Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » PANIKA ZA ZLATOM: Sve vi┼íe zemalja povla─Źi zlato iz FED-a

PANIKA ZA ZLATOM: Sve vi┼íe zemalja povla─Źi zlato iz FED-a

FED-zlatoCentralne banke stranih zemalja nastavljaju povla─Źiti svoje zlatne rezerve iz ameri─Źke Uprave federalnih rezervi (FED), navodi se u posljednjem izvje┼ítaju te institucije

Masovno povla─Źenje zapo─Źelo je jo┼í pro┼íle godine

Tijekom ovog razdoblja, iz Federalnih rezervi je povu─Źeno ukupno 250 tona zlata, tako da su rezerve zlata pale na 5.950 tona, ┼íto je rekordno nisku razinu za posljednjih 20 godina.

Sli─Źna situacija se posljednji put dogodila prije po─Źetka financijske krize 2008. godine kada su inozemne sredi┼ínje banke povukle gotovo 400 tona zlata.

Izgleda da se povijest ponavlja, s obzirom da trenutna povla─Źenja rezervi zlata traje od 2014. godine i ove godine Federalne rezerve pre┼żivljavaju novu krizu

Prvi veliki poku┼íaji stranih zemalja da vrate zlatne rezerve po─Źeo je 2012. godine, kada je Njema─Źka probala povu─Źi svoje zlato, ali je odbijena, pa je dobila samo mali dio od planiranih 700 tona zlata.

Povjerenje u FED usred trenutne globalne krize sve vi┼íe opada. Njezina geopoliti─Źka uloga postala je o─Źigledna tijekom posljednjih godina.

Navodi se da je ─Źak bilo i najava o namjeri FED-a da podigne kamatne stope i tako izazove destabilizaciju na globalnom financijskom tr┼żi┼ítu.

Pored toga, Federalne rezerve mogu izvršiti ozbiljan pritisak na financijske sustave u eurozoni iu drugim europskim zemljama.

Vjerojatno se ─Źak i ameri─Źki saveznici tajno ┼żele otarasiti utjecaja FED-a i sada tra┼że na─Źin da to postignu. Izgleda da nedavno povla─Źenje zlata mo┼że biti korak ka ostvarenju tog cilja.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , , , , ,