Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Bušenju zuba zbog karijesa je došao kraj!

Bušenju zuba zbog karijesa je došao kraj!

Zubi-karijesStručnjaci “Kings” koledža u Londonu razvili su novu bezbolnu metodu liječenja, koja omogućava samostalno obnavljanje zuba, bez bušenja i injekcija

Karijes se obično odstranjuje stomatološkom bušilicom, nakon čega se šupljina ispunjava materijalima poput amalgama ili kompozitne smole.

Nova metoda, nazvana Električna ubrzana i poboljšana remineralizacija (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER), ubrzava prirodno kretanje kalcijuma i fosfatnih minerala kako bi što prije stigli do oštećenog zuba.

Postupak, koji se sastoji iz dvije faze, priprema oštećeno područje zubne gleđi, a zatim koristi električnu struju male snage da usmjeri minerale do tog mjesta.

Znanstvenici očekuju da će tehnika biti spremna za korištenje u roku od tri godine.

“Ne samo da je naš uređaj prijatniji za pacijenta i bolji za zube, već se očekuje da će, u najgorem slučaju, biti podjednako ekonomičan kao aktuelne metode liječenja.

Osim što suzbija karijes, naš uređaj može da se koristi i za izbjeljivanje zuba”, objašnjava profesor Nigel Peats sa Instituta za stomatologiju na “Kings” koledžu.

U svrhu komercijalizacije istraživanja osnovana je kompanija “Reminova”, sa sjedištem u Pertu (Škotska), koja trenutno traga za privatnim investitorima koji će finansirati razvoj EAER.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(24sata.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,