Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » VIJETNAM SE PONAVLJA: AmeriÄki ekspert za terorizam – ISIS pobjeÄ‘uje u ovom ratu

VIJETNAM SE PONAVLJA: AmeriÄki ekspert za terorizam – ISIS pobjeÄ‘uje u ovom ratu

ISIS-SAD-hofmann“Na desetu obljetnicu 11. rujna Äinilo se da je terorizam na koljenima; Osama bin Laden je ubijen, talibani su poraženi, a dužnosnici poput direktora CIA-e Leona Panette tvrdili su da je Al Kaida praktiÄki uniÅ¡tena. Danas, kada smo obilježili 14. obljetnicu devastirajućeg napada na SAD, vrijeme je da priznamo da teroristi – ili barem jedna specifiÄna teroristiÄka grana – sada pobjeÄ‘uju. I vrijeme je da priznamo da je naÅ¡ odgovor na tzv. Islamsku državu bio ponižavajuće promaÅ¡en”

Ovim rijeÄima je svoj osvrt za Politico, naslovljen “ISIS pobjeÄ‘uje”, zapoÄeo Bruce Hoffman, direktor Centra za sigurnosne studije SveuÄiliÅ¡ta Georgetown i stariji struÄni savjetnik Centra za borbu protiv terorizma na ameriÄkoj Vojnoj akademiji. Hoffman je takoÄ‘er bio i Älan struÄne komisije koju je administracija ameriÄkog predsjednika George W. Busha zadužila da sastavi izvjeÅ¡taj o napadima na njujorÅ¡ke Tornjeve blizance.

Hoffman podsjeća da je proÅ¡lo 15 mjeseci otkako su borci ISIS-a zauzeli pola Iraka i proglasili kalifat, te krenuli terorizirati lokalno stanovniÅ¡tvo. Otada se njihov utjecaj, istiÄe Hoffman, samo proÅ¡irio, a svakog dana pridružuju im se novi džihadisti iz viÅ¡e od pedeset država diljem svijeta. Podsjeća to, piÅ¡e Hoffman, na uspon Al Kaide osamdesetih i devedesetih godina proÅ¡log stoljeća, Å¡to je i dovelo do teroristiÄkog napada 11. rujna.

U Äitavom 20. stoljeću 14 napada s viÅ¡e od sto mrtvih, a samo proÅ¡le godine duplo viÅ¡e

Jedan od boljih naÄina za mjerenje opasnosti od terorizma, prema Hoffmanu, je broj napada u kojima je ubijeno viÅ¡e od sto ljudi. Takvi se napadi, piÅ¡e Hoffman, dogaÄ‘aju iznenaÄ‘ujuće rijetko. “Kroz Äitavo dvadeseto stoljeće bilo je samo 14 takvih teroristiÄkih napada. ProÅ¡le godine ih je, meÄ‘utim, bilo dvostruko viÅ¡e – a za većinu je odgovoran ISIS ili jedna od njegovih grana”, istiÄe Hoffman.

Neodgovorno bi bilo, smatra Hoffman, odbaciti ISIS kao lokalni fenomen, koji se zadržava samo na nestabilnom teritoriju Bliskog istoka. Prema Hoffmanu, ISIS već sada ima svoje baze u barem šest zemalja i pokrivaju teritorij koji se prostire od zapada i sjevera Afrike do Arapskog poluotoka, kao i od Sinaja do Južne Azije i Kavkaza. Samo u zadnjih godinu dana, podsjeća Hoffman, ISIS je inspirirao napade u SAD-u, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Belgiji.

“Kada se suoÄavamo s geografski sve Å¡irom i demografski sve razliÄitijom prijetnjom, jasno je da je naÅ¡a trenutaÄna strategija promaÅ¡ena. Vrlo je to jasno ilustrirala anketa koja je proÅ¡log proljeća provedena meÄ‘u sudionicima prestižne konferencije na ameriÄkoj Vojnoj akademiji. MeÄ‘u njima su bili najviÅ¡i vojni zapovjednici, visoki vladini dužnosnici, priznati znanstvenici, humanitarci i novinari. ÄŒak 97 posto ispitanika složilo se da SAD gubi u ratu protiv ISIS-a. A geopolitiÄka situacija odonda se progresivno pogorÅ¡ala”, tvrdi Hoffman.

Iako je ISIS izgubio komad teritorija na sjeveru Sirije, proÅ¡irili su se na jugu i u srediÅ¡tu zemlje. TeroristiÄka kampanja zapoÄela je i u Jemenu, gdje je ISIS do sada ubio i ranio viÅ¡e od 500 ljudi, prvenstveno u napadima na Å¡ijitske džamije.

“Jasno je zbog Äega oni najbliži sukobu misle da gubimo: kroz zadnje Äetiri godine ustanovljen je deprimirajući uzorak, gdje im dekapitiramo vodstvo, a oni i dalje osvajaju sve viÅ¡e teritorija; gdje smanjujemo naÅ¡u vojsku, dok se broj njihovih regruta povećava; gdje se naÅ¡e mogućnosti prikupljanja informacija smanjuju, a oni sve efektnije koriste digitalne medije i druÅ¡tvene mreže kako bi osigurali nove izvore podrÅ¡ke i regrutiranja”, piÅ¡e Hoffman.

Ovako nešto još nismo vidjeli

Prema Hoffmanu, prijetnju kakvu predstavlja ISIS svijet joÅ¡ nije vidio, a tu prijetnju su stvorili navodno amerikanci. ÄŒak je i Hillary Clinton priznala da su oni stvorili Al Qaidu. Navodi primjer sukoba koji se dogodio tijekom ljeta 2014. godine, kada su ISIS-ovi džihadisti pobijedili 30.000 iraÄkih vojnika, koje je trenirala ameriÄka vojska, a koristili su i ameriÄku vojnu opremu. Tom prilikom je ISIS doÅ¡ao u posjed vojne opreme vrijedne desetke milijune dolara, a izmeÄ‘u ostalog su od IraÄana oteli ameriÄke Humveeje i tenkove M1 Abrams.

“VeliÄina, naoružanje i taktika ISIS-ovih snaga, u kombinaciji s njihovom sposobnosti da osvajaju i zadržavaju teritorije, su vjerojatno jedinstveni u analima terorizma. U skladu s tim su ISIS-ove, pa Äak i Al Kaidine, podružnice u Jemenu jednako sposobne kao nacionalna vojska, ako ne i sposobnije”, tvrdi Hoffman, te dodaje da je zbog toga ratu protiv terorizma hitno potrebna nova strategija koja mora zapoÄeti priznanjem da je ISIS ozbiljna prijetnja koja neće nestati sve dok džihadisti ne budu vojno poraženi.

Prema Hoffmanu, za poÄetak je potrebno priznati da Irak kao država viÅ¡e ne postoji. Sve Å¡to je ostalo je teritorij podijeljen meÄ‘u Sunitima, Å ijitima i Kurdima. U takvim okolnostima, tvrdi Hoffman, najbolja opcija je savezniÅ¡tvo s Kurdima, koji su vojno najsposobniji i najbolje opremljeni, a već su izvojevali i nekoliko važnih pobjeda u borbama protiv džihadista.

Druga stvar koji Amerika mora napraviti, prema Hoffmanu, je zapitati se zbog Äega nakon 15 godina na terenu nema uspjeha u borbi protiv terorizma. Broj terorista, piÅ¡e Hoffman, povećao se u Afganistanu, Iraku, Maliju i Jemenu “povećavao brže nego Å¡to smo mi uspjeli istrenirati lokalne snage sigurnosti da kontroliraju svoj teritorij”.

Udariti na financije

“I na kraju, da bi se potkopala logistiÄka infrastruktura koja podržava i održava terorizam, potreban je zajedniÄki, usklaÄ‘eni trud. ISIS nikad ne bi mogao akumulirati moć kojom trenutno raspolaže da nisu imali kapacitet da neprestano osiguravaju nove regrute za svoju vojsku i novac za svoju blagajnu”, piÅ¡e Hoffman, te naglaÅ¡ava da za razliku od većine teroristiÄkih skupina ISIS zapravo ima vlastite naÄine ostvarivanja prihoda.

“ISIS kontrolira naftna polja u regiji kojom upravlja, a koja donose prihode od oko dva milijuna dolara dnevno. ZraÄni napadi navodno su smanjili njihove prihode od nafte, ali ne kritiÄno. ISIS i dalje prodaje naftu, prirodni plin i struju na crnom i sivom tržiÅ¡tu, koristeći kompleksnu mrežu za krijumÄarenje robe u susjedne države”, piÅ¡e Hoffman pa istiÄe da je ISIS-ove financije najlakÅ¡e odsjeći upravo tako da se udari na krijumÄarsku mrežu koja im omogućava poslovanje.

“Kroz dvadeseto stoljeće vjerovali smo da je publicitet kisik koji daje život terorizmu. Danas je to pristup terorista fiziÄkim i virtualnim utoÄiÅ¡tima i sigurnim lukama – a ta razina zaÅ¡tite za ISIS se nažalost povećava, a ne smanjuje. Izbacivanje ISIS-a iz Iraka je kritiÄan prvi korak prema preokretanju tog procesa i suprotstavljanju prijetnji koja se sve viÅ¡e ukopava i koju postaje sve teže kontrolirati”, zakljuÄuje Hoffman.

Postavlja se na kraju pitanje, tko vodi ISIS. U povijesti svaka država ili teroristiÄka grupa je imala svoje vodstvo ili voÄ‘u, pojedinca, ISIS ga nema! Zar nije to malo Äudno?
 
(index.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,