Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Amerikanci zapanjeni: Ruski avion ‘srušio’ cjelokupnu elektroniku na razaraču

Amerikanci zapanjeni: Ruski avion ‘srušio’ cjelokupnu elektroniku na razaraču

su-24-rusija-crno-moreNjemačko izdanje RIA Novosti piše opširnije o skorašnjem “incidentu” u Crnom moru kada je ruski “Suhoj” čak 12 puta nadleteo, ili barem proletio vrlo blizu, američkog broda-razarača “Donald Cook”. Epilog te priče bilo je masovno javljanje posade razarača psihologu, ali i napuštanje službe

Kako pišu Novosti, ruski bombarder Su-24, koji je opremljen najsuvremenijim sustavom za radio-elektronsko suzbijanje je taktički primijenjen u Crnom moru, i to protiv modernog sustava upravljanja “Aegis” na razaraču “Donald Cook“.

Istinitost ove verzije događaja, o kojoj se intenzivno raspravlja u Ruskim masovnim medijima, također potvrđuje Pavel Zolotarev, zamjenik direktora Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije znanosti:

“Dana 10. travnja, razarač “Donald Cook”, naoružan krstarećim raketama Tomahawk uplovio je u neutralne vode Crnog mora. Cilj je bio da se izvrši nasilna akcija i demonstracija sile u kontekstu položaja Rusije u odnosu na Ukrajinu i Krim. Pojava američkih ratnih brodova u tim vodama je u suprotnosti s Konvencijom o karakteru i vremenu boravka ratnih brodova ne-priobalnih zemalja u Crnom moru”.

Kao odgovor, Rusija je poslala nenaoružani zrakoplov Su-24 da kruži oko američkog razarača. Ovaj zrakoplov je, međutim, kako vjeruju stručnjaci, bio opremljen s najnovijim ruskim radio-elektroničkim borbenim kompleksom. Prema ovoj verziji, “Aegis” je detektirao pristup ove mašine iz daljine, što je izazvalo borbenu uzbunu.

Sve je išlo prema planu, američki radari su očitali ruske zrakoplove. Ali iznenada im je nešto ugasilo sve ekrane. “Aegis” nije radio, rakete nisu mogli dobiti zadanu metu. Su-24 je letio iznad palube razarača i imitirao raketni napad na metu. Nakon toga, sustav je okrenut i ponovljen je manevar, naime dvanaest puta.

Sudeći po svemu, pokušaji posade da se da se vrati “Aegis” u stanje funkcioniranja nisu uspjeli, kao ni da daju ciljnu raspodjelu sredstava za protuzračnu obranu. Odgovor Rusije vojnom pritisku od strane SAD bio tiho poražavajući, kaže Pavel Zolotarev.

“To je prilično originalna demonstracija. Poslan je bombarder bez naoružanja, ali s aparatom za radio-elektronsko suzbijanje radio mjerača neprijatelja na brodu. Taj razarač je opremljen najmodernijom raketnim sustavom za obranu iz zraka. Ali ima značajan nedostatak u ovom slučaju”.

To su opcije za praćenje. Takvi sustavi su se pokazali dobrim kada je u pitanju nekoliko brodova, tako nekako mogu koordinirati svoje akcije. U ovom slučaju, to je bio samo jedan razarač. I po svemu sudeći, algoritam za funkcioniranje mjerenja radio opreme na razaraču u sustavu Aegis uporabom ruskog sustava za radio-elektronsko suzbijanje nije radio.

Dakle, to nije bila samo nervozna reakcija nadlijetanja, koja je pripadala uobičajenoj praksi samo tijekom Hladnog rata. Tu je odgovor u modernom sustavu, biti iznad svih informacija.

Poslije ovog događaja brod “Donald Cook”, kako je prijavljeno inozemnim sredstvima informiranja, brzo je prispio u luku u Rumunjskoj. 27 članova posade je podnijelo ostavku. Svih ljudi 27 napisalo da nisu imali namjeru da stavi svoj ​​život na kocku. To je neizravno potvrdila i izjava iz Pentagona. Tvrdi se da je ova akcija demoralizirala posadu američkog broda.

Kakav utjecaj, ako ga ima, će izazvati incident u Crnom moru, kada su u pitanju SAD? Prognoza Pavela Zolotareva je:

“Vjerujem da će Amerikanci nekako promijeniti mišljenje o savršenstvu sustava, Aegis. To bi bio čisto vojni aspekt. U političkom smislu, bilo bi teško da ne bude nikakvih demonstracija, koraci slijede sa ove strane ili druge. To je dovoljno. Međutim, ovo je vrlo neugodan trenutak za Amerikance. Sve u svemu, obrana raketnim sustavom koji oni razvijaju guta kolosalna sredstva. Najnovija komponenta, sustav postavljen na brod, “Aegis”, je također pokazao svoje nedostatke.

Sustav s kojim je ruski Su-24 stavio američki razarač “Donald Cook” u stanje šoka, nosi oznaku “Khibiny”. Ovo je naziv planinskog masiva na poluotoku Kola iza Arktičkog kruga. U “Khibiny” je najnoviji kompleks za radio-elektronsko potiskivanje neprijatelja. S njom će, sva je perspektiva, svi ruski avioni biti opremljeni. Nedavno, kompleks je ispitan u ratnoj vježbi na test polju u Buratiji.

Sudeći po izgledima, testovi su bili uspješni, jer je sada odlučeno da se testira kompleks pod veoma realnim uvjetima.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(de.sputniknews.com,dnevne.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,