Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAPRAVE EPIDEMIJU PA PRODAJU CJEPIVO: GlaxoSmithKline “slučajno” ispustio živi virus polia (dječje paralize) u belgijsku rijeku

NAPRAVE EPIDEMIJU PA PRODAJU CJEPIVO: GlaxoSmithKline “slučajno” ispustio živi virus polia (dječje paralize) u belgijsku rijeku

gsk-virus-rijekaFarmaceutska kompanija GlaxoSmithKline (GSK) u Rixensartu, provinciji Walloon Brabant, izlila je 45 litara tekućine kontaminirane živim koncentriranim virusom polia u rijeku Laan, rekao je ministar federalne Vlade Belgije

Incident se dogodio prošle godine, no potvrđen je tek nedavno. U izjavi javnosti ministar je rekao da se incident dogodio ‘ljudskom greškom’.

Nakon izlijevanja zagađene vode u Laan, prvo je prošla kroz postrojenje za pročišćavanje na Rosieresu, piše Flanders Today.

Znanstveni Institut za javno zdravstvo i Vijeće Superior za zdravlje provodi analizu rizika te zaključuje da nema opasnosti za stanovništvo, navodi se u priopćenju

‘Rizik da se ljudi izlože kontaminiranoj vodi i da razviju poliomielitis je vrlo ograničena, obzirom na visoku razinu razrijeđivanja i visoku incidenciju cijepljenja među stanovništvom’.

Poliomielitis, poznatija kao polio je akutna zarazna bolest koja se može prenijeti viralno fekalno oralnim putem. Nema vidljive simptome u 90% slučajeva.

U preostalih 10% može oštetiti središnji živčani sustav, prvenstveno uništavajući motorne neurone u leđnoj moždini, moždane stanice i motorni korteks mozga što u konačnici vodi prema slabljenju mišića i paralizi.

Prema izvješću za javnost ministra federalne belgijske Vlade, incident je uzrokovan ‘ljudskom greškom’ što je rezultiralo da virus polia uđe u vodoopskrbu u gradu Rixensart, a na postrojenju koje proizvodi cjepivo protiv polia. Nakon toga voda se izlila u rijeke Lasne i Dyle.

Iako nije objašnjeno kako je došlo do ‘ljudske greške’, neki izvori javljaju da je zaposlenik napravio grešku tijekom rutinskog čišćenja kontejnera na postrojenju.

Cijepljenje protiv dječje paralize obvezno je u Belgiji. Svatko tko misli da se može zaraziti kroz izloženost zagađenoj vodi, poput plivača i ribolovaca treba se obratiti svom liječniku. Neki su se ponovo i cijepili.

Ministarstvo zdravlja uzelo je uzorke vode i blata iz stanice za pročišćavanje, Laan i Dyle 6. rujna. Svi su uzorci bili negativni na virus polio.

Pitanje je da li će uskoro početi hajka kada izliveni virus napravi epidemiju Dječje paralize u Belgiji?
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(liječnik.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,