Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » TOTALITARNI REŽIM PRED VRATIMA: Španjolka kažnjena s 800 eura zbog objave slike policijskog auta na parkingu za invalide

TOTALITARNI REŽIM PRED VRATIMA: Španjolka kažnjena s 800 eura zbog objave slike policijskog auta na parkingu za invalide

slika-španjolskaŠpanjolska polako postaje nalik na američko društvo! Djevojka u Španjolskoj je kažnjena s 800 eura jer je na Facebooku objavila fotografiju policijskog automobila na parkingu za invalide. Uvode se i kazne do 30,000 eura za aktiviste koji vrijeđaju policiju ili pokušaju zaustaviti deložacije

Neimenovana žene je sliku objavila uz opasku: “Parkiraj gdje god prokleto želiš i čak nećeš platiti kaznu”.

Policiji je trebalo 48 sati da je pronađe i naplati kaznu prema Zakonu o zaštiti građana, poznatijim kao “zakon za ušutkavanje”, koji je uz veliko negodovanje javnosti na snagu stupio s 1. srpnjem.

Zakon podrazumijeva drakonske kazne od 600 do 30.000 eura za “neautorizirano korištenje slika policijskih službenika koje bi mogle ugroziti sigurnost njih ili njihovih obitelji ili zaštićenih objekata ili policijskih operacija.”Amnesty International je osudio zakon, rekavši da fotografiranje predstavlja ključne dokaze u slučajevima policijske brutalnosti.

Glasnogovornik lokalne policije Fernando Portillo kaže da su policajci parkirali na mjestu za invalide jer su odgovarali na poziv o vandalizmu u obližnjem parku što je zahtijevalo hitnu akciju i dodaje da policija u izvanrednim situacijama može parkirati gdje želi.Upitan na koji je način objava slike ugrozila policajce, glasnogovornik je rekao da je okaljana njihova čast zbog čega su incident prijavili gradskim vlastima. “Mi bismo više voljeli drugačije rješenje, ali oni imaju zakonsko pravo izdati kaznu,” rekao je Portillo.

Kazna do 30 tisuća eura za distribuciju slika policijske brutalnosti u Španjolskoj

Donji dom španjolskog parlamenta je nedavno usvojio drakonske izmjene zakona usmjerene protiv prosvjednika.

Novi Zakon o javnoj sigurnosti je usvojen s lakoćom (181-141) u parlamentu u kojem vladajuća Popularna partija premijera Mariana Rajoya ima apsolutnu većinu, javlja Guardian.

Gradovi u Španjolskoj su poprište svakodnevnih prosvjeda, a novi zakon uvodi izrazito visoke novčane kazne za protupravno okupljanje na javnim mjestima.

Mjere utemeljene na postojećem zakonu iz 1992. godine uključuju kaznu do 30,000 eura za “distribuciju fotografija koje bi mogle ugroziti policijske službenike ili policijske operacije”.Zakon je predmet žestoke kritike oporbenih zastupnika i grupa za ljudska prava koje tvrde da konzervativna vlada želi ugušiti prosvjede potaknute mjerama štednje koje je nametnula troika.

Usvojene izmjene između ostalog predviđaju kazne do 600,000 eura za organizatore prosvjeda koji narušavaju red ispred parlamenta ili drugih ključnih institucija pri čemu se izričito spominju banke.

Uvode se i kazne do 30,000 eura za aktiviste koji vrijeđaju policiju ili pokušaju zaustaviti deložacije.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , ,