Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » VJE─îNA DILEMA: Tko bi dobio rat? Kina ili SAD?

VJE─îNA DILEMA: Tko bi dobio rat? Kina ili SAD?

kina-sad-ratDok Sjedinjene Dr┼żave nastavljaju sa provokativnim akcijama u Ju┼żnom kineskom moru, vrijedi se zapitati: ┼áto bi se dogodilo kada bi do┼ílo do vojnog sukoba izme─Ĺu Washingtona i Pekinga

Novi izvje┼ítaj RAND korporacije uspore─Ĺuje vojne sposobnosti dviju zemalja u deset razli─Źitih podru─Źja

Izvje┼ítaj “Amerika-Kina, krajnji rezultat: vojne snage, geografski polo┼żaj, napredak vojne mo─çi od 1997. do 2017″, na kome je radilo 14 analiti─Źara, fokusiran je isklju─Źivo na vojnu mo─ç, ignorira politi─Źka pitanja, i bavi se hipoteti─Źkim scenarijem – vojnom akcijom kod otoka Sprete i kineskom invazijom na Tajvan.

Napad Kine na zrakoplovnu vojnu bazu

Kina je 1997. godine imala vrlo malo kratkodometnih balisti─Źkih raketa, a danas oko 1.400. One lako mogu o┼ítetiti ameri─Źku vojnu bazu Kadena na japanskom otoku Okinawa.

“┼Żestok napad bi mogao onesposobiti bazu na nekoliko tjedana”, navodi se u izvje┼í─çu i dodaje da bi se time veoma pove─çala distanca koju bi ameri─Źke zrakoplovne snage morale prije─çi. One bi bile primorane da operiraju iz Aljaske, Guama ili s Havaja, ┼íto bi Kini osiguralo mnogo vi┼íe vremena da se pripremi za obranu.

Odnos ameri─Źke i kineske zrakoplovne mo─çi

Peking je drasti─Źno unaprijedio sposobnost svojih zrakoplovnih snaga, modernizuju─çi polovicu svojih borbenih aviona, ─Źime su mogu─çnosti dviju snaga skoro jednake, s minimalnom predno┼í─çu za Ameriku.

Kada bi Kina izvr┼íila invaziju na Tajvan, ameri─Źkim vojnim snagama bi bilo potrebno najmanje sedam dana da adekvatno odgovore iz svojih baza. U slu─Źaju du┼że operacije, Amerika bi bila u prednosti, ali bi njene kopnene i pomorkse snage bile u ve─çoj opasnosti, navodi se u izvje┼í─çu.

Prodiranje u ameri─Źki zra─Źni prostor

Kina danas ima oko 200 raketnih sustava zemlja-zrak, kao i pobolj┼íane obrambene radarske sustave, tako da bi ameri─Źka avijacija imala mnogo pote┼íko─ça u slu─Źaju invazije na Tajvan.

Me─Ĺutim, u slu─Źaju vojne akcije kod otoka Sprete, ameri─Źke zrakoplovne snage bi bile u prednosti, s obzirom da se arhipelag nalazi oko 1.280 kilometara od kineskog kopna.

Napad na kinesku avio – bazu

Amerikanci bi imali odre─Ĺenu prednost u ratu za Tajavan, a zna─Źajnu u ratu za Oto─Źje Spratly, zahvaljuju─çi dalekodometne raketama. Me─Ĺutim, ta prednost je kratkotrajna zbog ograni─Źene koli─Źine doti─Źnog naoru┼żanja, navodi se u izvje┼í─çu.


Napad na ameri─Źke pomorske snage

U slu─Źaju borbi u Ju┼żnom kineskom moru, Washington bi se svakako oslonio na svoje nosa─Źe aviona, ali bi mu veliku prijetnju predstavljao veliki razvitak kineskih protivpomorskih raketa.

Ti nosa─Źi aviona bi mogli uspje┼íno da se brane, ali SAD bi morale i da se natje─Źu protiv uznapredovanom kineske obavje┼ítajne slu┼żbe, nadzora i ┼ípijunskih podmornica.

Napad na kineske pomorske snage

Kako se navodi u izvje┼í─çu, u borbi za Tajvan kineske snage bi pretrpjele zna─Źajne gubitke, koje bi najvjerojatnije oslabile organizaciju desantnih trupa. Me─Ĺutim, Kina je od 1997. zna─Źajno pobolj┼íala vlastite kapacitete za borbu protiv podmornica i brodova.

Ameri─Źki svemirski sustavi

Washington je pobolj┼íao svoje svemirske sustave od 2002. godine, pa je u mogu─çnosti da onesposobi neprijateljske satelite, dok se mo┼że poslu┼żiti i raketama za obaranje ┼ípijunskih satelita, a u izvje┼í─çu se spominju i laserski sustavi koji bi mogli na┼íkoditi kineskom svemirskom programu.

Kineski svemirski sustav

Prijetnja po ameri─Źke komunikacijske satelite je “┼żestoka”, uzimaju─çi u obzir ispitivanja protusatelitskih raketa koje Peking izvodi od 2007. godine. Posjedovanje ruskih sustava za onesposobljavanje satelita treba jo┼í vi┼íe da brine Washington, navodi se u izvje┼í─çu.

Cyber ÔÇőÔÇőrat

Zbog sofisticiranih ameri─Źkih cyber sustava i Ameri─Źke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), Washington bi imao prednost u cyber ratu tijekom okr┼íaja. Me─Ĺutim, obje strane bi do─Źekalo nekoliko zna─Źajnih iznena─Ĺenja. U izvje┼í─çu se tako─Ĺer navodi da se SAD ┼żestoko oslanjaju na nepouzdane internet mre┼że, u koje bi lako mogli prodrijeti neprijateljski hakeri.

Nuklearna stabilnost

Iako je Kina poboljšala nuklearni arsenal nakon 1997. godine, i dalje je daleko od efikasnosti i brojnosti koju posjeduje SAD. Samim tim, autori izvješća daju prednost Washingtonu u odnosu 13:1.

Zaklju─Źak

Izvje┼í─çe predvi─Ĺa da bi razvitak kineske vojne mo─çi mogao dovesti do pada utjecaja ameri─Źkih snaga na Pacifiku. Peking bi, hipoteti─Źki, mogao se “domo─çi odre─Ĺenih ciljeva bez poraza ameri─Źkih snaga”. Uz znatne gubitke obiju strana, Amerika vi┼íe ne bi dominirala Pacifikom kao nekada.
 

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,