Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Jeste li znali da vam banana može pomoći kod ovih 5 problema?

Jeste li znali da vam banana može pomoći kod ovih 5 problema?

Banane-zdravljeNema tko ne voli banane! Ova čudotvorna voćka omiljena je svima, bez obzira na godine ili bilo koji drugi kriterij, a najviše je vole sportaši

Banana svoju popularnost ne duguje samo ukusu već i nizu blagodati po zdravlje.

Banane u sebi imaju tri različite vrste šećera i veliku količinu vlakana.

Ne dajte da vas njegova visoka kalorijska vrijednost zavara, banane su prava superhrana.

Zbog toga, ovo voće brzo daje energiju, ali i uklanja neke zdravstvene probleme bolje od lijekova:

1) ZATVOR

Banane sadrže pektin, dijetalno vlakno koje ubrzava probavu i potiče uklanjane toksina i teških metala iz organizma. Osim toga, banane djeluju kao probiotik i stimuliraju probavu. One smanjuju nadutost i olakšavaju napetost u crijevima uslijed zatvora.

2) STRES

Stres je postala bolest modernog doba koja konstantno utječe negativno na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, a razina kalija u organizmu opada. Ravnoteža se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalija i koji normaliziraju rada srca. Također, banane šalju kisik u mozak i reguliraju optimalnu količinu vode u organizmu.

3) VISOK TLAK

Poznato je da pretjerano unošenje soli i manjak kalija imaju negativan učinak na krvni tlak. Zato je jako bitno imati dovoljnu količinu kalija u krvi, a banane su njime bogate. Preporuča se da svakog jutra pojedete jednu bananu, a ona će održavati krvni tlak na idealnom razini.

4) PMS

Banane su bogate vitaminom B6 koji ima pozitivan učinak na razinu glukoze u krvi, a utvrđeno je da vitamin B pomaže sa predmenstrualnim simptomima. Banane smanjuju bolove u abdomenu i križima, reguliraju promjene raspoloženje i zadržavanje vode u organizmu.

5) DEPRESIJA

Triptofan se nalazi u bananama u obliku proteina koji stimulira lučenje “hormona sreće”, serotonina. Samo jedna banana je dovoljna da podigne razinu ovo hormona toliko da se odmah osjetite smirenijim i sretnijim.
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,