Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KAKO SU AMERIKANCI PRISLU┼áKIVALI HRVATSKU I SUSJEDE? Uz pomo─ç Deutsche Telekoma, NSA je provodila tajnu akciju ‘Eikonal’

KAKO SU AMERIKANCI PRISLU┼áKIVALI HRVATSKU I SUSJEDE? Uz pomo─ç Deutsche Telekoma, NSA je provodila tajnu akciju ‘Eikonal’

obama-thtAmeri─Źka obavje┼ítajna agencija NSA je uz pomo─ç njema─Źke obavje┼ítajne slu┼żbe BND, te njema─Źkog teleoperatera Deutsche Telekoma od 2005. do 2008. godine testirala akciju prislu┼íkivanja telefonskih razgovora u okviru tajne operacije Eikonal ─Źiji je cilj bio analiziranje i filtriranje sadr┼żaja telefonskih razgovora civilnog stanovni┼ítva zbog opasnosti od terorizma, a provjeravani su i razgovori vo─Ĺeni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH

To je nedavno u posebnoj emisiji slovenske televizijske postaje POP-TV ustvrdio zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz koji je pokazao i tzv. “┼żutu listu” do koje je do┼íao svojim kanalima, a navodni je dokaz da su se prislu┼íkivali i obi─Źni gra─Ĺani.

Na “┼żutu listu”, popis koji je 2005. godine sastavila NSA, bilo je stavljeno 256 telefonskih linija predvi─Ĺenih za prislu┼íkivanje, kazao je Pilz.

Dodao je da su se me─Ĺu ostalima pratile i tri telefonske linije iz Slovenije prema inozemstvu, ali i me─Ĺunarodni telefonski pozivi iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Autori emisije na slovenskoj televiziji tvrde da ─çe “┼żuta lista” podi─çi mnogo pra┼íine u regiji, pa i u Hrvatskoj, gdje su se u operaciji Eikonal pratile ─Źetiri me─Ĺunarodne telefonske linije, one koje idu iz Zagreba do Rotterdama, Stockholma, Kiste (┼ávedska) i Bruxellesa.


Amerikancima su za prislu┼íkivanje nezanimljive u Europi bile jedino Estonija, Litva i Malta, tvrdi Pilz, a svi razgovori pra─çeni u Europi su analizirani i filtrirani radi tra┼żenja obavje┼ítajnih podataka, tra┼żenjem karakteristi─Źnih rije─Źi kao ┼íto su “terorizam”, “bomba” i sli─Źno.

Navodno su ameri─Źkim obavje┼ítajcima bili interesantni i osobni podaci nekih ljudi, te njihovi telefonski, bankovni i porezni brojevi.

Amerikance je, naveo je austrijski zastupnik Zelenih, zanimalo da ustanove koliko podataka o civilnom stanovni┼ítvu u operaciji mogu obuhvatiti i ┼íto se iz tih podataka dade zaklju─Źiti o potencijalnim teroristi─Źkim prijetnjama.

Telefonski su se razgovori uz pomo─ç Nijemaca preusmjeravali u Frankfurt, gdje su ih kopirali, a onda su slani u Pullach, gdje je sjedi┼íte njema─Źke obavje┼ítajne slu┼żbe BND.

Na kraju su zavr┼íavali u Aiblingu, gdje su ljudi iz ameri─Źke agencije sve pozive analizirali, tvrde autori emisije.

U Telekomu Slovenije u svom su komentaru za emisiju naveli da im operacija o kojoj je govorio Pilz nije poznata, ali da svojim klijentima ni ina─Źe ne mogu garantirati tajnost razgovora u me─Ĺunarodnom prometu.

Jedan biv┼íi pripadnik slovenske obavje┼ítajne zajednice iz vremena kad se operacija Eikonal odvijala kazao je da za nju nikad nije ─Źuo, ali da ga otkri─ça o prislu┼íkivanju nisu iznenadila.
 
(jutarnji.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,