Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SAN O VELIKIM PLAĆAMA U EU: U Njemačkoj prvi sirijski azilanti rade za 1 euro na sat! U Siriji su imali više?!

SAN O VELIKIM PLAĆAMA U EU: U Njemačkoj prvi sirijski azilanti rade za 1 euro na sat! U Siriji su imali više?!

sirija-radnici-njemačkaPočetkom ovog mjeseca je, kako prenosi Reuters, čelnica francuske desnice Marine Le Pen optužila Njemačku “da je u potrazi za robljem otvorila vrata tisućama migranata i izbjeglica”

“Njemačka vjerojatno razmišlja o tome kako je njezina populacija na samrti i vjerojatno je u potrazi za nižim plaćama i dalje će zapošljavati robove kroz masovne imigracije”, na skupu u jugoistočnom gradu Marseilleu, ključnom francuskom odredištu za migrante iz Sjeverne Afrike, je izjavila Marine Le Pen

Je li čelnica francuskog “Nacionalnog fronta” bila u pravu? Čini se da jest.

Naime, prve sirijske izbjeglice u Njemačkoj počinju raditi za nezamislivo nisku plaću od jednog eura na sat i to nitko i ne krije.

U srijedu je predsjednik Bundesbanke dr. Jens Weidmann rekao “kako Njemačka treba dodatnu radnu snagu kako bi zadržala svoj životni standard”. Sada “humanitarni duh” kancelarke Angele Merkel prema Sirijcima ima svoje objašnjenje.

Anas Al-Asadi je jedan od prvih koji je iz Sirije došao u Njemačku. Nakon nekoliko dana u najvećem europskom gospodarstvu je kao izbjeglica već imao posao u općinskom centru za mlade u vlasništvu grada Pfungstadta u blizini Frankfurta. Njegova plaća je 1 euro na sat i to u zamjenu za izvršenje nekih osnovnih poslova kojima pomaže čelnicima općinskog središta.

Kao što je u svojoj reportaži izvijestio financijski portal Bloomberg, Al-Asadi je u Siriji bio odvjetnik, ima 26 godina, kvalificiran je i spreman za rad.

“Rad nije izazov za osobu koja je bila odvjetnik u svojoj zemlji, a ipak budimo iskreni, nije dobro plaćen”, piše Bloomberg.

To je surova realnost, ali treba reći da čak i ovaj posao za Al-Asadija može biti samo privremen. Prema njemačkim izvorima, ove prve izbjeglice još uvijek nemaju dozvolu za rad u privatnim tvrtkama s pravnim ugovorom.

Treba napomenuti da u Njemačkoj zakonski minimalna plaća za sve radnike, bez obzira na njihovu nacionalnost, iznosi 8,5 eura po satu.

“Sjedim ovdje i spavam ovdje, a u ovom slučaju, ne tako davno, odlučio sam pitati mogu li nešto raditi”, rekao je Al-Asadi.

Program koji je u tijeku u ovom malom gradu u Njemačkoj zapošljava 15 ljudi, što je izazvalo znatiželju drugih njemačkih gradova koji su ugostili izbjeglice i očekuju dolazak još više ljudi.

U skladu sa svojim pragmatičnim duhom, Nijemci su daleko od toga da izbjeglice vide kao problem, nego u njihovom dolasku vide priliku za rješavanje rastuće slabosti tržišta rada, s posebnim naglaskom na nedostatak radno sposobnog stanovništva. Nekoliko ekonomista i njemačkih stručnjaka je otvoreno reklo da bi dolazak tih Sirijaca mogao biti spas za njemačku državu blagostanja.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,