti i sutra, iskra može biti i mali incident

Daily Telegraph: Treći svjetski rat može izbiti i sutra, iskra može biti i mali incident

rat-svemir-obama-putinRusi navosno prave svemirsko oružje, a SAD je za svemirske ratove izdvojio 5 milijardi dolara

Amerikanci i Britanci posljednjih desetljeća su bili koncentrirani na ratove u Sijera-Leone, Bosni, Iraku i Afganistanu, pa i sada u Siriji, a rat u svjetskim razmjerima bio bi nešto sasvim drugo. Pogotovo što na svjetsku sccenu kao velike vojne sile izlaze Rusija i Kina

Veliki ratni konflikt može biti i “dio širih planova za prekrojavanje svijeta”. Vjerojatnost za to će rasti kako ekonomije Azije budu sustizala Zapad, pogotovo što Kina namjerava skinuti SAD sa pozicije vodeće svjetske države. Detonator može aktivirati i slabost nekog od velikih. Putinova igra sračunata je na to da NATO dovede do “stanja uznemirenosti u kojem nije bio od sredine 80-ih godina”

“TREĆI svjetski rat može izbiti već sutra” – ocijenio je Daily Telegraph.

Autori britanskog lista tvrde: da bi došlo do sudara između NATO i Kine ili NATO i Rusije – dovoljna je i “najmanja iskra”. Pritom su naglasili: u novom velikom ratu – ako do njega zaista dođe – u bitke će biti ubačene “dosad nepoznate vrste naoružanja”.

Daily Telegraph posebno naglašava da su se Amerikanci i Britanci posljednjih desetljeća bili skoncentrirali na ratove u Sijera-Leone, Bosni, Iraku i Afganistanu, pa i sada u Siriji, a da bi rat u svjetskim razmjerima bio nešto sasvim drugo. Pogotovo što na svjetsku scenu kao velike vojne sile izlaze Rusija i Kina.

Autori britanskog lista priznaju: rat sa njima bio bi mnogo veća igra, s mnogostruko povećanim rizicima.

Nakon hladnog rata, sukob s Kinom i Rusijom izgledao je malo vjerojatnim, a sada je napetost tolika da je “sasvim realan”.


Uz ovo se posebno naglašava: “Kao i u prošlosti, treći svjetski rat može započeti od “malog događaja”. Primjerice, neki od ruskih bombardera, koji sondiraju granice NATO, može se sudariti s britanskim “tajfunom”. Osim ovoga, u sirijskom zračnom prostoru već se stvorila opasna gužva. A do incidenta može doći i na moru, ako neki američki ili japanski brod zapara po kineskom ratnom brodu negdje oko grebena Pacifika”.

Daily Telegraph tvrdi da veliki ratni konflikt može biti i “dio širih planova za prekrojavanje svijeta”. Vjerojatnost za to će rasti kako ekonomije Azije budu sustizala Zapad, pogotovo što Kina namjerava skinuti SAD sa pozicije vodeće svjetske države.

Isti mehanizam može aktivirati i slabost nekog od velikih.

Britanci tvrde da je igra Vladimira Putina sračunata na to da NATO dovede do “stanja uznemirenosti u kojem nije bio od sredine 80-ih godina”.

A kako bi mogao izgledati sam treći svjetski rat?

Autori Daily Telegraph su uvjereni da bi bitke tog rata “brzo nadmašile bitke iz prva dva svjetska rata”.

U tim bitkama bi sudjelovali najmoderniji lovci i nosači aviona na koje i Velika Britanija trenutno troši milijarde funti.

Rat bi zahvatio i svemirski i cyber prostor. Daily Telegraph naglašava da bi svemir bio “živčani sustav zaraćenih armija”.

Isti list tvrdi da Rusija već pravi oružje koje će biti u stanju uništavti svemirske sustave zemalja NATO, a da su Amerikanci izdvojili 5 milijardi dolara za “realizaciju planova koji će omogućiti vođenje svemirskih ratova”.

Daily Telegraph ukazuje da mnogi aktivni generali i vojni stručnjaci smatraju da bi novi “veliki rat” bio “brz i kratak”.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,