Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » POGLEDAJTE ŠTO JE ZAPAD ZAKUHAO: Sirija – deseci zaraćenih strana, stotine lokalnih milicija…

POGLEDAJTE ŠTO JE ZAPAD ZAKUHAO: Sirija – deseci zaraćenih strana, stotine lokalnih milicija…

sirija-rat-straneOd čega bježe sve te tisuće Sirijaca? Od rata? Pa kamo će svi ti ljudi, što ne ostanu braniti svoje domove? Ma daj, pa kad je kod nas zaratilo, nismo masovno bježali, nego pušku u ruke i brani se!

Tako nekako reagira dobar dio Hrvata kad vidi da se na naše granice prelijeva veliki izbjeglički val. Kao, da su oni Sirijci, ostali bi kod kuće i borili se, branili svoje obitelji. Tako smo to radili (osim onih iz “Münchenske bojne” i “Anconske satnije”) i mi u Domovinskom ratu.

A jesu li te dvije situacije uopće usporedive? Kod nas je bilo sasvim jednostavno: tamo su oni, tu smo mi. Oni nas napadaju, mi se branimo. I doći će dan da mi agresore potjeramo.

A kako je u Siriji? Teško je to opisati riječima. Takav izraz još nije izmišljen. Obično kažu da je dolje kaos, a to nije dovoljno snažno za opisivanje totalne ludnice u kojoj se ta zemlja i njezinih dvadesetak milijuna stanovnika nalaze već četiri godine. Na desetke zaraćenih strana, stotine lokalnih milicija, gotovo svatko se bori protiv svakoga, a masovno stradavaju nedužni civili. U cijelu tu krvavu kupku ulijeću velike sile… I sad ti, Sirijče, izaberi stranu, uzmi pušku i bori se.

Kolju se međusobno

Što kažete, ne vjerujete da je baš tako i da su te stotine tisuća Sirijaca jednostavno morale pobjeći? A što, vi biste možda ostali? Vi biste lako izabrali stranu? E, pa kad je tako, onda vam donosimo kratki pregled zaraćenih strana. Da lakše izaberete, je l’ tako. Samo pripazite, kad izaberete jednu stranu, to će značiti da podržavate i neke njihove saveznike, koje od gadosti možda uopće ne biste ni pogledali. I to je dio sirijske zbrke.

Regularna vojska Bashara al-Assada drži danas samo manji dio zemlje, uglavnom uz sredozemnu obalu. Tuku se protiv pobunjenika svih vrsta, a rat je u Siriji i počeo kad su se prije četiri godine podigli stanovnici dijela zemlje želeći srušiti Assadov režim. Prozapadne pobunjenike potpomažu Amerika i njezini saveznici (da, da, tu smo i mi). Oni nadziru neke važne gradove i krvavo plaćaju svoju pobunu jer borbe s Assadom ne prestaju.

Doduše, svojim gubicima pridonose i sami jer su nesložni pa različite frakcije oporbe znaju zapucati jedne na druge.

Protiv Assadove vojske, međutim, ratuju i islamističke pobunjeničke struje. One kontroliraju golemi dio sirijskog teritorija, brojne, uglavnom manje gradove, pustinje… No, islamisti ratuju i protiv prozapadnih pobunjenika, Assadovih neprijatelja. Ne mogu ih smisliti – proglašavaju ih “križarskim slugama”.

I to nije sve. Kad otjeraju Assada i prozapadne pobunjenike, islamisti na zauzetom području tamane stanovništvo, a onda se uhvate za vratove i kolju se između sebe. Naravno, tu je najjači famozni ISIL, ali ne zaostaje ni Fronta al Nusra. Nisu oni jedini, islamističkim skupinama teško je znati broj, ima ih svaka pokrajina. Njihova okrutnost prema građanima i netrpeljivost između tih grupa tolika je da se čak i grozna Al-Qa’ida u nekim područjima bori rame uz rame s prozapadnim pobunjenicima protiv – islamista!

sirija-strane-rat-kartaZbrka, zar ne? Ma ne, tek sad počinje.
Budući da su većina pobunjenika, i ovih i onih, zapravo muslimani suniti, onda su se na Assadovoj strani u rat uključili i brojni šijitski dragovoljci iz zemalja regije, od Iraka, Libanona, Sirije, pa sve do Irana i Afganistana. Njima je to nastavak “svetog rata” koji se vodi 1400 godina. Na strani su islamista, pak, brojni dragovoljci iz arapskog svijeta i Europe. Ima tu i Britanaca, Šveđana, Francuza, Libijaca, Tunišana…

E, tu su i Kurdi! I to ona sirijska grana. Kurdi su žestoki borci, odlično organizirani i najveća brana islamistima. Pa oni su zapravo jedini u izravnim borbama do nogu potukli ISIL-ovce. Sjetite se grada Kobane. Međutim…

Protiv ISIL-a su i Turci. Njihovi borbeni zrakoplovi zalijeću se preko granice i po Siriji bombardiraju – Kurde! Dakle, one s kojima bi trebali biti na istoj strani. Boje se stvaranja kurdske države koja bi u budućnosti mogla ćapiti i komadić Turske.

Iz Libanona su se u sirijski rat uključili borci Hezbolaha, na strani Assada, naravno. Oni su šijiti i pomažu svome starom savezniku koji je njima nebrojeno puta uskakao kad su se u Libanonu tukli protiv Izraelaca.

Ah, da, tako je, upleteni su i Izraelci. Tu je opet posebna komedija. Njihovi zrakoplovi i rakete također pogađaju ciljeve u Siriji. A tko su ono izraelski najopasniji neprijatelji? Naravno, džihadisti, jer što je žešći džihadist, to je veći neprijatelj Izraela. Međutim, Izraelci ne tuku položaje islamista, nego tuku Hezbolah i Assada koji se bore protiv islamista!

Naravno, u Siriji ratuje i Iran. Njihovi instruktori i elitne postrojbe drže stranu regularne vojske kao što su 35 godina bili podrška “dinastiji” Assad. Njihovo je ratovanje čisto i kirurški precizno, ali je problem posebne vrste za Izrael jer je sada praktički Iran izbio na granicu Izraela.

Sve više zemalja

Onda, kao šlag na tortu, u borbe su se uključili i Rusi. Njihova nazočnost nije nešto novo jer su ruske vojne baze (jedine njihove na Sredozemlju) tu već 40 godina. Ali sada stižu ruske postrojbe, tenkovi, najnovija oprema… Assadovi su saveznici, naravno.

E, to stvara problem NATO-u. Eto, jučer se u bombardiranje islamista u Siriji uključilo australsko i francusko zrakoplovstvo. Što će se dogoditi ako promaše metu pa, umjesto Al-Baghdadijevih jurišnika, pogode Putinove postrojbe? Strah je čovjeka i pomisliti…

Da, sve više zemalja uskače u sirijski pakleni lonac. Nikako ne treba zaboraviti raznorazne “doprinose” niza arapskih zemalja. I sad, recite mi, biste li vi ostali živjeti u tom kaosu? I to nakon četiri krvave godine? Ne? Možete li sada razumjeti Sirijce? Ako su u početku i imali ideale i želju da se bore za njihovo ostvarenje, u ovakvoj ludnici svatko bi izgubio i ideale i borbenost.

Mogu zamisliti kako na koncu slomljeno kažu: “O.K., poginut ćemo. Ali, barem nam recite – u čiju je to korist?”
E, u tome je kvaka – tko će imati koristi od sirijske ratne lomače?

Tko sve ratuje?

- regularna vojska Al-Assada
– prozapadni pobunjenici
– islamističke pobunjene struje: ISIL, Fronta al Nusra, Al-Qa’ida…
– šijitski dragovoljci
– dragovoljci iz arapskog svijeta i Europe
– Kurdi
– Turci
– borci Hezbolaha
– Izraelci
– Iranci
– Rusi
– NATO
– arapske zemlje: Kuvajt, Katar, Saudijska Arabija…
 
(slobodnadalmacija.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,