Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MONOPOL I MANIPULACIJA: Ovo su 6 kompanija koje dr┼że sve svjetske medije i kontroliraju informacije

MONOPOL I MANIPULACIJA: Ovo su 6 kompanija koje dr┼że sve svjetske medije i kontroliraju informacije

masovni-mediji-tv─îinjenica da samo par kompanija posjeduje sve masovne medije, demonstrira “iluziju izbora”…

Dok neke web stranice poput digg.com i reddit.com nisu u posjedu korporacija, Time Warner posjeduje medijske portale koje ─Źitaju milioni ljudi tijekom dana.

Vratimo se nazad u 1983. godinu kada su medije posjedovale ─Źak 50 kompanija.

Masovni mediji su pojam koji je u┼íao u uporabu 1920-ih godina s pojavom radija, tiska i kasnije TV-a. Pod njima se podrazumijevaju svi mediji koji su dizajnirani tako da ih “konzumira” ┼íiroka publika, za koju se smatra da imaju zajedni─Źki interes

Masovni mediji su ujedno i podskup jednog šireg pojma, masovne komunikacije

Njihove osnovne odlike su da sna┼żno utje─Źu na formiranje “masovnog konzumenrskog dru┼ítva” koje je uglavnom u kontrastu sa samostalnim odlu─Źivanjem.

Masovni-globalni mediji nastali su dugo nakon pojave lokalnih i nacionalnih. U Europi prvi masovni mediji bile su novine koje su dominirale tijekom devetnaestoga stolje─ça. Na samim po─Źetcima razvoj masovnih medija je bio kolebljiv, novine i ─Źasopisi su bili pisani isklju─Źivo za doma─çe ─Źitatelje, ┼íto je bilo kombinirano s jezi─Źkom barijerom uskra─çivalo mogu─çnost izvoza.

U su┼ítini mediji funkcioniraju na na─Źin na koji je odraz udru┼żenih interesa mo─çnih dru┼ítveni skupina koje su u polo┼żaju da vr┼íe raspodjelu dru┼ítvenih resursa. Unato─Ź ovim ograni─Źenjima mediji igraju klju─Źnu ulogu u svim modernim dru┼ítvima.

┼átovi┼íe ako je dru┼ítvo otvorenije za sva─Źiji glas to je uloga medija va┼żnija da bi ta otvorenost bila dugotrajnija. Danas se u masovne medije ubrajaju tisak, radio, TV, glazba i video zapisi, film, tiskani mediji, internet i ra─Źunalni softver.

Jedno od najboljih obja┼ínjenja i idefinicija masovnih medija dao je Denis McQuail, njegovu definiciju mo┼żemo podijeliti u ┼íest posebnih stavki. Masovni mediji:

  1. jesu razlu─Źiv skup aktivnosti (stvaranje medijskog sadr┼żaja)
  2. uklju─Źuju posebne tehnolo┼íke konfiguracije (radio, televizija, videoteks, novine, knjige)
  3. vezani su za formalno konstituirane institucije ili medijske kanale (sustavi, stanice, publikacije)
  4. operiraju sukladno odre─Ĺenim zakonima, pravilima i shva─çanjima (profesionalni kodeksi i praksa, publika, dru┼ítvena o─Źekivanja i navike)
  5. produkt su osobe koje zauzimaju izvjesne uloge (vlasnici, regulatori, produccenti, distributeri, ogla┼íiva─Źi, ─Źlanovi publike)
  6. prenose informacije, zabavu, slike i simbole do masovne publike.

Iz ove podjele mo┼żemo izvu─çi jo┼í jednu od definiciju masovnih medija – masovni mediji su dru┼ítvene institucije koje funkcioniraju unutar odre─Ĺenih stega, pravila, prava i politike koje upo┼íljavaju karakteristi─Źnu mje┼íavinu kvalificiranog osoblja, koji se dr┼że odre─Ĺenih procedura u prikupljanju informacija, radi stvaranja gra─Ĺe za vizualno, audiativno ili konceptualno usmjerene medije. Ukratko oni su u─Źesnci u politi─Źkoj, ekonomskoj, socijalnoj i kulturnoj dinamici dru┼ítvene mo─çi.


Globalni medijski sustav

Ve─çina masovnih medija su u vlasni┼ítvu deset vertikalno integriranih konglomerata od kojih ve─çina ima sjedi┼íte u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama.

Ostalih trideset ili ─Źetrdeset va┼żnijih tvrtki koje rade kao njihova podr┼íka zaokru┼żuju zna─Źajnije pozicije toga sustava. Glavne karakteristike masovnih medija i globalnog medijskog sustava su ┼żestoko nadmetanje po netr┼żi┼ínim osnovama i brza komercijalizacija.

Masovni mediji pripadaju globalnom sustavu koji je podjeljen u dvije sezone, prva u koju spadaju najzna─Źajnije grupacije tvrtki i druga financijski slabija ali ne i puno manja zna─Źajna.

Šest najvećih medijskih tvrtki u svijetu: Time Warner, Disney, GE, Viacom, CBS i News Corporation one ujedno predstavljaju i naintegrisanije globalne medisjke gigante.

Ostale tvrtke koje pripadaju “prvoj ligi” su: TCI, Poly Gram, Sony, General Electric, Seagram. Djelatnost ovih tvrtki je obi─Źno bazirana velim filmskim i televizijskim studijima i produkcijskim ku─çama.

Firme iz druge lige su one koje na globalnom tr┼żi┼ítu popunjavaju ve─çinom regionalna tr┼żi┼íta. Njihovi najpoznatiji predstavnici su Kirch, Advance Publication, United Media, Thompson, Globo, televisi├│, Westinghouse, Canal plus, Havas- sve ove firme imaju za cilj pro┼íiriti svoju djelatnost i u─Ĺu prvu ligu i postanu pravi medijski giganti. Kao iu prvoj ligi vi┼íe od polovice tvrtki dolazi iz Amerike.

Pogledajmo infografiku:

masovni-mediji-grafika
 
(businessinsider.com,wikipedia.org/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,