Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NE FUNKCIONIRA U MIGRACIJSKOJ KRIZI: Ovo je 6 najbitnijih ─Źinjenica koje biste trebali znati o Schengenskom prostoru i tome ┼íto on zapravo zna─Źi

NE FUNKCIONIRA U MIGRACIJSKOJ KRIZI: Ovo je 6 najbitnijih ─Źinjenica koje biste trebali znati o Schengenskom prostoru i tome ┼íto on zapravo zna─Źi

schengen-eu-zona-imigrantiKako je nastao i ┼íto u praksi zna─Źi Schengenski prostor te tko je u njemu

Schengenski prostor je podru─Źje slobodnog kretanja gdje su ukinute kontrole granica za putnike, osim u izvanrednim okolnostima. Upravo ta mogu─çnost je jedna od najkonkretniijh tekovina Europske unije. Od provedbe schengenskog sporazuma grani─Źni prijelazi me─Ĺu zemljama potpisnicama su zatvoreni, a mnogi su ─Źak i potpuno uklonjeni.

Zbog velikog ulaska izbjeglica u Njema─Źku preko Austrije, njema─Źke su vlasti odlu─Źile privremeno ukinuti pravila schengenskog sporazuma. Od nedjelje popodne ponovno su uveli grani─Źne kontrole. Donosimo pregled najbitnijih ─Źinjenica o nastanku i pravilima Schengenske zone.

1. Tko sve ─Źini Schengenski prostor?

Zona sada obuhva─ça 26 europskih zemalja, od kojih su 22 ─Źlanice Europske unije i ─Źetiri ne─Źlanice: Island, Liechtenstein, Norve┼íka i ┼ávicarska. Velika Britanija i Irska nisu htjele prihvatiti potpuno ukidanje grani─Źnih kontrola na ulasku u svoje zemlje pa su se definitivno odjavile od provo─Ĺenja sporazuma. ─îetiri novije ─Źlanice ÔÇô Bugarska, Rumunjska, Cipar, Hrvatska ÔÇô du┼żne su s vremenom pridru┼żiti se Schengenskom prostoru.

2. Kada je nastao Schengen?

Obuhvat tog prostora postupno se ┼íirio od 1985. godine kada je, 14. lipnja, potpisan sporazum izme─Ĺu pet europskih vlada u gradu Schengenu u Luksemburgu. Prve potpisnice Schengenskog sporazuma, od tada ukupno deset zemalja Europske unije, bile su: Belgija, Francuska, Njema─Źka, Nizozemska i Luksemburg.

3. Koje su obveze ─Źlanica Schengenskog prostora?

Schengenski prostor funkcionira kao podru─Źje jedne dr┼żave, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz podru─Źja, ali bez unutarnjih grani─Źnih kontrola. Svaka zemlja zasebno du┼żna je samostalno osigurati potpunu za┼ítitu u ─Źetiri podru─Źja: zra─Źne granice, vize, policijska suradnja i za┼ítita osobnih podataka.

schengen-eu-zona4. Kakva pravila vrijede u Schengenskom prostoru?

Schengenske dr┼żave vi┼íe ne obavljaju provjere na svojim unutarnjim granicama, ali su poo┼ítrile nadzor vanjskih granica. Unutar tog podru─Źja gra─Ĺani Europske unije, kao i dr┼żavljani tre─çih zemalja, mogu se slobodno kretati bez kontrola na granicama. Ali na letu unutar EU koji povezuje jednu dr┼żavu ─Źlanicu Schengenskog prostora i drugu izvan njega, potrebne su kontrole na granicama.

5. Što sve podrazumijeva takvo ujedinjenje?

Posljedica brisanja unutra┼ínjih granica je poja─Źanje vanjskih granica Schengenskog prostora. Zemlje ─Źlanice koje se nalaze na granicama su odgovorne za organiziranje strogih kontrola tih granica i za izdavanje viza za kratki boravak osobama koje ulaze u prostor. Pripadnost Schengenskom prostoru uklju─Źuje i policijsku suradnju izme─Ĺu svih ─Źlanica u borbi protiv organiziranog kriminala ili terorizma, uz razmjenu podataka, poput Schengenskog informacijskog sustava (SIS).

6. Kada mo┼że do─çi do iznimaka i uvo─Ĺenja kontrola?

Iako unutra┼ínje granice ne bi trebale vi┼íe postojati osim na papiru, ─Źlanice imaju mogu─çnost ponovne uspostave izvanrednih i privremenih kontrola. One moraju biti opravdane te┼íkom prijetnjom za sigurnost ili te┼íkim propustom na vanjskim granicama, koji mogu izlo┼żiti opasnosti globalno funkcioniranje Schengenskog prostora, prema jednom dokumentu Europske komisije.

─îini se da njema─Źka odluka da ponovo uvede kontrole na svojim granicama, posebice s Austrijom u odgovoru na masovni priljev migranata, odgovara tom propisu, oprezno je u nedjelju reagirala Komisija.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,