Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ISTRAŽIVANJE: Depresivnim ljudima svijet doslovno može izgledati tmurnije

ISTRAŽIVANJE: Depresivnim ljudima svijet doslovno može izgledati tmurnije

depresija-bojePsiholog tvrdi kako zaista postoji veza između određenih boja i raspoloženja

Nedavno provedena studija objavljena u časopisu Psychological Science pokazala je da zaista postoji povezanost između načina na koji percipiramo određene boje i našeg emocionalnog stanja, prenosi Time.

„Boje su toliko važan dio našeg iskustva“, tvrdi Christopher Thorstenson, psiholog sa Sveučilišta u Rochesteru i voditelj provedene studije, koji sa sigurnošću tvrdi, nakon rezultata koje je dobio svojim eksperimentom, da stvarno postoji veza između određenih boja i određenih vrsta raspoloženja.

Psiholozi već dugo znaju da emocije imaju direktan utjecaj na takozvanu „niskorazinsku vizualnu obradu“, ili jednostavno na percepciju prostora i oblika. To je tako zbog toga što naša vizualna obrada zahtjeva određenu količinu kemijskih ulaganja od strane mozga, što onda može utjecati kako procesuiramo ono što vidimo.

Tuga smanjuje količinu svjetlosti koja ulazi u mrežnicu oka

Tuga, na primjer, smanjuje uzbuđenje, što onda limitira količinu svijetlosti koja ulazi u mrežnicu oka, pa to smanjuje naše vizualne sposobnosti. Sumorno raspoloženje, pak, smanjuje količinu dopamina, što zatim narušava funkcioniranje transmitera u mrežnici oka. Također, depresija je dokazano povezana sa smanjenom mogućnosti razlikovanja boja, što znači da se ljudima koji su tužni i depresivni svijet zaista može činiti manje bistrim i tmurnijim mjestom.

Proveli su isti eksperiment na dvije različite grupe

U provedenom eksperimentu, znanstvenici su slučajnim rasporedom podijelili ljude u dvije različite grupe. Jedna grupa imala je naziv „Tuga“ i njima su pustili tužan video: srcedrapajuću scenu iz filma Kralj lavova. Druga je grupa imala naziv „Zabava“ i oni su gledali stand-up nastup. Zatim su sve ispitanike tražili da gledaju u crvenu, žutu, zelenu i plavu boju, koje su nakon nekog vremena pomiješali s bijelom te ih na kraju pretvorili u potpuno sive tonove.

Ljude su ocjenjivali prema tome koliko su točno percipirali svaku od boja, a nakon toga morali su proći emocionalnu procjenu. U drugom dijelu eksperimenta ispitanici su morali gledati u neutralnu sliku na računalu i riješiti iste zadatke kao i iz prvog dijela.

Tužni pojedinci teže su razlikovali boje u plavo-žutom spektru

Rezultati su sljedeći: tužni pojedinci veoma su teško razlikovali različite nijanse boja kad se radilo o plavo-žutom spektru. S druge strane, isti ti pojedinci nisu imali problema s prepoznavanjem boja u crveno-zelenom spektru, vjerojatno zato što postoji evolucijska potreba viđenja crvene boje kao znaka ljutnje, pretpostavlja Thorstenson.

To što se ovim eksperimentom pokazalo da su se dogodile promjene samo kad je riječ o viđenju boja u plavo – žutom spektru nije samo slučajnost, tvrde Thorstenson i njegov tim. Da je bila riječ o jednostavno kemijskom smanjenju uzbuđenja, došlo bi do promjene percepcije boja u svim spektrima – što se ovdje nije dogodilo.

Također, ovo otkriće naglašava kolika je važnost dopamina kad je riječ o našim očima i vidu, a znanstvenici se trude da tu vezu i dalje nastave proučavati. „Znamo da postoji velika važnost dopamina kod poremećaja raspoloženja, kao što su depresija ili ADHD, ali moguće je da postoji i utjecaj dopamina na to kako percipiramo boje“, objašnjava Thorstenson te dodaje da naše emocionalno stanje zaista „može utjecati na to kako vidimo svijet oko sebe.“
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,