Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Zatvorenik na 116 stranica opisao kako ga je CIA mučila. Vlada se boji da dokument ne završi u javnosti

Zatvorenik na 116 stranica opisao kako ga je CIA mučila. Vlada se boji da dokument ne završi u javnosti

guantanamo-SAD-zatvoreniciAbu Zubaydah je u zatvoru Guantanamo Bay proveo devet mučnih godina

Američka vlada ne želi da u javnost izađe 116 stranica bilješki u kojima jedan od zatvorenika opisuje detalje mučenja kojima je bio podvrgnut za vrijeme boravka u jednom od zatvora CIA-e, piše Reuters.

Abu Zubaydah je devet godina proveo u ozloglašenom zatvoru Guantanamo Bay. U zatvoru je ostao bez oka, a tijekom jednog mjeseca čak 83 puta je bio podvrgnut postupcima mučenja. U bilješkama detaljno opisuje metode mučenja kojima je bio podvrgnut u zatvoru.

“Podnijeli smo 116 stranica u 10 zasebnih podnesaka,” rekao je Joe Margulius, koji vodi odvjetnički tim Zubaydahove obrane, “Vlada je sve to proglasila povjerljivim dokumentom.”

Alkoholizirani čuvari iživljavaju se na žrtvama

Margulius i njegovi odvjetnici smatraju da Obamina administracija očito namjerava sve slučajeve mučenja iza kojih stoji CIA zataškavati na ovaj način. Iz CIA-e su odbili komentirati ovakve navode.

Nakon objavljivanja izvješća američkog Senata o torturama CIA-e u prosincu prošle godine, američka vlada je deklasificirala 27 stranica dokumenata koje su sastavili odvjetnici Majida Khana, čovjeka koji je također bio povrdnut metodama torture.

On je bio žrtva bizarnog seksualnog zlostavljanja tijekom boravka u Guantanamo Bayu. Na 27 stranica bilješki tijekom razgovora provedenih u sedam godina, Khan je ispričao kako su ga snimali golog te mu pri tom genitalije polijevali hladnom vodom. Kaže da su ispitivači bazdili po alkoholu te ga tukli čekićem, baseball palicama i kožnim remenjem.

Zbog novih pravila, američka Vlada više ne smatra tajnima sva ispitivanja u CIA-i. Detalji ispitivanja sada mogu biti otkriveni, ali lokacije i imena onih koji provode ispitivanja, moraju ostati tajne.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,