Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Amerikanci zapanjeni: Ruski avion ‘sru┼íio’ cjelokupnu elektroniku na razara─Źu

Amerikanci zapanjeni: Ruski avion ‘sru┼íio’ cjelokupnu elektroniku na razara─Źu

su-24-rusija-crno-moreNjema─Źko izdanje RIA Novosti pi┼íe op┼íirnije o skora┼ínjem “incidentu” u Crnom moru kada je ruski “Suhoj” ─Źak 12 puta nadleteo, ili barem proletio vrlo blizu, ameri─Źkog broda-razara─Źa “Donald Cook”. Epilog te pri─Źe bilo je masovno javljanje posade razara─Źa psihologu, ali i napu┼ítanje slu┼żbe

Kako pi┼íu Novosti, ruski bombarder Su-24, koji je opremljen najsuvremenijim sustavom za radio-elektronsko suzbijanje je takti─Źki primijenjen u Crnom moru, i to protiv modernog sustava upravljanja “Aegis” na razara─Źu “Donald Cook“.

Istinitost ove verzije doga─Ĺaja, o kojoj se intenzivno raspravlja u Ruskim masovnim medijima, tako─Ĺer potvr─Ĺuje Pavel Zolotarev, zamjenik direktora Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije znanosti:

“Dana 10. travnja, razara─Ź “Donald Cook”, naoru┼żan krstare─çim raketama Tomahawk uplovio je u neutralne vode Crnog mora. Cilj je bio da se izvr┼íi nasilna akcija i demonstracija sile u kontekstu polo┼żaja Rusije u odnosu na Ukrajinu i Krim. Pojava ameri─Źkih ratnih brodova u tim vodama je u suprotnosti s Konvencijom o karakteru i vremenu boravka ratnih brodova ne-priobalnih zemalja u Crnom moru”.

Kao odgovor, Rusija je poslala nenaoru┼żani zrakoplov Su-24 da kru┼żi oko ameri─Źkog razara─Źa. Ovaj zrakoplov je, me─Ĺutim, kako vjeruju stru─Źnjaci, bio opremljen s najnovijim ruskim radio-elektroni─Źkim borbenim kompleksom. Prema ovoj verziji, “Aegis” je detektirao pristup ove ma┼íine iz daljine, ┼íto je izazvalo borbenu uzbunu.

Sve je i┼ílo prema planu, ameri─Źki radari su o─Źitali ruske zrakoplove. Ali iznenada im je ne┼íto ugasilo sve ekrane. “Aegis” nije radio, rakete nisu mogli dobiti zadanu metu. Su-24 je letio iznad palube razara─Źa i imitirao raketni napad na metu. Nakon toga, sustav je okrenut i ponovljen je manevar, naime dvanaest puta.

Sude─çi po svemu, poku┼íaji posade da se da se vrati “Aegis” u stanje funkcioniranja nisu uspjeli, kao ni da daju ciljnu raspodjelu sredstava za protuzra─Źnu obranu. Odgovor Rusije vojnom pritisku od strane SAD bio tiho pora┼żavaju─çi, ka┼że Pavel Zolotarev.

“To je prili─Źno originalna demonstracija. Poslan je bombarder bez naoru┼żanja, ali s aparatom za radio-elektronsko suzbijanje radio mjera─Źa neprijatelja na brodu. Taj razara─Ź je opremljen najmodernijom raketnim sustavom za obranu iz zraka. Ali ima zna─Źajan nedostatak u ovom slu─Źaju”.


To su opcije za pra─çenje. Takvi sustavi su se pokazali dobrim kada je u pitanju nekoliko brodova, tako nekako mogu koordinirati svoje akcije. U ovom slu─Źaju, to je bio samo jedan razara─Ź. I po svemu sude─çi, algoritam za funkcioniranje mjerenja radio opreme na razara─Źu u sustavu Aegis uporabom ruskog sustava za radio-elektronsko suzbijanje nije radio.

Dakle, to nije bila samo nervozna reakcija nadlijetanja, koja je pripadala uobi─Źajenoj praksi samo tijekom Hladnog rata. Tu je odgovor u modernom sustavu, biti iznad svih informacija.

Poslije ovog doga─Ĺaja brod “Donald Cook”, kako je prijavljeno inozemnim sredstvima informiranja, brzo je prispio u luku u Rumunjskoj. 27 ─Źlanova posade je podnijelo ostavku. Svih ljudi 27 napisalo da nisu imali namjeru da stavi svoj ÔÇőÔÇő┼żivot na kocku. To je neizravno potvrdila i izjava iz Pentagona. Tvrdi se da je ova akcija demoralizirala posadu ameri─Źkog broda.

Kakav utjecaj, ako ga ima, ─çe izazvati incident u Crnom moru, kada su u pitanju SAD? Prognoza Pavela Zolotareva je:

“Vjerujem da ─çe Amerikanci nekako promijeniti mi┼íljenje o savr┼íenstvu sustava, Aegis. To bi bio ─Źisto vojni aspekt. U politi─Źkom smislu, bilo bi te┼íko da ne bude nikakvih demonstracija, koraci slijede sa ove strane ili druge. To je dovoljno. Me─Ĺutim, ovo je vrlo neugodan trenutak za Amerikance. Sve u svemu, obrana raketnim sustavom koji oni razvijaju guta kolosalna sredstva. Najnovija komponenta, sustav postavljen na brod, “Aegis”, je tako─Ĺer pokazao svoje nedostatke.

Sustav s kojim je ruski Su-24 stavio ameri─Źki razara─Ź “Donald Cook” u stanje ┼íoka, nosi oznaku “Khibiny”. Ovo je naziv planinskog masiva na poluotoku Kola iza Arkti─Źkog kruga. U “Khibiny” je najnoviji kompleks za radio-elektronsko potiskivanje neprijatelja. S njom ─çe, sva je perspektiva, svi ruski avioni biti opremljeni. Nedavno, kompleks je ispitan u ratnoj vje┼żbi na test polju u Buratiji.

Sude─çi po izgledima, testovi su bili uspje┼íni, jer je sada odlu─Źeno da se testira kompleks pod veoma realnim uvjetima.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(de.sputniknews.com,dnevne.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,