Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » VJEČNA DILEMA: Tko bi dobio rat? Kina ili SAD?

VJEČNA DILEMA: Tko bi dobio rat? Kina ili SAD?

kina-sad-ratDok Sjedinjene Države nastavljaju sa provokativnim akcijama u Južnom kineskom moru, vrijedi se zapitati: Što bi se dogodilo kada bi došlo do vojnog sukoba između Washingtona i Pekinga

Novi izvještaj RAND korporacije uspoređuje vojne sposobnosti dviju zemalja u deset različitih područja

Izvještaj “Amerika-Kina, krajnji rezultat: vojne snage, geografski položaj, napredak vojne moći od 1997. do 2017″, na kome je radilo 14 analitičara, fokusiran je isključivo na vojnu moć, ignorira politička pitanja, i bavi se hipotetičkim scenarijem – vojnom akcijom kod otoka Sprete i kineskom invazijom na Tajvan.

Napad Kine na zrakoplovnu vojnu bazu

Kina je 1997. godine imala vrlo malo kratkodometnih balističkih raketa, a danas oko 1.400. One lako mogu oštetiti američku vojnu bazu Kadena na japanskom otoku Okinawa.

“Žestok napad bi mogao onesposobiti bazu na nekoliko tjedana”, navodi se u izvješću i dodaje da bi se time veoma povećala distanca koju bi američke zrakoplovne snage morale prijeći. One bi bile primorane da operiraju iz Aljaske, Guama ili s Havaja, što bi Kini osiguralo mnogo više vremena da se pripremi za obranu.

Odnos američke i kineske zrakoplovne moći

Peking je drastično unaprijedio sposobnost svojih zrakoplovnih snaga, modernizujući polovicu svojih borbenih aviona, čime su mogućnosti dviju snaga skoro jednake, s minimalnom prednošću za Ameriku.

Kada bi Kina izvršila invaziju na Tajvan, američkim vojnim snagama bi bilo potrebno najmanje sedam dana da adekvatno odgovore iz svojih baza. U slučaju duže operacije, Amerika bi bila u prednosti, ali bi njene kopnene i pomorkse snage bile u većoj opasnosti, navodi se u izvješću.

Prodiranje u američki zračni prostor

Kina danas ima oko 200 raketnih sustava zemlja-zrak, kao i poboljšane obrambene radarske sustave, tako da bi američka avijacija imala mnogo poteškoća u slučaju invazije na Tajvan.

Međutim, u slučaju vojne akcije kod otoka Sprete, američke zrakoplovne snage bi bile u prednosti, s obzirom da se arhipelag nalazi oko 1.280 kilometara od kineskog kopna.

Napad na kinesku avio – bazu

Amerikanci bi imali određenu prednost u ratu za Tajavan, a značajnu u ratu za Otočje Spratly, zahvaljujući dalekodometne raketama. Međutim, ta prednost je kratkotrajna zbog ograničene količine dotičnog naoružanja, navodi se u izvješću.

Napad na američke pomorske snage

U slučaju borbi u Južnom kineskom moru, Washington bi se svakako oslonio na svoje nosače aviona, ali bi mu veliku prijetnju predstavljao veliki razvitak kineskih protivpomorskih raketa.

Ti nosači aviona bi mogli uspješno da se brane, ali SAD bi morale i da se natječu protiv uznapredovanom kineske obavještajne službe, nadzora i špijunskih podmornica.

Napad na kineske pomorske snage

Kako se navodi u izvješću, u borbi za Tajvan kineske snage bi pretrpjele značajne gubitke, koje bi najvjerojatnije oslabile organizaciju desantnih trupa. Međutim, Kina je od 1997. značajno poboljšala vlastite kapacitete za borbu protiv podmornica i brodova.

Američki svemirski sustavi

Washington je poboljšao svoje svemirske sustave od 2002. godine, pa je u mogućnosti da onesposobi neprijateljske satelite, dok se može poslužiti i raketama za obaranje špijunskih satelita, a u izvješću se spominju i laserski sustavi koji bi mogli naškoditi kineskom svemirskom programu.

Kineski svemirski sustav

Prijetnja po američke komunikacijske satelite je “žestoka”, uzimajući u obzir ispitivanja protusatelitskih raketa koje Peking izvodi od 2007. godine. Posjedovanje ruskih sustava za onesposobljavanje satelita treba još više da brine Washington, navodi se u izvješću.

Cyber ​​rat

Zbog sofisticiranih američkih cyber sustava i Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), Washington bi imao prednost u cyber ratu tijekom okršaja. Međutim, obje strane bi dočekalo nekoliko značajnih iznenađenja. U izvješću se također navodi da se SAD žestoko oslanjaju na nepouzdane internet mreže, u koje bi lako mogli prodrijeti neprijateljski hakeri.

Nuklearna stabilnost

Iako je Kina poboljšala nuklearni arsenal nakon 1997. godine, i dalje je daleko od efikasnosti i brojnosti koju posjeduje SAD. Samim tim, autori izvješća daju prednost Washingtonu u odnosu 13:1.

Zaključak

Izvješće predviđa da bi razvitak kineske vojne moći mogao dovesti do pada utjecaja američkih snaga na Pacifiku. Peking bi, hipotetički, mogao se “domoći određenih ciljeva bez poraza američkih snaga”. Uz znatne gubitke obiju strana, Amerika više ne bi dominirala Pacifikom kao nekada.
 

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,