Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SAN O VELIKIM PLA─ćAMA U EU: U Njema─Źkoj prvi sirijski azilanti rade za 1 euro na sat! U Siriji su imali vi┼íe?!

SAN O VELIKIM PLA─ćAMA U EU: U Njema─Źkoj prvi sirijski azilanti rade za 1 euro na sat! U Siriji su imali vi┼íe?!

sirija-radnici-njema─ŹkaPo─Źetkom ovog mjeseca je, kako prenosi Reuters, ─Źelnica francuske desnice Marine Le Pen optu┼żila Njema─Źku “da je u potrazi za robljem otvorila vrata tisu─çama migranata i izbjeglica”

“Njema─Źka vjerojatno razmi┼ílja o tome kako je njezina populacija na samrti i vjerojatno je u potrazi za ni┼żim pla─çama i dalje ─çe zapo┼íljavati robove kroz masovne imigracije”, na skupu u jugoisto─Źnom gradu Marseilleu, klju─Źnom francuskom odredi┼ítu za migrante iz Sjeverne Afrike, je izjavila Marine Le Pen

Je li ─Źelnica francuskog “Nacionalnog fronta” bila u pravu? ─îini se da jest.

Naime, prve sirijske izbjeglice u Njema─Źkoj po─Źinju raditi za nezamislivo nisku pla─çu od jednog eura na sat i to nitko i ne krije.

U srijedu je predsjednik Bundesbanke dr. Jens Weidmann rekao “kako Njema─Źka treba dodatnu radnu snagu kako bi zadr┼żala svoj ┼żivotni standard”. Sada “humanitarni duh” kancelarke Angele Merkel prema Sirijcima ima svoje obja┼ínjenje.

Anas Al-Asadi je jedan od prvih koji je iz Sirije do┼íao u Njema─Źku. Nakon nekoliko dana u najve─çem europskom gospodarstvu je kao izbjeglica ve─ç imao posao u op─çinskom centru za mlade u vlasni┼ítvu grada Pfungstadta u blizini Frankfurta. Njegova pla─ça je 1 euro na sat i to u zamjenu za izvr┼íenje nekih osnovnih poslova kojima poma┼że ─Źelnicima op─çinskog sredi┼íta.


Kao ┼íto je u svojoj reporta┼żi izvijestio financijski portal Bloomberg, Al-Asadi je u Siriji bio odvjetnik, ima 26 godina, kvalificiran je i spreman za rad.

“Rad nije izazov za osobu koja je bila odvjetnik u svojoj zemlji, a ipak budimo iskreni, nije dobro pla─çen”, pi┼íe Bloomberg.

To je surova realnost, ali treba re─çi da ─Źak i ovaj posao za Al-Asadija mo┼że biti samo privremen. Prema njema─Źkim izvorima, ove prve izbjeglice jo┼í uvijek nemaju dozvolu za rad u privatnim tvrtkama s pravnim ugovorom.

Treba napomenuti da u Njema─Źkoj zakonski minimalna pla─ça za sve radnike, bez obzira na njihovu nacionalnost, iznosi 8,5 eura po satu.

“Sjedim ovdje i spavam ovdje, a u ovom slu─Źaju, ne tako davno, odlu─Źio sam pitati mogu li ne┼íto raditi”, rekao je Al-Asadi.

Program koji je u tijeku u ovom malom gradu u Njema─Źkoj zapo┼íljava 15 ljudi, ┼íto je izazvalo znati┼żelju drugih njema─Źkih gradova koji su ugostili izbjeglice i o─Źekuju dolazak jo┼í vi┼íe ljudi.

U skladu sa svojim pragmati─Źnim duhom, Nijemci su daleko od toga da izbjeglice vide kao problem, nego u njihovom dolasku vide priliku za rje┼íavanje rastu─çe slabosti tr┼żi┼íta rada, s posebnim naglaskom na nedostatak radno sposobnog stanovni┼ítva. Nekoliko ekonomista i njema─Źkih stru─Źnjaka je otvoreno reklo da bi dolazak tih Sirijaca mogao biti spas za njema─Źku dr┼żavu blagostanja.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,