Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NEPOVRATNO UNI┼áTILI ZELENU ENERGIJU danska politika, Goldman Sachs i NATO savez

NEPOVRATNO UNIŠTILI ZELENU ENERGIJU danska politika, Goldman Sachs i NATO savez

danska-zelena-energijaDanska se ─Źesto spominje kao zemlja “zelene energije” i “zelenog rasta” i vode─ça je svjetska sila na podru─Źju iskori┼ítavanja potencijala vjetra. Tijekom 2014. je tako proizvela gotovo 40% ukupne elektri─Źne energije iz vjetroelektrana i tako postavila svjetski rekord

Me─Ĺutim, takav potencijal za dobrom zaradom, posebno ako se mo┼że iskoristiti u vojne svrhe, nije mogao nepa┼żeno pro─çi u visokim financijskim i poduzetni─Źkim krugovima, prije svega kod ameri─Źkog investicijskog fonda Goldman Sachs i vojno-industrijskog kompleksa NATO saveza. Ne samo to, nego je Goldman Sachs u Danskoj unajmio biv┼íeg glavnog tajnika NATO saveza Rasmussena kako bi osigurao uspje┼ían ishod spora s Danskom zbog plja─Źke kompanije Dong Energy, prenosi portal Anti Diplomatico. Iako se cjelokupna danska javnost, pozivaju─çi se na zakone danske dr┼żave, pobunila, prosvjedovala i pisala peticije zbog ovog skandala, izgleda da narod, kao ┼íto to obi─Źno biva, nitko ne pita ni┼íta.

Dakle, u pravu je bio bolivijski predsjednik Evo Morales kada je u nekoliko navrata upozoravao “da sa zelenom energijom treba biti oprezan i da je to novi oblik kolonijalizma koji uni┼ítava prirodu i narode”.

┼áto se dogodilo u Danskoj? U sije─Źnju 2014. je Goldman Sachs preuzeo 18% udjela danske kompanije Dong Energy za oko 1,5 milijardi dolara. Odluka dovela do pobune u narodu i stotine tisu─ça Danaca se pobunilo protiv prodaje, posebice, kako su izvijestili lokalni mediji, kada se saznalo da prodaja “ne uklju─Źuje ogroman posao za kojeg su obje strane znale da je neizbje┼żan i da je tvrtka tako o┼íte─çena za 20 milijardi kruna”.

Danska vlada je u sije─Źnju 2014. od mjerodavnog parlamentarnog odbora dobila zeleno svjetlo za prodaju 18% udjela dr┼żavne energetske tvrtke Dong Energy za 1,5 milijardi eura. Socijalisti─Źka stranka je prosvjedovala, ali je ─Źudno ┼íto je u njoj bio ministar financija Corydon koji je autor dogovora s ameri─Źkim investicijskim fondom Goldman Sachs.

U to je vrijeme prema istra┼żivanjima Bloomberga 68 % Danaca bilo protiv prodaje i tisu─çe prosvjednika se tada okupilo ispred parlamenta kako bi izrazili svoje negodovanje. Osim toga, 186 000 Danaca je potpisalo peticiju kojom su htjeli blokirati prodaju ili sprije─Źit Goldman Sachs da ima pravo staviti veto na svaku promjenu vodstva i strategije kompanije Dong Energy.

Danci su se pobunili unato─Ź dr┼żavnom zakonu koji jasno precizira da se to pravo obi─Źno dodjeljuje onima koji imaju 33% ili vi┼íe udjela u nekom dru┼ítvu. Dancima je smetalo, ┼íto su otvoreno naveli u peticiji, ┼íto Goldman Sachs svojim udjelom od 18% planira upravljati putem podru┼żnica u Luksemburgu, Delawareu i Kajmanskim otocima, poznatima kao porezne uto─Źi┼íta.

Biv┼íi socijaldemokratski premijer Danske, Poul Nyrup Rasmussen, dogovor je nazvao “katastrofom” koja prijeti Danskoj ─çe izgubiti svoj primat kojeg u svijetu ima po brizi za okoli┼í.

Sve je bilo uzalud i Goldman Sachs je bio ja─Źi od volje danskog naroda. Sada se vidi i za┼íto.

“Danska je izgubila milijarde kruna kada je prodala dio imovine kompanije Dong Energy ameri─Źkom investicijskoj banci Goldman Sachs u sije─Źnju 2014. godine,” napisao je pro┼ílog tjedna Politiken.

Kada je danska vlada prodala udio od 18 % Donga Goldman Sachsu, Ministarstvo financija je vrijednost tvrtke procijenilo na 31,5 milijarde kruna. No, samo tri mjeseca kasnije, Dong Energy uz potporu Velike Britanije dobiva pravo na instaliranje velikih offshore polja vjetroelektrana. Prema Politikenu, vrijednost kompanije Dong Energy se ubrzo popela na vi┼íe od 50 milijardi kruna, ┼íto nije bilo ura─Źunato tijekom prodaje Goldman Sachsu, iako su i Dong Energy i ameri─Źki investicijski fond bili svjesni svega i ogromnog nadolaze─çeg posla.

Politiken tako─Ĺer izvje┼ítava da je neizbje┼żni dogovor bio poznat svima u industriji koja se bavi izgradnjom i poslovanjem vjetroelektrana, a Danci su bili ogor─Źeni kada su saznali pojedinosti o plja─Źki u izvedbi Goldman Sachsa.

Prije nekoliko dana Bloomberg izvje┼ítava da je “posao Goldman Sachsa ostavio neizbrisiv trag u danskoj politici”. Neslaganje s ulaskom investicijske banke s Wall Streeta u dansku dr┼żavnu imovinu dovelo je dio potresa na politi─Źkoj sceni i socijaldemokratska vlada je u znak prosvjeda iza┼íla iz koalicije. Vlada Helle Thorning-Schmidt, koja je nadgledala posao s Goldman Sachsom, svrgnuta je na izborima u lipnju 2014. utiru─çi put liberalnoj vladi na ─Źelu s Larsom Loekkeom Rasmussenom.

Sada je danska vlada odlu─Źila prepustiti zakonodavcima da vide ┼íto treba ─Źiniti s tajnim dokumentima o prodaji kompanije Dong Energy Goldmana Sachsu.

Danski ministar financija Claus Hjort Frederiksen je rekao da ─çe uskoro objaviti sve dokumente. Dok je utjecaj Goldman Sachsa na ameri─Źko pravosu─Ĺe op─çepoznata stvar, u Danskoj su stvari druga─Źije i ameri─Źki investicijski fond se na vrijeme odlu─Źio poduzeti potrebne protumjere, pi┼íe ameri─Źki portal Zero Hedge.

To je razlog za┼íto je Goldman Sachs odlu─Źilo igrati na sigurno i kontrolirati proces oko kupoprodaje dijela kompanije Dong Energy, te uzima nikoga drugoga nego Andersa Fogha Rasmussena, biv┼íeg danskog premijera koji je vodio zemlju od 2001. do 2009. godine i to “kako bi se rije┼íile politi─Źke prepreke na koje ameri─Źki fond nailazi od prvog dana od kada je kupio udio u danskoj kompaniji”.

Za┼íto je unajmljen Anders Fogh Rasmussen? Odgovor je jednostavan. Zato ┼íto je aktualni danski premijer Lars Loekke Rasmussen kao ministar financija bio podre─Ĺen biv┼íem premijeru, drugom Rasmussenu, onoga kojega je Goldman Sachs upravo unajmio – Andersu Foghu.

Ali to nije sve. U ovom konkretnom slu─Źaju Goldman Sachs dobiva jo┼í ne┼íto, jer nije kupio samo biv┼íeg danskog premijera i svog biv┼íeg ┼íti─çenika, nego se pobrinuo da skandal oko kupoprodaje kompanije Dong Energy ima dobar ishod za Goldman koji je upravo anga┼żirao biv┼íeg tajnika NATO saveza.

Drugim rije─Źima, s jednim potezom je Goldman potvrdio ne samo svoju financijsku dominaciju nad Danskoj, nego ─çe mo─çi ra─Źunati i na zaradu u vojnim aktivnostima u kojima ─çe NATO savez biti involviran u narednim tjednima. Trebamo li biti iznena─Ĺeni, kako pi┼íe Zero Hedge, ako Goldman Sachs bude financirao mogu─çu invaziju na Siriju?

Ovo nije jedini problem oko toliko popularne “zelene energije”, jer se distignu─ça u podru─Źju obnovljivih izvora energije prije svih ┼żeli dokopati i vojno-industrijski kompleks NATO saveza, ┼íto zna─Źi da biti “zeleni” ne zna─Źi samo mirno sjediti i misliti da smo uglavnom fokusirani na obranu. Naime, NATO savez je izuzetno aktivan u ispitivanju obnovljivih izvora energije, posebno solarnih baterija i vjetroturbina, a sve im je potrebno za bitke i “humanitarne operacije”.

U lipnju ove godine je 1000 vojnika NATO saveza provelo 12 dana u Ma─Ĺarskoj gdje su testirali pametne energetske tehnologije kao ┼íto su samodostatne elektri─Źne mre┼że, solarne plo─Źe i vjetroturbine, izvje┼í─çe Susanne Michaelis, ─Źasnice NATO saveza za takozvanu “pametnu energiju”, prenosi Bloomberg.

Kompanije koje su ponudile svoje usluge su bile ameri─Źka jedinica francuske zrakoplovne tvrtke Thales SA, Thales Defense & Security, nema─Źki Multicon Solar AG i austrijski Smartflower Energy Technology GmbH. Sve one sura─Ĺuju s NATO savezom u ovom projektu.

Me─Ĺu testiranim tehnologijama su bile male solarne elektrane koja se kao cvije─çe otvaraju na suncu u roku od 10 minuta, solarni punja─Źi baterija i posebno izolirane tende. Sve ovo bi trebalo zamijeniti tradicionalna goriva koja se isporu─Źuju putem ranjivih opskrbnih linija.

Prema NATO savezu, test dolazi nakon ┼íto je 3 000 ameri─Źkih vojnika ubijeno ili ranjeno u napadima na konvoje vode i goriva u Afganistanu i Iraku, prenosi RT.

“Mnogi ljudi su osaka─çeni ili su ubijeni prevoze─çi gorivo i vodu. Ako se napadne kamion goriva, on eksplodira i izgori svo gorivo. To je nemogu─çe sprije─Źiti. Ako pucate po solarnim ─çelijama, mogu se slomiti, ali one ne eksplodiraju i sve ostale stanice ─çe i dalje raditi”, za rekao Bloomberg je izjavila Susanne Michaelis.

Za testiranje pametne energetske opreme NATO vojnici su simulirali prekid opskrbe elektri─Źnom energijom, poplavljene cesta i zaga─Ĺenje goriva i vode, sve kao dio scenarija ratnih igara.

“Veliki kupci iz vojne industrije energetskim tvrtkama mogu na tr┼żi┼ítu koje ponuditi da budu manje ovisne o svjetskim fluktuacijama u gospodarstvu nego bilo koja druga tvrtka iz privatnog sektora”, rekla je Susanne Michaelis.

Do 2025. godine ameri─Źka vojska u svojim bazama planira uvesti 1 gigawatt obnovljivih kapaciteta, pi┼íe Bloomberg. Namjerava smanjiti broj opskrbnih konvoja u najopasnijim zada─çama, a zapovjednici NATO saveza ┼żele iscijediti najvi┼íe ┼íto mogu iz energetskih izvora i u─Źiniti ih jo┼í u─Źinkovitijim. U zemljama poput Afganistana, NATO savez tro┼íi 5 litara goriva za isporuku jednog galona, potvrdio je pomo─çnik glavnog tajnika NATO saveza za nove sigurnosne izazove, Sorin Ducaru.

Sada neka netko ka┼że da su “zelena energija” i “zeleni rast” kristalno transparentan posao koji ─çe svim narodima svijeta jam─Źiti ─Źistu energiju i okoli┼í. Skandal oko Dong Energya u Danskoj i ulazak kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije pod okrilje NATO saveza potvr─Ĺuje da je “zelena energija” u ovom obliku kako se njome posluje na Zapadu “samo novi oblik kolonijalizma koji uni┼ítava prirodu i narode”, kako ka┼że bolivijski predsjednik Evo Morales. Da bi apsurd bio ve─çi, sada ─çe se profitom od “zelene energije” financirati ambicije Goldman Sachsa i njihovog ─Źovjeka u Danskoj, biv┼íeg tajnika NATO saveza Andersa Fogha Rasmussena, poznatog zagovornika ameri─Źkog i zapadnog intervencionizma op─çenito. Time se zatvara ovaj za─Źarani krug.

Treba li za kraj spomenuti da su i Anders Fogh Rasmussen i predstavnici Goldman Sachsa redoviti gosti godi┼ínjih konferencija kluba Bilderberg, skupova o kojima se u medijima rijetko govori, a teme rasprava su uvijek obavijene velom tajnosti. S ovako mo─çnim protivnicima ─çe se dansko pravosu─Ĺe te┼íko mo─çi nositi, posebice iz razloga ┼íto je sada na strani Goldmann Sachsa sada biv┼íi danski premijer i biv┼íi tajnik NATO saveza, Anders Fogh Rasmussen, protiv kojega bi navodno mjere trebao poduzeti njegov biv┼íi ministar i aktualni danski premijer Lars Loekke Rasmussen.

Danski pou─Źak bi trebao glasiti: “Da zelenoj energiji i ─Źistom okoli┼íu, ali ne s bilo kim i po bilo koju cijenu!”. U protivnom ─çe nas ta “zelena energija” uprljati vi┼íe od plina, ugljena, pa ─Źak i radioaktivnog otpada, a da toga ne─çemo biti ni svjesni.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,