Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Migranti mijenjaju rutu: POČELO JE! Mađarska granica zatvorena, novi cilj Hrvatska!

Migranti mijenjaju rutu: POČELO JE! Mađarska granica zatvorena, novi cilj Hrvatska!

migracija-ruta-hrvatskaAutobusi koji su prethodnih dana prevozili izbjeglice iz Preševa prema granici s Mađarskom preusmjeravaju se na Šid i granicu s Hrvatskom. Stižu u Hrvatsku, što će ostaviti iza sebe, nitko još ne zna…

Reporteri srpskog medija koji se nalaze u Preševu jedan od vozača je rekao da im je naređeno da sve izbjeglice prevoze ka Šidu.

Na autobusnoj stanici nalazi se više autobusa spremnih za pokret, a na tablama piše Šid.

Do ove dramatične promjene u ruti došlo je poslije nedavnog zatvaranja graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske, uslijed čega su stotine migranata ostali “zarobljeni” u pograničnom područuju.

Kako pišu pojedini mediji, vozačima je rečeno da se ne zaustavljaju sve dok migrante ne prebace do granice s Hrvatskom. Osim toga, policija sve autobuse koji su eventualno krenuli ka granici s Mađarskom preusmjerava ka Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska odlučila zatvoriti svoje granice, Facebook grupa “Aviod Hungary – Migration news” (Izbjegavajte Mađarsku – vijesti o izbjeglicama) pripremila je mape s alternativnim rutama koje se u obliku letaka dijele izbjeglicama na makedonskoj granici.

Hrvatska neće dočekati nespremna: pri prvim naznakama da bi koliko ovih dana Hrvatska mogla postati nova željena destinacija izbjeglica s Bliskog istoka ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić naglasio je kako je Hrvatska u stalnom kontaktu sa susjednim zemljama i ponovio da će, ako dođe do velikog izbjegličkog valova, njihov sustav kojim je utvrđen način postupanja svih segmenta državne administracije, kao i koordinacije s nevladinim sektorom i svima koji mogu pomoći, biti vrlo brzo aktiviran.

Ako dođe do masovnog priljeva izbjeglica koji se broji u tisućama, naravno da je to trenutak kad se više ne mogu primjenjivati ​​redovite, odnosno regularne mjere koje policija uspješno provodi na granici – kazao je Ostojić.

Pomoćnik upravitelja policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar također je napomenuno da je hrvatska policija spremna za mogući izbjeglički udar i da sa svojim kapacitetima “može izdržati prvi imigrantski val”.

Naša policija broji oko 20.000 policajaca, dok u graničnoj policiji ima njih oko 6.000, ali smo pripremili i plansku ispomoć, odnosno preusmjeravanje jednog dijela ljudi iz unutrašnjosti. Isto tako smo angažirali i našu mobilnu jedinicu”, istaknuo je Sokolar.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je rekla da Hrvatska može, ako val izbjeglica stigne na njezin teritorij, koristiti resurse koje je koristila prošle godine prilikom poplava koje su pogodile Slavoniju. A znamo da su ti resursi bili potpuna katastrofa.

Glasnogovornica UNHCR-a Melisa Fleming smatra da bi izbjeglice koje žele azil u EU, mogle potražiti novu rutu, pošto je Mađarska u potpunosti onemogućila ulazak na svoj teritorij.

Ona je napomenula da je njezina agencija u kontaktu s nekolicinom zemalja, koje nije imenovala.
 

 

 
(N1, jutarnji.hr, foto:facebook.com/avoidhungary)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,