Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Tajanstvena drvena statua iz Rusije dvostruko je starija od egipatskih Piramida (a neki tvrde da krije tajnu svemira)

Tajanstvena drvena statua iz Rusije dvostruko je starija od egipatskih Piramida (a neki tvrde da krije tajnu svemira)

Shigir-Idol-skulptura-najstarijaShigir Idol je pronađena u tresetištu na području Urala 1890. godine

Znanstvenici su otkrili da je tajanstvena drvena statua Shigir Idol, koja je pronađena u tresetištu u Rusiji prije više od sto godina, dvostruko starija od Stonehengea, piše Independent.

Drvena statua Shigir Idol, iskopana na području Urala 1890., najstarija je drvena skulptura na svijetu. Stara je 11 tisuća godina, što je tisuću i pol više nego što se to dosada smatralo.

Stara čak 11 tisuća godina

Znanstvenici u njemačkom gradu Mannheimu su, koristeći se tehnologijom ugljika koja je najnaprednija metoda otkrivanja starosti nekog predmeta, utvrdili da je ova skulptura koja prikazuje čovjeka po kojem su ispisani tajanstveni simboli, puno starija.

Thomas Terberger, profesor na Odsjeku za kulturnu baštinu u Donjoj Saskoj, bio je dio tima koji se bavio pitanjem datiranja kipa. Za sibirski Times je rekao da su rezultati nadmašili sva očekivanja.

“Ovo je iznimno važan datum za međunarodnu znanstvenu zajednicu. Otkriće je bitno za razumijevanje razvoja civilizacije i umjetnosti Euroazije i čovječanstvo u cjelini. Možemo reći da prije 11 tisuća godina lovci, ribari i sakupljači s područja Urala nisu bili ništa manje razvijeniji od seljaka na Bliskom istoku,” dodao je Terberger.


Sadrži podatke o porijeklu svemira?

Prvi pokušaj otkrivanja točne godine iz koje potječe kip je bio 1997. godine, kaže zaposlenik muzeja Sverdlovsk u Jekaterinburgu u Rusiji.

Shigir-Idol-skulptura-opca“Prve radiokarbonske analize pokazale su da je statua stara 9.500 kalendarskih godina, što je dovelo do sporova u znanstvenom društvu.

Da ne bi bilo ikakvih sumnji i dvojbi, te da se dođe do rezultata koji će svima biti jasni i prihvatljivi, donesena je odluka da se uz pomoć najmodernije tehnologije ponovno datira idol,” dodaje djelatnik Sverdlovskog gdje je statua izložena.

Znanstvenici vjeruju da su složene rune izrezbarene u drvetu zapravo kodirani podaci o porijeklu svemira. Izvor naziva skulpturu “ključ za razumijevanje euroazijske umjetnosti.”

Kip je izvorno visok 5,3 metra, ali dijelovi su nestali tijekom sovjetske ere, pa je njegova trenutna visina 2,8 metara.
 

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,