Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NEPOVRATNO UNIŠTILI ZELENU ENERGIJU danska politika, Goldman Sachs i NATO savez

NEPOVRATNO UNIŠTILI ZELENU ENERGIJU danska politika, Goldman Sachs i NATO savez

danska-zelena-energijaDanska se često spominje kao zemlja “zelene energije” i “zelenog rasta” i vodeća je svjetska sila na području iskorištavanja potencijala vjetra. Tijekom 2014. je tako proizvela gotovo 40% ukupne električne energije iz vjetroelektrana i tako postavila svjetski rekord

Međutim, takav potencijal za dobrom zaradom, posebno ako se može iskoristiti u vojne svrhe, nije mogao nepaženo proći u visokim financijskim i poduzetničkim krugovima, prije svega kod američkog investicijskog fonda Goldman Sachs i vojno-industrijskog kompleksa NATO saveza. Ne samo to, nego je Goldman Sachs u Danskoj unajmio bivšeg glavnog tajnika NATO saveza Rasmussena kako bi osigurao uspješan ishod spora s Danskom zbog pljačke kompanije Dong Energy, prenosi portal Anti Diplomatico. Iako se cjelokupna danska javnost, pozivajući se na zakone danske države, pobunila, prosvjedovala i pisala peticije zbog ovog skandala, izgleda da narod, kao što to obično biva, nitko ne pita ništa.

Dakle, u pravu je bio bolivijski predsjednik Evo Morales kada je u nekoliko navrata upozoravao “da sa zelenom energijom treba biti oprezan i da je to novi oblik kolonijalizma koji uništava prirodu i narode”.

Što se dogodilo u Danskoj? U siječnju 2014. je Goldman Sachs preuzeo 18% udjela danske kompanije Dong Energy za oko 1,5 milijardi dolara. Odluka dovela do pobune u narodu i stotine tisuća Danaca se pobunilo protiv prodaje, posebice, kako su izvijestili lokalni mediji, kada se saznalo da prodaja “ne uključuje ogroman posao za kojeg su obje strane znale da je neizbježan i da je tvrtka tako oštećena za 20 milijardi kruna”.

Danska vlada je u siječnju 2014. od mjerodavnog parlamentarnog odbora dobila zeleno svjetlo za prodaju 18% udjela državne energetske tvrtke Dong Energy za 1,5 milijardi eura. Socijalistička stranka je prosvjedovala, ali je čudno što je u njoj bio ministar financija Corydon koji je autor dogovora s američkim investicijskim fondom Goldman Sachs.

U to je vrijeme prema istraživanjima Bloomberga 68 % Danaca bilo protiv prodaje i tisuće prosvjednika se tada okupilo ispred parlamenta kako bi izrazili svoje negodovanje. Osim toga, 186 000 Danaca je potpisalo peticiju kojom su htjeli blokirati prodaju ili spriječit Goldman Sachs da ima pravo staviti veto na svaku promjenu vodstva i strategije kompanije Dong Energy.

Danci su se pobunili unatoč državnom zakonu koji jasno precizira da se to pravo obično dodjeljuje onima koji imaju 33% ili više udjela u nekom društvu. Dancima je smetalo, što su otvoreno naveli u peticiji, što Goldman Sachs svojim udjelom od 18% planira upravljati putem podružnica u Luksemburgu, Delawareu i Kajmanskim otocima, poznatima kao porezne utočišta.

Bivši socijaldemokratski premijer Danske, Poul Nyrup Rasmussen, dogovor je nazvao “katastrofom” koja prijeti Danskoj će izgubiti svoj primat kojeg u svijetu ima po brizi za okoliš.

Sve je bilo uzalud i Goldman Sachs je bio jači od volje danskog naroda. Sada se vidi i zašto.

“Danska je izgubila milijarde kruna kada je prodala dio imovine kompanije Dong Energy američkom investicijskoj banci Goldman Sachs u siječnju 2014. godine,” napisao je prošlog tjedna Politiken.

Kada je danska vlada prodala udio od 18 % Donga Goldman Sachsu, Ministarstvo financija je vrijednost tvrtke procijenilo na 31,5 milijarde kruna. No, samo tri mjeseca kasnije, Dong Energy uz potporu Velike Britanije dobiva pravo na instaliranje velikih offshore polja vjetroelektrana. Prema Politikenu, vrijednost kompanije Dong Energy se ubrzo popela na više od 50 milijardi kruna, što nije bilo uračunato tijekom prodaje Goldman Sachsu, iako su i Dong Energy i američki investicijski fond bili svjesni svega i ogromnog nadolazećeg posla.

Politiken također izvještava da je neizbježni dogovor bio poznat svima u industriji koja se bavi izgradnjom i poslovanjem vjetroelektrana, a Danci su bili ogorčeni kada su saznali pojedinosti o pljački u izvedbi Goldman Sachsa.

Prije nekoliko dana Bloomberg izvještava da je “posao Goldman Sachsa ostavio neizbrisiv trag u danskoj politici”. Neslaganje s ulaskom investicijske banke s Wall Streeta u dansku državnu imovinu dovelo je dio potresa na političkoj sceni i socijaldemokratska vlada je u znak prosvjeda izašla iz koalicije. Vlada Helle Thorning-Schmidt, koja je nadgledala posao s Goldman Sachsom, svrgnuta je na izborima u lipnju 2014. utirući put liberalnoj vladi na čelu s Larsom Loekkeom Rasmussenom.

Sada je danska vlada odlučila prepustiti zakonodavcima da vide što treba činiti s tajnim dokumentima o prodaji kompanije Dong Energy Goldmana Sachsu.

Danski ministar financija Claus Hjort Frederiksen je rekao da će uskoro objaviti sve dokumente. Dok je utjecaj Goldman Sachsa na američko pravosuđe općepoznata stvar, u Danskoj su stvari drugačije i američki investicijski fond se na vrijeme odlučio poduzeti potrebne protumjere, piše američki portal Zero Hedge.

To je razlog zašto je Goldman Sachs odlučilo igrati na sigurno i kontrolirati proces oko kupoprodaje dijela kompanije Dong Energy, te uzima nikoga drugoga nego Andersa Fogha Rasmussena, bivšeg danskog premijera koji je vodio zemlju od 2001. do 2009. godine i to “kako bi se riješile političke prepreke na koje američki fond nailazi od prvog dana od kada je kupio udio u danskoj kompaniji”.

Zašto je unajmljen Anders Fogh Rasmussen? Odgovor je jednostavan. Zato što je aktualni danski premijer Lars Loekke Rasmussen kao ministar financija bio podređen bivšem premijeru, drugom Rasmussenu, onoga kojega je Goldman Sachs upravo unajmio – Andersu Foghu.

Ali to nije sve. U ovom konkretnom slučaju Goldman Sachs dobiva još nešto, jer nije kupio samo bivšeg danskog premijera i svog bivšeg štićenika, nego se pobrinuo da skandal oko kupoprodaje kompanije Dong Energy ima dobar ishod za Goldman koji je upravo angažirao bivšeg tajnika NATO saveza.

Drugim riječima, s jednim potezom je Goldman potvrdio ne samo svoju financijsku dominaciju nad Danskoj, nego će moći računati i na zaradu u vojnim aktivnostima u kojima će NATO savez biti involviran u narednim tjednima. Trebamo li biti iznenađeni, kako piše Zero Hedge, ako Goldman Sachs bude financirao moguću invaziju na Siriju?

Ovo nije jedini problem oko toliko popularne “zelene energije”, jer se distignuća u području obnovljivih izvora energije prije svih želi dokopati i vojno-industrijski kompleks NATO saveza, što znači da biti “zeleni” ne znači samo mirno sjediti i misliti da smo uglavnom fokusirani na obranu. Naime, NATO savez je izuzetno aktivan u ispitivanju obnovljivih izvora energije, posebno solarnih baterija i vjetroturbina, a sve im je potrebno za bitke i “humanitarne operacije”.

U lipnju ove godine je 1000 vojnika NATO saveza provelo 12 dana u Mađarskoj gdje su testirali pametne energetske tehnologije kao što su samodostatne električne mreže, solarne ploče i vjetroturbine, izvješće Susanne Michaelis, časnice NATO saveza za takozvanu “pametnu energiju”, prenosi Bloomberg.

Kompanije koje su ponudile svoje usluge su bile američka jedinica francuske zrakoplovne tvrtke Thales SA, Thales Defense & Security, nemački Multicon Solar AG i austrijski Smartflower Energy Technology GmbH. Sve one surađuju s NATO savezom u ovom projektu.

Među testiranim tehnologijama su bile male solarne elektrane koja se kao cvijeće otvaraju na suncu u roku od 10 minuta, solarni punjači baterija i posebno izolirane tende. Sve ovo bi trebalo zamijeniti tradicionalna goriva koja se isporučuju putem ranjivih opskrbnih linija.

Prema NATO savezu, test dolazi nakon što je 3 000 američkih vojnika ubijeno ili ranjeno u napadima na konvoje vode i goriva u Afganistanu i Iraku, prenosi RT.

“Mnogi ljudi su osakaćeni ili su ubijeni prevozeći gorivo i vodu. Ako se napadne kamion goriva, on eksplodira i izgori svo gorivo. To je nemoguće spriječiti. Ako pucate po solarnim ćelijama, mogu se slomiti, ali one ne eksplodiraju i sve ostale stanice će i dalje raditi”, za rekao Bloomberg je izjavila Susanne Michaelis.

Za testiranje pametne energetske opreme NATO vojnici su simulirali prekid opskrbe električnom energijom, poplavljene cesta i zagađenje goriva i vode, sve kao dio scenarija ratnih igara.

“Veliki kupci iz vojne industrije energetskim tvrtkama mogu na tržištu koje ponuditi da budu manje ovisne o svjetskim fluktuacijama u gospodarstvu nego bilo koja druga tvrtka iz privatnog sektora”, rekla je Susanne Michaelis.

Do 2025. godine američka vojska u svojim bazama planira uvesti 1 gigawatt obnovljivih kapaciteta, piše Bloomberg. Namjerava smanjiti broj opskrbnih konvoja u najopasnijim zadaćama, a zapovjednici NATO saveza žele iscijediti najviše što mogu iz energetskih izvora i učiniti ih još učinkovitijim. U zemljama poput Afganistana, NATO savez troši 5 litara goriva za isporuku jednog galona, potvrdio je pomoćnik glavnog tajnika NATO saveza za nove sigurnosne izazove, Sorin Ducaru.

Sada neka netko kaže da su “zelena energija” i “zeleni rast” kristalno transparentan posao koji će svim narodima svijeta jamčiti čistu energiju i okoliš. Skandal oko Dong Energya u Danskoj i ulazak kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije pod okrilje NATO saveza potvrđuje da je “zelena energija” u ovom obliku kako se njome posluje na Zapadu “samo novi oblik kolonijalizma koji uništava prirodu i narode”, kako kaže bolivijski predsjednik Evo Morales. Da bi apsurd bio veći, sada će se profitom od “zelene energije” financirati ambicije Goldman Sachsa i njihovog čovjeka u Danskoj, bivšeg tajnika NATO saveza Andersa Fogha Rasmussena, poznatog zagovornika američkog i zapadnog intervencionizma općenito. Time se zatvara ovaj začarani krug.

Treba li za kraj spomenuti da su i Anders Fogh Rasmussen i predstavnici Goldman Sachsa redoviti gosti godišnjih konferencija kluba Bilderberg, skupova o kojima se u medijima rijetko govori, a teme rasprava su uvijek obavijene velom tajnosti. S ovako moćnim protivnicima će se dansko pravosuđe teško moći nositi, posebice iz razloga što je sada na strani Goldmann Sachsa sada bivši danski premijer i bivši tajnik NATO saveza, Anders Fogh Rasmussen, protiv kojega bi navodno mjere trebao poduzeti njegov bivši ministar i aktualni danski premijer Lars Loekke Rasmussen.

Danski poučak bi trebao glasiti: “Da zelenoj energiji i čistom okolišu, ali ne s bilo kim i po bilo koju cijenu!”. U protivnom će nas ta “zelena energija” uprljati više od plina, ugljena, pa čak i radioaktivnog otpada, a da toga nećemo biti ni svjesni.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,