Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SVIJETLA STRANA MIGRANATA: Cijeli svijet je pričao o toj tužnoj fotografiji, a sad je zajedno s obitelji sretno stigao u Berlin

SVIJETLA STRANA MIGRANATA: Cijeli svijet je pričao o toj tužnoj fotografiji, a sad je zajedno s obitelji sretno stigao u Berlin

daniel-sirijaFotografija je obišla svijet, a sada je priča dobila sretan završetak

Fotoreporter New York Timesa Daniel Etter na društvenim je mrežama objavio fotografiju sirijskog izbjeglice koji, sa suzama u očima, grli svoju obitelj. Priča i fotografija obišla je svijet, a sada je dobila i svoj sretan završetak.

Laith Majid i njegova obitelj su, naime, sretno stigli u glavni grad Njemačke Berlin, piše Guardian. Majid je u Berlin stigao sa svojom ženom Nadom Adel i njihovom djecom, sinovima Moustafom (18), Ahmedom (17), Tahom (9), te kćerkom Nourom (7). Prema navodima njemačkog Bilda do Njemačke su putovali tjedan dana.

Na Facebooku grupa Europe says Oxi (Europa kaže da) postavila je fotografiju obitelji u Berlinu, ovoga puta u sasvim drugom raspoloženju – nasmiješeni i sretni što su stigli na svoju destinaciju. Izvještaji govore kako je obitelj smještena u Spandau, prostoru koji je prije koristila policija, a sada je adaptiran za smještaj stotine izbjeglica.

Novi život

Majid i njegova obitelj pobjegli su od tzv. Islamske države iz Deir Ezzora, sirijskog grada u kojem građanski rat bjesni još od 2011. godine. Za put preko mora do grčkog Kosa platili su 6.500 dolara.

Podsjetimo, u intervjuu za njemački Spiegel, Etter je objasnio točne okolnosti pod kojima je nastala fotografija koja ne prestaje izazivati reakcije na društvenim mrežama. “Nakon više od dva sata vožnje brodom u koji je voda procurila u kabinu, migranti koji su bili na njemu došli su na obalu. Nakon iskrcavanja na grčko tlo u njima se sve slomilo. Osjećali su olakšanje što su došli na obalu, imali su izljeve ljubavi prema svojim obiteljima, ali tu je bila i ogromna tuga zbog onoga što im se dogodilo,” priča Etter, prenosi Independent.

Nada Adel, inače učiteljica engleskog u Siriji, rekla je kako im je 13 vlada ponudilo da će ih njihova zemlja primiti, ali su oni odabrali Njemačku. “Angela Merkel je jako dobra. Ona nam je poput majke”, rekla je Adel. Sedmogodišnja Nour još uvijek ima noćne more zbog prelaska preko mora. “Nikada se nećemo vratiti na more”, rekao je Majid za Bild.

emigranti-njemačka
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,