Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NOVI SPAS ZA HRVATSKU: Nova ruta! Nova karta izbjeglica! Migranti hrle u Poljsku? Nova karta izbjeglica!

NOVI SPAS ZA HRVATSKU: Nova ruta! Nova karta izbjeglica! Migranti hrle u Poljsku? Nova karta izbjeglica!

nova-ruta-HrvatskaNovinar njemačkog lista “Die Zeit” Malte Hank objavio je na svom twitter postu kartu na arapskom jeziku koju je uslikao u sirujskom izbjegličkom kampu na grčkom otoku. Na karti se vidi nova izbjeglička ruta, ovog puta preko Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Poljske

Novinar postavlja pitanje da li bi Poljska mogla postati nova Mađarska.

Poljski radio prenosi da Hank nije mogao precizirati da li se radi o lažnoj ili originalnoj karti. Međutim, novinar tvrdi da je vidio ovu kartu kod Sirijaca u izbjegličkom kampu na grčkom otoku Kos.

Poljski analitičar Rafal Bačinski Selaček kaže da bi Ukrajina u tom slučaju postala “slaba karika”.

“Ukrajina je iscrpljena ratom, njena ekonomija je u krizi i neće imati kapaciteta da zatvori granicu”, uvjeren je analitičar.

Interesantno je da su nedavno ukrajinski graničari uhapsili nogometni tim iz Nigerije.

Nogometaši su stigli u zemlju iz Istanbula kako bi odigrali utakmicu u Zakarpatskoj oblasti, koja se inače nalazi na granici s Mađarskom i Slovačkom.

Za sada nije poznato na čiji je poziv doputovao taj tim zato što se ovih dana u Zakarpatskoj oblasti ne planira nijedna međunarodna utakmica, stoji u priopćenju Ukrajinske državne granične službe.

Da li novinar lista “Die Zeit” zna nešto što mi ne znamo? Vidjet ćemo uskoro. Nadajmo se da je ovo donekle točno, jer situacija na Balkanu je zakuhala zbog izbjegličke krize.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,