Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » PANIKA ZA ZLATOM: Sve više zemalja povlači zlato iz FED-a

PANIKA ZA ZLATOM: Sve više zemalja povlači zlato iz FED-a

FED-zlatoCentralne banke stranih zemalja nastavljaju povlačiti svoje zlatne rezerve iz američke Uprave federalnih rezervi (FED), navodi se u posljednjem izvještaju te institucije

Masovno povlačenje započelo je još prošle godine

Tijekom ovog razdoblja, iz Federalnih rezervi je povučeno ukupno 250 tona zlata, tako da su rezerve zlata pale na 5.950 tona, što je rekordno nisku razinu za posljednjih 20 godina.

Slična situacija se posljednji put dogodila prije početka financijske krize 2008. godine kada su inozemne središnje banke povukle gotovo 400 tona zlata.

Izgleda da se povijest ponavlja, s obzirom da trenutna povlačenja rezervi zlata traje od 2014. godine i ove godine Federalne rezerve preživljavaju novu krizu

Prvi veliki pokušaji stranih zemalja da vrate zlatne rezerve počeo je 2012. godine, kada je Njemačka probala povuči svoje zlato, ali je odbijena, pa je dobila samo mali dio od planiranih 700 tona zlata.

Povjerenje u FED usred trenutne globalne krize sve više opada. Njezina geopolitička uloga postala je očigledna tijekom posljednjih godina.

Navodi se da je čak bilo i najava o namjeri FED-a da podigne kamatne stope i tako izazove destabilizaciju na globalnom financijskom tržištu.

Pored toga, Federalne rezerve mogu izvršiti ozbiljan pritisak na financijske sustave u eurozoni iu drugim europskim zemljama.

Vjerojatno se čak i američki saveznici tajno žele otarasiti utjecaja FED-a i sada traže način da to postignu. Izgleda da nedavno povlačenje zlata može biti korak ka ostvarenju tog cilja.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , , , , ,