Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MISTERIJ U ČERNOBILU Znanstvenici iznenađeni oporavkom životinjskog i biljnog svijeta na području nuklearne kataklizme

MISTERIJ U ČERNOBILU Znanstvenici iznenađeni oporavkom životinjskog i biljnog svijeta na području nuklearne kataklizme

chernobil-zivotinjeOd nuklearne katastrofe u Černobilu prošlo je skoro 30 godina. Čitavo područje oko elektrane odavno je napušteno, a svi stanovnici okolnih gradova su raseljeni i nije im dopušten povratak

Unatoč mnogim studijama koje su ispitivale ekološke posljedice katastrofe, u znanstvenoj javnosti još nije donesen konsenzus vezan uz to u kojoj je mjeri nesreća utjecala na životinjski svijet tog područja.

Prvotna su izvješća išla u prilog tome da su životinje na području oko elektrane teško stradale i da je njihova populacija bitno smanjena.

No, nedavna istraživanja pokazala su nešto posve drugo. Naime, zabilježeno je naglo povećanje broja jedinki gotovo svih životinjskih vrsta: 42 kamere postavljene oko elektrane pokazale su da je područje napučeno divljim životinjama i više podsjeća na neki prirodni rezervat nego na poprište najveće nuklearne katastrofe u povijesti.

Istraživači su brojili tragove koji pripadaju vrstama životinja tijekom zimskih istraživanja, uz prikupljanje podataka o radijaciji na mjestu istraživanja. Otkrili su da korelacija između razina radioaktivnosti i gustoće divljači koja živi u tom području NE POSTOJI.

Naime, otkrili su da je nakon nesreće, dok je u drugim dijelovima Europe broja vrsta kao što su divlje svinje i losovi bili u padu, u Sovjetskom Savezu je taj broj porastao.

Oko Černobila populacije tih životinja su zapravo bile u porastu. Danas su otkrili da dok su brojevi losova, divljih svinja, jelena i srna isti kao onaj u neozračenim nacinalnim parkovima, broj vukova je zapravo sedam puta veći u području Černobila.

To sugerira da je pritisak ljudskog naseljavanja u području kojeg naseljava divljač je glavni ograničavajući faktor, pogotovo za predatore. Podaci također pokazuju koliko je populacija divljači otporna, čak i ako je suočena s velikim nuklearnim katastrofama

‘Lako je moguće da je broj životinja sada čak i veći nego što je bio prije katastrofe’, rekao je Jim Smith sa Sveučilišta u Portsmouthu te dodao da to nipošto ne znači da je radijacija dobra za divlje životinje, već da je utjecaj čovjeka, poput izgradnje naselja, poljoprivrede i sječe šuma, daleko pogubniji.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,