Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Otkrivena dugo čuvana tajna Hollywooda: Evo zašto medijske zvijezde u stvarnosti izgledaju jako loše

Otkrivena dugo čuvana tajna Hollywooda: Evo zašto medijske zvijezde u stvarnosti izgledaju jako loše

hollywood-photoshop“Beauty work”, naziv je skupe i kompleksne obrade videa koju koristi gotovo svaka filmska zvijezda. Riječ je o posebnoj tehnici koja se od javnosti čuvala cijelo desetljeće, piše u reportaži novinar Josh Dickey

Naime prvo pravilo ‘uljepšavanja’ u Hollywoodu je da se o tome, ne priča.

Radi se o posebnom softweru kojim se obrađuje slika videa u finalnom dijelu postprodukcije.

Glumci i glumice nakon toga postaju mršavije, mlađe, a lica i tijelo utegnutije i ljepše.

Ono što je Fotoshop za tisak, to je ‘digital beauty’ za video: satima se uljepšava svaki dio na tijelu slavnog glumca, izbjeljuju zubi, povećava gustoća kose, naglašavaju mišići na tijelu, uljepšava se koža, uklanja podbradak i podočnjaci, pore nestaju, naglašavaju trbuni mišići, smanjuje eventualno salo na trbuhu.

Ponekad je to zbog taštine, a ponekad jer to zahtijeva uloga naprimjer, kada 24-godišnjakinja glumi 17-godišnju tinejdžericu.

“Nitko u stvarnosti ne izgleda onako kao što ih vidimo u televizijskim serijama ili filmovima. Svi su uljepšani”

- kaže jedan od pionira ove posebne digitalne tehnike Claus Hansen, kojeg je novinar jedva pridobio da mu otvoreno priča o ‘tajni Hollywooda’.

Nakon godina i godina šutnje, Hansen je pristao razgovarati o svojem poslu govoreći da on želi razotkriti mladim ljudima koji idealiziraju filmove, TV i muzičku industriju, ono što on kaže da “ono što oni vide je dim u ogledalu”.

“Mi stvarno glavu glumice pomoću softvera u finalnoj postprodukciji postavimo na neko tijelo koje je više atletsko i fit. To se stalno radi”, otkriva Hensen. “Peglanje” kadrova i uljepšavanje glumaca u postprodukciji pomoću tog posebnog softvera košta između 500$ i 2.500$ po kadru.

Mlade i slavne glumice poput Keire Knightley odbijaju bilo kakva posebna retuširanja i javno se protive ovakvom radu u Hollywoodu.

Ali većina glumaca i dalje želi biti na filmskom platnu ili televiziji u najboljem mogućem izdanju. Pa makar povremeno i s tuđim dijelovima tijela.

Bilo kako bilo, sve više se te “čarolije” koristi u Hollywoodu, te je on svakim danom sve realniji, a to znači da je masovna hipnoza sve dublja i svezapaženija.
 

 
(novi.ba,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,