Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » Mo─çna banka predvi─Ĺa: GLOBALIZACIJA PROPADA, a ovako ─çe izgledati svijet budu─çnosti

Mo─çna banka predvi─Ĺa: GLOBALIZACIJA PROPADA, a ovako ─çe izgledati svijet budu─çnosti

buducnost-svijet-bankaRoboti koji lutaju tisu─çama kilometara daleko od svog kontrolora, prekomjerno pretili ljudi koji rijetko izlaze iz svojih domova i veliko smanjenje u me─Ĺunarodnoj trgovini. Ovako bi mogao izgledati post-globalizacijski svijet, navodi studija ┼ívicarske banke “Credit Suisse”

┼ávicarska banka je istra┼żivala razli─Źite scenarije budu─çnosti ukoliko do─Ĺe do kraja globalizacije, odnosno svijeta kakvog poznajemo.

“Globalizacija je jaka sila, koja je oblikovala svijet u posljednjih nekoliko desetlje─ça. Ipak, ─Źinjenica je da globalizacija nije ono ┼íto je nekada bila, i da polako po─Źinje poprimati neke ─Źudne oblike”, navodi se u studiji, koja predvi─Ĺa poprili─Źno druga─Źiji svijet u budu─çnosti.

Ljudska interakcija ─çe se promijeniti

Iako smo jo┼í daleko od potpuno globalizirane digitalne sfere, budu─çnost ide u tom pravcu. U tom slu─Źaju, digitalna interakcija bi u potpunosti mogla istisne ljudski kontakt i u─Źiniti ga skoro nebitnim”, navodi se u izvje┼ítaju ┼ívicarske banke.

Manje trgovine i suradnje me─Ĺu narodima

Tehnologija 3D pisa─Źa mogla bi proizvodnju roba i usluga u─Źiniti mnogo jeftinijom, te ne bi bilo potrebe za uvozom iz drugih zemalja. Tako─Ĺer, mogu─çe je da bi u tom slu─Źaju dr┼żave dodatno pove─çavaju trgovinske barijere pomo─çu novih tarifa, navodi se u izvje┼í─çu.

Roboti umjesto vojnika

Sve br┼żi razvoj automatizirane tehnologije mo┼że dovesti do toga da roboti zamjene ljudske vojnike, ┼íto bi umnogome smanjilo broj ┼żrtava u sukobima diljem svijeta. U tom slu─Źaju bi ratovanje postalo jeftinije, jer su roboti zamenjiviji od ljudi. Mra─Źan dio ovog predvi─Ĺanja bi bio ┼íto bi u tom slu─Źaju zemlje mnogo ─Źe┼í─çe ulazile u ratove, ┼íto bi vodilo politi─Źkoj i globalnoj nestabilnosti i potpunom slomu me─Ĺunarodnih odnosa.

Ograni─Źenje interneta

Uze─çi u obzir rastu─çu cyber-┼ípijuna┼żu, dr┼żave bi se u budu─çnosti mogle osigurati tako ┼íto bi razvijale zatvorene internet mre┼że, poput onih koje postoje u Sjevernoj Koreji.

Opasna gojaznost i loša prehrana

Istra┼żivanja su pokazala da je do po─Źetka ove godine gotovo 45 milijuna djece mla─Ĺe od 5 godina pretilo, kao i skoro 2 milijarde odraslih.


“Osiguravanje izvora hrane moglo bi postati vrlo ozbiljan svjetski problem u budu─çnosti, osobito u nestabilnijim dr┼żavama”, navodi “Credit Suisse”. U tom pogledu mora se rije┼íiti problem pretilosti i gladi, i ogroman jaz koji vlada pretvoriti u ravnote┼żu, navodi se u studiji.

“Uvoz i izvoz hrane ─çe se smanjiti”

Prevelika ovisnost od uvozne hrane je rastu─ça briga mnogih dr┼żava. Rusija je jo┼í 2010. godine zabranila izvoz p┼íenice, a Kina je zacrtala plan da se do 2050. godine oslanja na usjeve koje sama proizvede. Ova dva primjera pokazuju da se neke dr┼żave ve─ç pripremaju za ne┼íto ┼íto ─çe svakako uslijediti – nedostatak hrane, navodi studija.

Pad izvoza energenata

Obnovljivi izvori energije, poput vjetra, vode ili sunca imaju potencijal da potpuno decentralizuje proizvodnju energije, ─Źime ─çe se potrebe za uvozom energenata smanjiti u svim dr┼żavama.

Dobra stvar za okoliš

Velika me─Ĺunarodna trgovina energentima izazvala je velike klimatske poreme─çaje i nanijela ogromnu ┼ítetu okoli┼íu. Smanjenje iste pridonijet ─çe postupnom oporavku prirode.

Prolaznost demokracije

“Demokracija je prolazna”, navodi se u izvje┼ítaju ┼ívicarske banke. U istra┼żivanju se navodi da je ovaj politi─Źki sustav daleko nedjelotvorniji nego prije 20 godina, te da imamo mnogo primjera “potpuno nedemokratskih dr┼żava koje bilje┼że ogromne ekonomske uspjehe”. Upravo zbog toga “Credit Suisse” predvi─Ĺa da ─çe se u budu─çnosti na svjetskog geopoliti─Źkoj sceni pojaviti novi igra─Źi.

Religija, jezik i kulturološke razlike biće glavni uzroci podjela

“Svijet ─çe na┼żalost postati jo┼í razjedinjenije po pitanju jezika i religije, jer ─çe vremenom dru┼ítva postati sve zatvorenija”, navodi se u studiji.

Rat valuta ─çe biti sve ─Źe┼í─çi

Mogu─çi scenarij u budu─çnosti jeste valutni rat, koji ─çe umnogome na┼íkoditi me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu s obzirom da ve─ç sada postoji poprili─Źan broj dr┼żava koje svoje valute koriste kao ekonomsko oru┼żje.

Rast cijene kapitala

“Dok nastavak globalizacije ujedno zna─Źi i smanjenje cijene kapitala, njen kraj ─çe zna─Źiti upravo suprotno”, navodi se u studiji.

Pove─çanje razdora me─Ĺu civilima

Kraj globalizacije zna─Źio bi i pove─çanje siroma┼ítva i sve ve─çi jaz me─Ĺu ljudima. “Prepreke za izvoz robe u zemlje u razvoju dodatno ─çe osiroma┼íiti stanovni┼ítvo i dovesti do nesloge”, navodi se u izvje┼í─çu.
 
(blic.rs/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,