Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » IMIGRANTI ISPRED GRA─ÉANA: U Njema─Źkoj sve vi┼íe besku─çnika, a situacija bi mogla postati jo┼í gora

IMIGRANTI ISPRED GRA─ÉANA: U Njema─Źkoj sve vi┼íe besku─çnika, a situacija bi mogla postati jo┼í gora

beskucnik-njemacka-imigrantiU Njema─Źkoj sve vi┼íe gra─Ĺana ┼żivi na cesti jer ne mogu pla─çati stambeni prostor, a situacija bi se, zbog dolaska velikog broja izbjeglica i nedostatka povoljnih stanova, mogla dodatno pogor┼íati, stoji u priop─çenju savezne udruge “Pomo─ç besku─çnicima” od utorka

“2014. je 335.000 osoba u Njema─Źkoj bilo bez krova nad glavom, ┼íto je porast od 18 posto u usporedbi s 2012.”, stoji u priop─çenju udruge “Pomo─ç besku─çnicima”.Ova socijalna udruga predvi─Ĺa dodatno pogor┼íanje situacije u sljede─çem razdoblju. Tako bi do 2018. broj osoba koje ne ┼żive u vlastitom ili unajmljenom stanu mogao pove─çati na 536.000.

Broj osoba koje ┼żive doslovno na ulici, dakle ne u nekom od socijalnih smje┼ítaja, popeo se na 39.000. ─îak 71 posto besku─çnika su, prema istra┼żivanju, samci. “Mi na┼żalost moramo po─çi od toga da ─çe broj besku─çnika, shodno na┼íim prija┼ínjim prognozama, i dalje rasti”, rekao je prilikom predstavljanja studije o kretanju broja besku─çnika u Berlinu direktor “Pomo─çi besku─çnicima” Thomas Specht.


Udruga “Pomo─ç besku─çnicima” smatra da je najve─çi krivac za drasti─Źan porast broja besku─çnika lo┼ía stambena politika vlasti.

Nema socijalnih stanova

“Nedostatan broj povoljnih stanova, sve manje socijalnih stanova i stambena politika koja ne gradi dovoljno stanova u socijalnom sektoru su glavni krivci za porast broja besku─çnika”, rekao je ─Źelnik udruge Winfried Uhrig.

Udruga je uz to kritizirala i sve ─Źe┼í─çu prodaju praznih stanova ulaga─Źima koji stambeni prostor koriste isklju─Źivo kao objekt financijskih ┼ípekulacija i postupno ga povla─Źe s tr┼żi┼íta nekretnina.

Posebice zabrinjava nedostatak manjih, povoljnijih stanova. Prema istra┼żivanju “Pomo─çi besku─çnicima”, u Njema─Źkoj nedostaje 2,7 milijuna ovakvih stanova pogotovo u ve─çim gradskim sredi┼ítima. Nedostatak stanova je utjecao i na drasti─Źno pove─çanje najamnine koje su u atraktivnim gradskim sredi┼ítima poput Muenchena, Hamburga ili Frankfurta ponegdje prema┼íile iznos od 15 eura po kvadratnom metru (bez re┼żija).

Još su prije socijalne udruge upozoravale da bi se situacija s nedostatkom povoljnog stambenog prostora dolaskom velikog broja imigranata mogla dodatno pogoršati ukoliko vlasti ne poboljšaju socijalnu stambenu izgradnju.
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,