Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » NOVA KRIZA U HRVATSKOJ: HNB će sruÅ¡it teÄaj kune i kreditni rejting zemlje zbog dužnika u Å¡vicarcima!

NOVA KRIZA U HRVATSKOJ: HNB će sruÅ¡it teÄaj kune i kreditni rejting zemlje zbog dužnika u Å¡vicarcima!

svicarci-kreditiDa li ćemo svi postali robovi dužnika u švicarcima koji će svojim akcijama srušiti i devalvirati kunu? Vidjet ćemo uskoro

Jutarnji list u posjedu je dokumenta datiranog na ponedjeljak, 7. rujna, u kojem se Hrvatska narodna banka službeno oÄituje ministru financija Borisu Lalovcu o njegovu rjeÅ¡enju za dužnike u Å¡vicarskim francima, a u kojem, pojednostavljeno prepriÄano, piÅ¡e da bi od Vladine akcije moglo biti viÅ¡e Å¡tete nego koristi.

S obzirom na to da su se do sada vrlo nepristrano izjaÅ¡njavali o tom rjeÅ¡enju za ‘švicarce’, pomalo Å¡okira koliko je MiÅ¡ljenje HNB-a, koje potpisuje guverner Boris VujÄić, kritiÄno prema planu konverzije kredita u francima u kredite u eurima koji vladajuća koalicija želi Å¡to prije izglasati u Saboru.

Ukratko, u HNB-u procjenjuju da bi Vladin model konverzije mogao uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost.

U tom dopisu guverner VujÄić najavljuje vrlo ozbiljne posljedice ako se Vlada odluÄi za provedbu najavljenog modela rjeÅ¡avanje ‘sluÄaja franak’.

U cijelom dopisu posebno je zanimljiv dio u kojem se objaÅ¡njava zaÅ¡to bi od najavljene akcije država imala viÅ¡e Å¡tete nego koristi. U dopisu HNB-a, naime, piÅ¡e: ‘Gubitak meÄ‘unarodnih priÄuva nepovoljno utjeÄe na adekvatnost meÄ‘unarodnih priÄuva i stvara dodatni rizik za deviznu likvidnost, a posredno i za stabilnost teÄaja kune i kreditni rejting Hrvatske’.

To bi konzekventno dovelo do, upozorava HNB, težeg zaduživanja RH na međunarodnom tržištu.

Službeno oÄitovanje HNB-a upućeno Vladi RH temeljem prijedloga izmjena Zakona o potroÅ¡aÄkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama koje je potpisao guverner Boris VujÄić

OVO SU 13 NAJBITNIJIH ZAKLJUČAKA KOJI PROIZLAZE IZ DOKUMENTA KOJE JE POTPISAO GUVERNER HNB-a BORIS VUJČIĆ, I POSLAO GA MINISTRU FINANCIJA BORISU LALOVCU:

1. Moguće slabljenje teÄaja kune prema euru
2. Gubitak meÄ‘unarodnih priÄuva rizik za deviznu likvidnost
3. Percepcija povećanog kreditnog rizika u bankama
4. Opasnost da se povise kamatne stope na kredite
5. Mogućnost narušavanja povjerenja štediša i kreditora u banke zbog iskazanih gubitaka
6. Moguć odljev depozita u gotovinu i u inozemstvo
7. Kaskadni proces: narušavanje povjerenja u monetarni i financijski sustav
8. Najranjiviji dužnici i dalje će imati problema u otplati kredita
9. Profitirat će kućanstva i osobe koji su kreditirali svoju gospodarsku aktivnost
10. Dužnici u francima bolje će proći od onih koji su dizali kredite u kunama
11. Upitna ustavnost cijelog paketa zakona
12. Treba izbjeći retroaktivnu primjenu predloženih mjera
13. Nisu provedene konzultacije s ECB-om
 
(jutarnji.hr/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,