Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Sve o ruskoj vojnoj kampanji u Siriji (Dodatak: Interaktivna karta zračnih udara)

Sve o ruskoj vojnoj kampanji u Siriji (Dodatak: Interaktivna karta zračnih udara)

rusija-kampanja-ratSAD i saveznici tvrde: “Rusi u Siriji ne ubijaju teroriste, nego umjerene pobunjenike i civile!”

Zemlje članice takozvane “međunarodne koalicije” za borbu protiv terorizma koju predvode SAD su od Rusije zatražile da prestane sa zračnim napadima jer se, kako tvrde, “gađaju pripadnici sirijske opozicije i civili”.

U zajedničkoj izjavi poslanoj nedavno, SAD, Velika Britanija, Turska i ostale koalicijske snage navode “kako će ruski napadi samo dodatno pojačati ekstremizam”.

Hrvatske dnevne novine Jutarnji List su ovo priopćenje prenijele kao “američki apel Putinu, od kojega se traži da zaustavi napade i prestane ubijati civile”.

Ruski Vjesnik citira izjavu Turske, Francuske, Njemačke, Katara, Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država u kojoj se izražava zabrinutost i traži da Rusija obustavi napade na sirijsku opoziciju i da se usredotoči na borbu protiv “Islamske Države”.

U izjavi se ukazuje na navodne civilne žrtve uslijed bombardiranja ruskog ratnog zrakoplovstva u područjima Hame, Homsa i Idliba, te da ti napadi nisu bili usmjereni protiv militanata “Islamske države”.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, ranije je izjavila da su vijesti o civilnim žrtvama “dio informativnog rata protiv Rusije”, a predsjednik Vladimir Putin je skrenuo pažnju na to da su se takve vijesti pojavile i prije nego što su ruski avioni poletjeli na borbene zadaće. Dokaza o civilnim žrtvama nema, a osim toga, u srijedu je koalicija koju predvode Sjedinjene Države isto bombardirala pozicije ISIL-a na teritoriju Sirije.

Ministarstvo obrane Rusije redovno izvještava o rezultatima ruske vojne intervencije u Siriji.

Ruski odgovor na optužbe nije trebalo dugo čekalo i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio: “Stare navike teško umiru i teško se rastati s osjećajem globalne dominacije. To će biti bolan i dugotrajan proces”.

Zapadne agencije pišu kako je Rusija jučer počela s novom serijom napada i da tvrdi kažu kako su jedini ciljevi njihovih udara “Islamska država”, dok je visoki dužnosnik u ruskoj vojsci rekao da bi napadi mogli potrajati najmanje tri mjeseca.

Od srijede, kada su počeli prvi napadi, Rusija je izvela desetke zračnih udara na širem području Alepa, Hame i Idliba, a Washington i njegovi saveznici u borbi protiv legitimne vlade u Damasku i dalje insistiraju da na tim područjima ima relativno malo pripadnika “Islamske države”.

Koga to bombardira rusko zrakoplovstvo u Siriji? Islamističke militante i teroriste ili umjerene i sekularne oporbene skupine i civile?

Od početka operacije u zračnim udarima sudjeluju ruski zrakoplovi tipa Su-24, Su-25 i Su-34. Oni su iz zračne baze u Latakiji, na sjeverozapadu Sirije, napali brojne terorističke ciljeve u različitim dijelovima zemlje.

Portal Aviationist je objavio interaktivnu kartu koja pokazuje broj napada i pogođene ciljeve. 30. rujna je izvršeno 10 zračnih udara protiv terorističkih uporišta, skladišta oružja, goriva ili centara za obuku. Dan je zabilježeno 18 zračnih udara, a jučer (2.10.) 11.

Kako pokazuje karta, većina udara je provedena u području pod nadzorom takozvanih “pobunjenika” između gradova Hame i Homsa, južno od grada Idliba, razorena je prometnica kojom su se snage “Islamske države” koristile na području između Deir-Ez Zora i Hasake, uništen je centar za obuku brigade Suqour Al-Sham u Al-Jabalu, a gađani su i položaji islamista iz frakcije Ahrar Al-Sham. Naravno, udari su vršeni i po položajima “Islamske države” i sirijskog ogranka Al-Qaede, odnosno Al-Nusra Fronta.

Rusko ministarstvo obrane je izjavilo da je učinkovito koristilo svoje zračne snage u Siriji, ali za sada odbacuje mogućnost udara u Iraku. U kampanji sudjeluje više od 50 zrakoplova i helikoptera, a svi su napadi koordinirani sa sirijskom vojskom.

Na optužbe i propagandu američke koalicije, trend koji je s gubicima u redovima islamista sve više jačati, ruski premijer Dmitrij Medvedev je odgovorio “da će Rusija nastaviti s vojnom kampanjom, jer se Rusija i sama mora zaštiti od terorizma, a bolje je da to čini sad u inozemstvu, nego kasnije kod kuće”.

Iznova aktualizirana stara priča o “dobrim” i “lošim” teroristima

Međutim, ovdje treba pojasniti jedan detalj, jer je važno istaknuti koji su to borci “umjerene sirijske oporbe” za kojima plaču SAD, Turska, Francuska, Njemačka, Katar, Saudijska Arabija i Velika Britanija.

Kada su u pitanju zračni udari protiv položaja ISIL-a ili Al-Nusra Fronta, tu ni Zapad niti bilo tko drugi ne može reći ništa, jer su ste skupine i na njihovim listama terorističkih organizacija. Međutim, sirijski “Islamski front”, krovna organizacija koja okuplja pobunjenike koji bi se mogli iskoristiti za svrgavanje Bashar Al-Assada i koji je također meta ruskih zrakoplova, ništa se ne razlikuje od terorista ISIL-a ili Al-Nusra Fronta, osim po razmjeru počinjenih zločina. Što se tiče ideologije, ona je gotovo identična.

Naime, skupina Ahrar Al-Sham je kao teroristička organizacija prepoznata od brojnih političara i dužnosnika, čak i onih na Zapadu, a američki časopis Foreign Affairs je još u siječnju 2014. tu skupinu opisao kao terorističku i s jakim vezama s Al-Qaedom. Financial Times također donosi reportažu o islamističkim militantima skupine Ahrar Al-Sham i njihovog kampa za obuku u Istočnoj Ghoutiu blizini Damaska.

U stvari, ovdje ne treba biti pretjerano pametan i dovoljno je pogledati snimke zauzimanja Idliba od strane islamista u proljeće ove godine, te zaključiti o kakvim se to borcima “umjerene oporbe” radi.

Kamp za obuku brigade Suqour Al-Sham (Liwa Suqour), koji je navodno uništen drugog dana zračnih udara, također se ne može smatrati civilnim ciljem ili bazom “Slobodne sirijske vojske” koju sada prema izvješćima Pentagona čine četiri ili pet boraca koji po povratku s obuke nisu prešli na stranu islamista.

Naime, brigada Suqour Al-Sham se pridružila “Islamskom frontu” u studenom 2013. Godine, te potpisala poznatu povelju kojom je skupina prihvatila zajednička uvjerenja, prije svega u odbijanju reprezentativne demokracije i sekularizma. Umjesto toga, “Islamski front” i sve skupine koje su mu se pridružile, koje sada zajedno s Al-Nusra Frontom čine famoznu “Armiju oslobođenja” (Jaish Al-Fateh) u Idlibu, umjesto da nastoje uspostaviti demokraciju, obvezale su se da će od Sirije stvoriti islamsku državu u kojoj će vladati takozvano “Shura Vijeće” (Majlis-ash-Shura) i provodit će se šerijatski zakoni. Pogledamo li definiciju “Shura Vijeća”, onda je lako zaključiti da se ovdje poigravamo s terminologijom i zastavama pojedinih islamističkih frakcija koje se bore u Siriji, ali da razlike među njima zapravo nema. Naime, “Shura Vijeće” je u arapskoj kulturi po definiciji savjetodavno vijeće i jedan je od dva načina kako se može izabrati islamski vođa, odnosno “kalif”.

Dakle, riječ je o formi, ali je sadržaj isti i to su skupine koje ne mogu odlučivati o budućnosti Sirije, posebice zbog činjenice da se u njima bori veliki broj stranaca.

Međutim, obmanjivati javno mnijenje na Zapadu s pričom o “dobrim” i “lošim” teroristima je praksa od početka rata u Siriji i ona će se nastaviti iz prostog razloga što SAD, Turska i zaljevske monarhije svijetu ne mogu priznati da su sudjelovali u stvaranju terorističkih skupina i da ih i dalje misle podržavati.

Rusija će ići do kraja i potpunog oslobađanja Sirije

Naravno da će ruska operacija u suradnji s vladom Bashara Al-Assada u Siriji protiv “Islamske države” biti “puna iznenađenja”, jer sadrži mnoge pojedinosti još uvijek nepoznate Sjedinjenim Državama, prenose svjetski mediji.

Ruska bombardiranja su dovela pod znak pitanja učinkovitost i transparentnost kampanje koju su prije godinu dana započele SAD i njezini savezni, prenosi turski list Radikal.

“Moskva održava kontakte s Washingtonom, ali i djeluje vrlo brzo, bez mogućnosti da druga strana stigne odgovoriti”, piše turski dnevni list.

Rusija je priopćila da je njezina vojna operacija biti vremenski ograničena, ali je istina da ona već sad liči na ruske “matrioške”, lutke u kojih nakon otvaranja uvijek nalazite novu. Možda bi bilo dobro podsjetiti na Churchillovu izreku da je “Rusija zagonetka, umotana u misterij unutar enigme”, stoga je teško predvidjeti koji su to “vremenski rokovi” koje je postavio Kremlj, ali turski list navodi da je cilj Kremlja osigurati da sirijska vojska preuzme kontrolu nad svim gradovima Sirije.

“Washington je pritisnut uza zid. Karavana “revolucija” koja se kretala od Zapada ka Bliskom istoku je u Siriji došla svom kraju. Obamina doktrina je poražena i zadnje povlačenje se vidi u napuštanju programa obuke pobunjenika” smatra Radikal i dodaje kako je “Rusija odlučila uspostaviti red u Siriji i to će učiniti”.

Ako se budu gađali položaji “umjerene oporbe”, Pentagon prijeti “vojnim odgovorom”

Pentagon se, naravno, ne može pomiriti s ovom poražavajućom činjenicom i priopćio je da će, ukoliko Rusija bude provodila udare po položajima umjerene opozicije, “pripremiti vojni odgovor”.

Pentagonovi stručnjaci razmatraju o vojnom odgovoru na ruske antiterorističke operacije u Siriji. U svojim analizama, američki stručnjaci istražuju način kako bi se otvoreno suočili s Moskvom, ako rusko ratno zrakoplovstvo bombardira položaje “umjerene oporbe” koju financira Washington, prenosi AP.

Međutim, kako tvrdi general pukovnik Robert Otto, zamjenik načelnika stožera za obavještajne aktivnosti američkog ratnog zrakoplovstva, ruske zrakoplovne postrojbe do sada nisu napale militante koje u Siriji podržavaju SAD.

Sa svoje strane, ruski Ministarstvo obrane je priopćilo u više navrata da će odmah objaviti rezultate svake faze posla njihovih zračnih snaga. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova, podsjetila je da mediji i zapadni dužnosnici mogu kontaktirati službene ruske izvore, koji će im pružiti sve dostupne i potvrđene informacije.

Kako se čini, znajući da “Slobodna sirijska vojska” odavno ne postoji, prijetnja Washingtona da će protiv ruskih snaga u Siriji, ako se usude gađati položaje umjerene oporbe, “razmotriti vojni odgovor”, izgleda više kao pokušaj da se “džentlmenski” izvuče iz sirijskog živog blata i ratnog kaosa, nego kao stvarna prijetnja.

Interaktivne karte o ruskim zračnim udarima u Siriji prema zapadnim izvorima:
 

 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,