Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » JOSE MUJICA: Najskromniji predsjednik na svijetu, pogledajte zašto

JOSE MUJICA: Najskromniji predsjednik na svijetu, pogledajte zašto

jose-mujicaJose Mujica kojeg neki od milja zovu i Pepe, bio je predsjednik Urugvaja od 2010. do 2015., a građani diljem svijeta bivšeg predsjednika zavoljeli su nakon što su se mediji raspisali o njegovim nebrojenim nesebičnim djelima

Primjerice, Mujica je još prošle godine izjavio da će primiti stotinu djece koja su ostala bez domova u Siriji, rekavši kako je to samo “kap u oceanu, no da je svaki trud svake države jako važan”.

Predložio je da se izbjeglice smjeste u predsjedničko ljetovalište, vilu kraj rijeke okruženoj pašnjacima, objavio je tada AP.

Osim sirijskih izbjeglica, Mujica je u Urugvaju odlučio primiti i neke zatvorenike iz Guantanama jer smatra da je Guantanamo sramotna mrlja u američkoj povijesti.

“To nije zatvor, to je kavez pun otetih ljudi. To je sramota”, komentirao je Mujica.

Uglavnom, o njegovim djelima pričali smo mnogo puta, a ovog puta radi se o 47 sekundi dugom isječku u kojem Mujica govori o “pravoj cijeni stvari” i koji je u samo nekoliko dana pogledan više od tri i pol milijuna puta.

Mujica u kratkom videu govori o novcu, a mnoge je njegova izjava natjerala da se zamisle:

“Sami smo stvorili planinu suvišnih potreba. Kupujemo novo, odbacujemo staro. To je traćenje naših života. Kad nešto kupimo, mi to ne plaćamo novcem. Plaćate to satima vašeg života koje ste potratili zarađujući taj novac. Razlika je to da je život jedina stvar koju novac ne može kupiti. Život samo postaje kraći. I žalosno je kad čovjek tako trati život i slobodu”.


Inače, radi se o dijelu većeg intervjua makrodokumentarca redatelja Yanna Arthusa-Bertranda”Human” koji možete pogledati u nastavku, a Mujica je samo jedan od sudionika filma u kojem je sudjelovalo preko 2000 ljudi.

Mujica oko 90 posto svoje plaće daje u humanitarne svrhe, a vozi VW Bubu iz 1987. godine

Kad je ovaj tjedan sudjelovao u proglašenju novog ministra gospodarstva, urugvajski predsjednik Jose Mujica na bosim je nogama nosio samo sandale. Većinu državnika nećete nikad vidjeti u takvoj obući, bar ne u službenim prigodama, no za 78-godišnjeg Mujicu to nije nimalo čudno.

Ovaj bivši pripadnik ljevičarske gerilske organizacije Tupamaros, koji je za vrijeme diktature vojne hunte proveo 14 godina u zatvoru, poznat je po skromnosti i odanosti ljevičarskim uvjerenjima te je zbog svog stila života na glasu kao najsiromašniji predsjednik na svijetu.

Pepe, kako ga neki zovu, kao kandidat koalicije ljevice Široki front osvojio je 53 posto glasova na predsjedničkim izborima 2009. godine. Prije toga bio je senator, a od 2005. do 2008. godine radio je kao ministar poljoprivrede.

Mujica tvrdi da mu je boravak u zatvoru pomogao u oblikovanju životnih nazora. Oslobođen je 1985. godine, s dolaskom demokracije u Urugvaj. Zna da ga mnogi drže za ekscentrika, no on kaže da je to njegovo pravo.

Zovu me najsiromašnijim predsjednikom, no ne osjećam se siromašno. Siromašni su oni koji samo rade kako bi održali skupi stil života i uvijek žele više i više – kaže Mujica.
 

 
(index.hr,vecernji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,