Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Vodič bez greške: Tajna uspješnog uzgoja začinskog bilja u kući

Vodič bez greške: Tajna uspješnog uzgoja začinskog bilja u kući

zacinsko-biljeU zatvorenom uzgoju uspješno rastu lovor, vlasac, menta i peršin, a mogle bi vam uspjeti i ružmarin i majčina dušica

U jesenskom i zimskom sivilu, prozorska daska s obiljem zelenog začinskog bilja zasigurno podiže raspoloženje, a ujedno nudi svježe arome nadohvat ruke.

Stoga, zašto se ne odvažiti na taj korak koji zapravo ne predstavlja neki veliki napor? Čak i ako vam neke biljke ne prežive, uvijek možete posaditi nove.

Sadite iz sjemena

Začinsko bilje u teglicama iz supermarketa možda izgleda bujno i zdravo, no ako želite da vam biljke dulje žive i nastavljaju rasti, na instant biljke nemojte računati.

Svoje biljke uzgojite ili iz presadnica ili iz sjemena na način da u teglice sa zemljom rasporedite desetak sjemenki i pokrijete ih s malim slojem zemlje, dobro zalijete i čekate da narastu.

Vrste koje uspijevaju u zatvorenom

Dok su neke vrste začinskog bilja sretne u zatvorenom, druge se pak ne isplati pokušavati uzgojiti. U zatvorenom uzgoju uspješno rastu lovor, vlasac, menta i peršin, a mogle bi vam uspjeti i ružmarin i majčina dušica.

Biljakama u zatvorenom uzgoju važno je osigurati dovoljno svjetlosti, što se lako postiže jugozapadnom orijentacijom prozora, a ukoliko niste te sreće, upalite im svjetlo. Postavljanjem reflektora na 15 cm od biljaka i osiguravanjem 6 do 8 sati svjetla dnevno omogućit će biljakama da lijepo rastu.

Nekoliko uputa

Lonce redovito okrećite barem jedanput tjedno. Biljke slobodno režite i koristite u kuhinji jer im tako pospješujete rast, samo nemojte odjedanput odrezati više od trećine biljke.

Primjerice, u slučaju vlasca, pustite ga da naraste 15 cm, a prilikom rezanja ostavite visinu stabljike barem 5 cm. Biljkama osigurajte dobru cirkulaciju zraka. Mediteranske biljke vole lužnato tlo pa kad ih sadimo dobra ideja je izmiksati s malo vode pa žlicu dobivene mješavine dodati u jedan lonac zemlje i dobro izmiješati.

Biljke zalijevajte otprilike dva puta tjedno, odnosno kada je zemlja na dodir suha. I za kraj zapamtite da biljke bolje uspijevaju kad imaju više prostora, stoga uvijek odaberite veće tegle.
 

 
(gastro.hr/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , ,