Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MISTERIJ U ─îERNOBILU Znanstvenici iznena─Ĺeni oporavkom ┼żivotinjskog i biljnog svijeta na podru─Źju nuklearne kataklizme

MISTERIJ U ─îERNOBILU Znanstvenici iznena─Ĺeni oporavkom ┼żivotinjskog i biljnog svijeta na podru─Źju nuklearne kataklizme

chernobil-zivotinjeOd nuklearne katastrofe u ─îernobilu pro┼ílo je skoro 30 godina. ─îitavo podru─Źje oko elektrane odavno je napu┼íteno, a svi stanovnici okolnih gradova su raseljeni i nije im dopu┼íten povratak

Unato─Ź mnogim studijama koje su ispitivale ekolo┼íke posljedice katastrofe, u znanstvenoj javnosti jo┼í nije donesen konsenzus vezan uz to u kojoj je mjeri nesre─ça utjecala na ┼żivotinjski svijet tog podru─Źja.

Prvotna su izvje┼í─ça i┼íla u prilog tome da su ┼żivotinje na podru─Źju oko elektrane te┼íko stradale i da je njihova populacija bitno smanjena.

No, nedavna istra┼żivanja pokazala su ne┼íto posve drugo. Naime, zabilje┼żeno je naglo pove─çanje broja jedinki gotovo svih ┼żivotinjskih vrsta: 42 kamere postavljene oko elektrane pokazale su da je podru─Źje napu─Źeno divljim ┼żivotinjama i vi┼íe podsje─ça na neki prirodni rezervat nego na popri┼íte najve─çe nuklearne katastrofe u povijesti.

Istra┼żiva─Źi su brojili tragove koji pripadaju vrstama ┼żivotinja tijekom zimskih istra┼żivanja, uz prikupljanje podataka o radijaciji na mjestu istra┼żivanja. Otkrili su da korelacija izme─Ĺu razina radioaktivnosti i gusto─çe divlja─Źi koja ┼żivi u tom podru─Źju NE POSTOJI.


Naime, otkrili su da je nakon nesreće, dok je u drugim dijelovima Europe broja vrsta kao što su divlje svinje i losovi bili u padu, u Sovjetskom Savezu je taj broj porastao.

Oko ─îernobila populacije tih ┼żivotinja su zapravo bile u porastu. Danas su otkrili da dok su brojevi losova, divljih svinja, jelena i srna isti kao onaj u neozra─Źenim nacinalnim parkovima, broj vukova je zapravo sedam puta ve─çi u podru─Źju ─îernobila.

To sugerira da je pritisak ljudskog naseljavanja u podru─Źju kojeg naseljava divlja─Ź je glavni ograni─Źavaju─çi faktor, pogotovo za predatore. Podaci tako─Ĺer pokazuju koliko je populacija divlja─Źi otporna, ─Źak i ako je suo─Źena s velikim nuklearnim katastrofama

‘Lako je mogu─çe da je broj ┼żivotinja sada ─Źak i ve─çi nego ┼íto je bio prije katastrofe’, rekao je Jim Smith sa Sveu─Źili┼íta u Portsmouthu te dodao da to nipo┼íto ne zna─Źi da je radijacija dobra za divlje ┼żivotinje, ve─ç da je utjecaj ─Źovjeka, poput izgradnje naselja, poljoprivrede i sje─Źe ┼íuma, daleko pogubniji.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,