Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » Libijci ┼żale za Gadafijem: Za par godina od najbogatije zemlje u Africi, do potpunog siroma┼ítva!

Libijci ┼żale za Gadafijem: Za par godina od najbogatije zemlje u Africi, do potpunog siroma┼ítva!

muammar_gaddafiIako predstavljen kao beskrupulozan diktator Muammar Abu Meniar el-Gaddafi je od Libije, koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja, stvorio naciju sa najvišim standardom u Africi

Od kada je po─Źela libijska revolucija, ve─çina medija Moamera el Gadafija predstavljala je kao zlo─Źinca i diktatora koji ugnjetava vlastiti narod.

Danas znamo da nije baš sve bilo onako kako je to prikazivala medijska mašinerija da su neka postignuća Gadafijeve vladavine sve vrijeme prešućivana.

Prema sustavu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast, obrazovanje i zdravstvena za┼ítita su bili besplatni u Libiji. Prije dolaska Gadafija na vlast, samo 25 posto stanovni┼ítva bilo je pismeno. Danas 83 posto Libijaca ─Źita i pi┼íe, a 25 posto ima fakultetsku diplomu.

Ukoliko bi neki gra─Ĺanin odabrao baviti se zemljoradnjom, od dr┼żave bi dobio ku─çu sa zemljom, poljoprivrednu opremu, sjeme i goveda, kako bi zapo─Źeo biznis i sve to bespovratno.

Malo je poznato da u Libiji nisu postojali ra─Źuni za struju, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su sve bile dr┼żavne.

Gadafiju je najvi┼íe zamjerano da kr┼íi ljudska prava u Libiji, a malo je poznato da je naredio da dok god svaki Libijac ne dobije ku─çu ne─çe ni njegova obitelj. Tako je Gadafijev otac preminuo, a da je jo┼í uvijek ┼żivio u ┼íatoru.

Gadafi je izlazio u susret mladencima. Tako je svaki mladi bra─Źni par dobivao dr┼żave po 50.000 ameri─Źkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao obitelj.

Ukoliko bi se Libijac po┼żelo ┼íkolovati u inozemstvu ili bi mu bilo neophodno lije─Źenje izvan granica zemlje, imao bi nov─Źanu pomo─ç dr┼żave koja bi pla─çala sve tro┼íkove i jo┼í bi davala po 2.300 ameri─Źkih dolara za smje┼ítaj i prijevoz.

Dr┼żava je ─Źak participirala i u kupnji automobila, ina─Źe jeftinijih nego u Europi, pa je subvencionirala kupnju sa 50 posto u─Źe┼í─ça. A kad se ve─ç kupi automobil, s benzinom nema problema jer je gorivo u Libiji ko┼ítalo 0,14 dolara za litru, ┼íto je bilo jeftinije od vode. I kruh je bio prakti─Źno besplatan sa cijenom od 0,15 dolara za ┼ítrucu kruha.

Gadafi je znao da je za pustinjsku zemlju voda najbitnija pa je napravio veliki vodovod kroz Saharu koji je spojio Tripoli, Bengazi i Sirt i tako omogu─çio nesmetano opskrbu, ali i porast gradske populacije. Na ┼żalost, tijekom bombardiranja NATO je dobrim dijelom ovaj vodovod uni┼ítio.

Libiju je ostavio bez ikakvog vanjskog duga s deviznim rezervama od 150 milijardi dolara, koje su, istina, s po─Źetkom revolucije zamrznute diljem svijeta.

Svaki Libijac koji nije mogao na─çi zaposlenje po zavr┼íetku ┼íkolovanja dobivao je nov─Źanu pomo─ç u visini pla─çe predvi─Ĺene za tu vrstu zanimanja. Dok su za svako ro─Ĺeno dijete ┼żene dobivale po 5.000 ameri─Źkih dolara.

Dio novca zara─Ĺen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slivao se na ra─Źune svih gra─Ĺana Libije.


Kada je Gadafi došao na vlast, istina prevratom, 1969. godine, Libija je bila jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Prije nego je zapao u probleme s ustanicima, Libijci su spadali u narode sa najvišim standardom u Africi.

Libijac koji ┼żivi na Balkanu, Mohamed Alsakit Abdulgasem, smatra da je skoro sve ┼íto se u medijima govorilo o Gadafiju neistina i da stvari stoje potpuno suprotno.

“Libijci su pod Gadafijem ┼żivjeli normalno i slobodno kao ┼íto se ┼żivi ovdje u Europi. Ka┼żu da je Gadafi za 42 godine vlasti ubio dvije do tri tisu─çe ljudi. U proteklih godinu dana u Libiji je stradalo preko 60.000 ljudi. Rije─Ź je o samo jednoj godini!

Ka┼żu da je Gadafi ukrao na┼í novac. On je ┼żivio u ┼íatoru, a njegovi ro─Ĺaci su ┼żivjeli kao i svi drugi. ─îak i da je ukrao milijune, znate li koliko smo milijardi izgubili zbog rata koji nas je zadesio i koliko sada gubimo ?! Svi se sada prave da ne znaju i nitko ne spominje na┼íu naftu. Govorili su da je Gadafi diktator.

U njegovo vrijeme 17.000 ljudi je le┼żalo u zatvoru. I to su sve bili osu─Ĺeni kriminalci. Sada u zatvorima le┼żi najmanje 27.000 ljudi. Pritom, kriminalci su pu┼íteni, a u zatvore su strpani oni ─Źiji je jedini grijeh ┼íto su podr┼żali Gadafija. Problem nije bila diktatura Gadafija, ve─ç to ┼íto velike zemlje i velike tvrtke imaju ekonomske interese u Libiji.”

Mohamed priznaje da je i u vrijeme Gadafija bilo pogre┼íaka, ali ka┼że i da je bilo kriti─Źara koji su tra┼żili da se stvari poprave.

“U Libiji nije bilo sve idealno i postojale su kritike. I sam sam pisao mnogo ─Źlanaka za libijske novine o tome. Dakle, postojala je sloboda govora. One koji su bili protiv Gadafija podijelio bih u tri skupine. Prvu ─Źine oni koji su ┼żeljeli da se u Libiji ┼żivi jo┼í bolje i da imamo jo┼í bolje uvjete obrazovanja, rada i ┼żivljenja. Sebe svrstavam u tu grupu. Drugu ─Źine oni koji su do┼íli izvana, s NATO-om. Tre─çu skupinu ─Źine islamisti. Oni su najja─Źi jer imaju veliki utjecaj na lokalno stanovni┼ítvo. Veoma se pla┼íim radikalnih islamista i mogu─çnosti da Libija postane novi Irak – da svaki dan budu bomba┼íki napadi i ubojstva.”

Iako nije posjetio zemlju jo┼í prije rata, Mohamed ka┼że da se ─Źuje s ro─Ĺacima i prati ┼íto se tamo doga─Ĺa.

O tome kako je u Libiji danas, ka┼że:

“Sve je u kaosu. Jedan dan ima struje, pa deset nema. Interneta nema, a telefoni rade povremeno. Sve komunalne usluge su stale i sve je u kaosu. U vrijeme Gadafija mogli ste napuniti spremnik goriva za tri eura, a sada je nekoliko mjeseci bila nesta┼íica ?! Problem u Libiji je u tome ┼íto nitko ne mo┼że kontrolirati plemena. Sada imate milijun Gadafija u Libiji koji misle da im sve pripada i sve ┼żele prisvojiti za sebe! Volim Gadafija jer su u njegovo vrijeme svi imali sve! Gadafi je dao nadu Africi. ┼Żelio je da napraviti jednu banku za cijelu Afriku. E, tu je pogodio Zapad i njihove interese.”

Hrvatska je uvek predstavljana kao prijatelj Libije i tako smo u─Źeni i u ┼íkoli. Gra─Ĺani Hrvatske su 50 godina i┼íli raditi kao in┼żenjeri i radnici u Libiju i ona im je dala ┼żivot i egzistenciju.
 
(telegraf.rs,intermagazin.rs/uredio:nsp)

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,