Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » IMIGRANTI ISPRED GRAĐANA: U Njemačkoj sve više beskućnika, a situacija bi mogla postati još gora

IMIGRANTI ISPRED GRAĐANA: U Njemačkoj sve više beskućnika, a situacija bi mogla postati još gora

beskucnik-njemacka-imigrantiU Njemačkoj sve više građana živi na cesti jer ne mogu plaćati stambeni prostor, a situacija bi se, zbog dolaska velikog broja izbjeglica i nedostatka povoljnih stanova, mogla dodatno pogoršati, stoji u priopćenju savezne udruge “Pomoć beskućnicima” od utorka

“2014. je 335.000 osoba u Njemačkoj bilo bez krova nad glavom, što je porast od 18 posto u usporedbi s 2012.”, stoji u priopćenju udruge “Pomoć beskućnicima”.Ova socijalna udruga predviđa dodatno pogoršanje situacije u sljedećem razdoblju. Tako bi do 2018. broj osoba koje ne žive u vlastitom ili unajmljenom stanu mogao povećati na 536.000.

Broj osoba koje žive doslovno na ulici, dakle ne u nekom od socijalnih smještaja, popeo se na 39.000. Čak 71 posto beskućnika su, prema istraživanju, samci. “Mi nažalost moramo poći od toga da će broj beskućnika, shodno našim prijašnjim prognozama, i dalje rasti”, rekao je prilikom predstavljanja studije o kretanju broja beskućnika u Berlinu direktor “Pomoći beskućnicima” Thomas Specht.

Udruga “Pomoć beskućnicima” smatra da je najveći krivac za drastičan porast broja beskućnika loša stambena politika vlasti.

Nema socijalnih stanova

“Nedostatan broj povoljnih stanova, sve manje socijalnih stanova i stambena politika koja ne gradi dovoljno stanova u socijalnom sektoru su glavni krivci za porast broja beskućnika”, rekao je čelnik udruge Winfried Uhrig.

Udruga je uz to kritizirala i sve češću prodaju praznih stanova ulagačima koji stambeni prostor koriste isključivo kao objekt financijskih špekulacija i postupno ga povlače s tržišta nekretnina.

Posebice zabrinjava nedostatak manjih, povoljnijih stanova. Prema istraživanju “Pomoći beskućnicima”, u Njemačkoj nedostaje 2,7 milijuna ovakvih stanova pogotovo u većim gradskim središtima. Nedostatak stanova je utjecao i na drastično povećanje najamnine koje su u atraktivnim gradskim središtima poput Muenchena, Hamburga ili Frankfurta ponegdje premašile iznos od 15 eura po kvadratnom metru (bez režija).

Još su prije socijalne udruge upozoravale da bi se situacija s nedostatkom povoljnog stambenog prostora dolaskom velikog broja imigranata mogla dodatno pogoršati ukoliko vlasti ne poboljšaju socijalnu stambenu izgradnju.
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,