Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Tvorac teorije o evoluciji, Charles Darwin nije vjerovao u Bibliju niti u Isusa Krista

Tvorac teorije o evoluciji, Charles Darwin nije vjerovao u Bibliju niti u Isusa Krista

carls-darvin-evolucija-teorija-bradaDva desetljeća po objavljivanju knjige “O porijeklu vrsta” tvorac teorije evolucije napisao je da ne vjeruje u Bibliju nitu u Isusa kao božjeg sina, a pismo u kojem to navodi naći će se na aukciji

Kratko pismo u kom tvorac teorije evolucije Charles Darwin priznaje da ne vjeruje u Bibliju niti u Isusa Krista kao božjeg sina, moglo bi na aukciji doseći cijenu od 90.000 dolara.

U studenom 1880. britanski znanstvenik je dobio pismo mladog pravnika FA McDermott koji mu poručuje da unatoč velikom zadovoljstvu s kojim čitati njegove knjige, nije izgubio vjeru u Novi zavjet.

“Razlog zbog kojeg vam pišem jeste da vas zamolim da mi odgovorite sa da ili ne na pitanje da li vjerujete u Bibliju”, piše McDermott.

Darwin je odgovorio porukom od svega nekoliko riječi 24. studenog 1880. godine, točno 21 godinu nakon objavljivanja svoje čuvene knjige “O porijeklu vrsta“.

“Žao mi je da vas obavijestim da ne vjerujem u Bibliju kao o božanskom otkrivenju, niti u Isusa Krista kao o božjem sinu”, glasio je Darwinov odgovor.

Slavni znanstvenik je dugo izbjegavao odgovoriti na ovo pitanje koje su mu mnogi postavljali nakon što je 1859. objavio svoj čuveni rad u kom je iznio teoriju o prirodnoj selekciji, po kojoj su vrste evoluirale putem genske varijacije. Darwinova knjiga je okirala kršćanske čitatelje koji su vjerovali da su ljudi stvoreni po božjem liku.

Iako izuzetno kratka u usporedbi s drugim Darwinovim pismima, poruka upućena McDermottu je jedinstvena po svom teološkom sadržaju.

“Za Darwinove kolekcionare, ona je od neprocjenjive vrijednosti. To je točka na cjelokupnu raspravu”, navela je za londonski Guardian Kasandra Hutton, predstavnica aukcijske kuće Bonham koja je organizator dražbe.

Darwin je desetljećima izbjegavao objaviti svoja razmišljanja o evoluciji kako bi od skandala zaštitio svoju obitelj, posebno svoju suprugu koja je bila vrlo religiozna.

Čak i u 71. godini, Darwin je bio vrlo obazriv kada je izražavao svoje stavove o vjeri.

Mnogi su se pitali zašto je znanstvenik baš tada odlučio prekinuti šutnju. Istraživanje Sveučilišne knjižnice Cambridgea, koja posjeduje najveću kolekciju Darvinovih pisama i dokumenata, pokazuje da McDermott nije bio jedini koji je želio saznati znanstvenikovo mišljenje o Bibliji.

Vjerojatno je da se Darwin umorio od stalnih zapitkivanja ili ga je McDermottov iskren pristup, uz obećanje da neće objaviti njegov sadržaj pisma, ma kakav on bio, uvjerio da odgovori na direktan način.

“Možemo samo zamisliti što je sve prošlo kroz McDermottovu glavu kada je dobio odgovor”, navela je Hutton, dodajući da je odvjetnik održao obećanje i da je pismo ostalo više od 100 godina u tajnosti.

“Više od jednog stoljeća se nagađalo o Darwinovoj religioznosti, odnosno nedostatku vjere, ali pismo McDermotta iz 1880., koje je pravi povijesni dokument, potvrđuje dokaze da je Darwin tijekom druge polovice svog života bio strogi agnostik”, napomenuo je David Kvamen, autor novije Darwinove biografije.

Darwinovo pismo bit će prodano 21. rujna u New Yorku zajedno s drugim njegovim pismima. Na aukciji će se naći i brojni predmeti iz domene znanosti i tehnologije, uključujući jedan od prvih Appleovih računala i jedna od Enigma strojeva.
 
(vestinet.rs,tanjug.rs/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , ,