Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » Moćna banka predviđa: GLOBALIZACIJA PROPADA, a ovako će izgledati svijet budućnosti

Moćna banka predviđa: GLOBALIZACIJA PROPADA, a ovako će izgledati svijet budućnosti

buducnost-svijet-bankaRoboti koji lutaju tisućama kilometara daleko od svog kontrolora, prekomjerno pretili ljudi koji rijetko izlaze iz svojih domova i veliko smanjenje u međunarodnoj trgovini. Ovako bi mogao izgledati post-globalizacijski svijet, navodi studija švicarske banke “Credit Suisse”

Švicarska banka je istraživala različite scenarije budućnosti ukoliko dođe do kraja globalizacije, odnosno svijeta kakvog poznajemo.

“Globalizacija je jaka sila, koja je oblikovala svijet u posljednjih nekoliko desetljeća. Ipak, činjenica je da globalizacija nije ono što je nekada bila, i da polako počinje poprimati neke čudne oblike”, navodi se u studiji, koja predviđa poprilično drugačiji svijet u budućnosti.

Ljudska interakcija će se promijeniti

Iako smo još daleko od potpuno globalizirane digitalne sfere, budućnost ide u tom pravcu. U tom slučaju, digitalna interakcija bi u potpunosti mogla istisne ljudski kontakt i učiniti ga skoro nebitnim”, navodi se u izvještaju švicarske banke.

Manje trgovine i suradnje među narodima

Tehnologija 3D pisača mogla bi proizvodnju roba i usluga učiniti mnogo jeftinijom, te ne bi bilo potrebe za uvozom iz drugih zemalja. Također, moguće je da bi u tom slučaju države dodatno povećavaju trgovinske barijere pomoću novih tarifa, navodi se u izvješću.

Roboti umjesto vojnika

Sve brži razvoj automatizirane tehnologije može dovesti do toga da roboti zamjene ljudske vojnike, što bi umnogome smanjilo broj žrtava u sukobima diljem svijeta. U tom slučaju bi ratovanje postalo jeftinije, jer su roboti zamenjiviji od ljudi. Mračan dio ovog predviđanja bi bio što bi u tom slučaju zemlje mnogo češće ulazile u ratove, što bi vodilo političkoj i globalnoj nestabilnosti i potpunom slomu međunarodnih odnosa.

Ograničenje interneta

Uzeći u obzir rastuću cyber-špijunažu, države bi se u budućnosti mogle osigurati tako što bi razvijale zatvorene internet mreže, poput onih koje postoje u Sjevernoj Koreji.

Opasna gojaznost i loša prehrana

Istraživanja su pokazala da je do početka ove godine gotovo 45 milijuna djece mlađe od 5 godina pretilo, kao i skoro 2 milijarde odraslih.

“Osiguravanje izvora hrane moglo bi postati vrlo ozbiljan svjetski problem u budućnosti, osobito u nestabilnijim državama”, navodi “Credit Suisse”. U tom pogledu mora se riješiti problem pretilosti i gladi, i ogroman jaz koji vlada pretvoriti u ravnotežu, navodi se u studiji.

“Uvoz i izvoz hrane će se smanjiti”

Prevelika ovisnost od uvozne hrane je rastuća briga mnogih država. Rusija je još 2010. godine zabranila izvoz pšenice, a Kina je zacrtala plan da se do 2050. godine oslanja na usjeve koje sama proizvede. Ova dva primjera pokazuju da se neke države već pripremaju za nešto što će svakako uslijediti – nedostatak hrane, navodi studija.

Pad izvoza energenata

Obnovljivi izvori energije, poput vjetra, vode ili sunca imaju potencijal da potpuno decentralizuje proizvodnju energije, čime će se potrebe za uvozom energenata smanjiti u svim državama.

Dobra stvar za okoliš

Velika međunarodna trgovina energentima izazvala je velike klimatske poremećaje i nanijela ogromnu štetu okolišu. Smanjenje iste pridonijet će postupnom oporavku prirode.

Prolaznost demokracije

“Demokracija je prolazna”, navodi se u izvještaju švicarske banke. U istraživanju se navodi da je ovaj politički sustav daleko nedjelotvorniji nego prije 20 godina, te da imamo mnogo primjera “potpuno nedemokratskih država koje bilježe ogromne ekonomske uspjehe”. Upravo zbog toga “Credit Suisse” predviđa da će se u budućnosti na svjetskog geopolitičkoj sceni pojaviti novi igrači.

Religija, jezik i kulturološke razlike biće glavni uzroci podjela

“Svijet će nažalost postati još razjedinjenije po pitanju jezika i religije, jer će vremenom društva postati sve zatvorenija”, navodi se u studiji.

Rat valuta će biti sve češći

Mogući scenarij u budućnosti jeste valutni rat, koji će umnogome naškoditi međunarodnom tržištu s obzirom da već sada postoji popriličan broj država koje svoje valute koriste kao ekonomsko oružje.

Rast cijene kapitala

“Dok nastavak globalizacije ujedno znači i smanjenje cijene kapitala, njen kraj će značiti upravo suprotno”, navodi se u studiji.

Povećanje razdora među civilima

Kraj globalizacije značio bi i povećanje siromaštva i sve veći jaz među ljudima. “Prepreke za izvoz robe u zemlje u razvoju dodatno će osiromašiti stanovništvo i dovesti do nesloge”, navodi se u izvješću.
 
(blic.rs/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,