Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA MIHAJLA PUPINA: Nije htio umrijeti dok se ne pomiri s Teslom

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA MIHAJLA PUPINA: Nije htio umrijeti dok se ne pomiri s Teslom

mihajlo-pupinDvojica velikana posvađala su se jer je Pupin tvrdio da je zapravo Marconi prvi registrirao patent

Tesla to Pupinu nikako nije mogao oprostiti i od tada nisu govorili

Veliki znanstvenik i izumitelj Mihajlo Pupin, koji je rođen 9. listopada 1858. godine, nije htio umrijeti dok se ne pomiri s Nikolom Teslom.

Dvojica velikana posvađala su se jer je Pupin tvrdio da je zapravo Marconi prvi registrirao patent. Tesla to Pupinu nikako nije mogao oprostiti i od tada nisu govorili.

Kada je, međutim, Pupin, pao u postelju, pred samu smrt ožujka 1935. godine zahtijevao je da se vidi sa Teslom.

U mirenju im je pomogla Natalija, majka profesorke Vidosave-Vide Janković (96), čiji je otac Radoje bio generalni konzul u Chicagu i New Yorku (1926-1937), povjerljivi časnik koji je nosio ordenje ruskom caru Nikolaju Romanovu, i bliski prijatelj kralja Aleksandra Karađorđevića, Mihajla Pupina, Ive Andrića, Ivana Meštrovića.

Pupin je naime tog hladnog ožujka rekao svojoj kćerki Vavi da mu dovede Teslu u bolnicu, u kojoj je ležao. Ona je pozvala Nataliju i doslovno joj kazala: “Papa ne želi umrijeti prije nego što se vidi sa gospodinom Teslom” i zamolila je da to učini.

Veliki Tesla, bez obzira na razmirice iz prošlosti, poslušao je Natalijine molbe i posjetio Pupina.

Prilikom tog susreta ni Pupunite, a ni Tesla nisu krili suze. Ipak, o čemu su razgovarali tijekom pola sata, koliko je trajala posjete pomirenja, ostala je tajna. Ubrzo, poslje toga, Pupin je umro.
 

 
(kurir.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,