Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Zašto je Rusija toliko pametnija od Amerike kada je u pitanju GMO?

Zašto je Rusija toliko pametnija od Amerike kada je u pitanju GMO?

Russia-Obama-Monsanto-GMO

On može imati ugled tvrdog momka u inozemstvu, ali kada je u pitanju zdravlje svog naroda, ruski predsjednik Vladimir Putin je njihova bakica

Putin je inače redoviti sportaš i nositelj 6. Dan pojasa u judu, i višeg pojasa u Sambi.

No, kao što bezbroj fotografija bez majce ruskog lidera pokazuje njegovu muževnu stranu i radeći bezbroj stvari, Putin isto tako brine do svog zdravlja, koje bi moglo biti jedan od glavnih razloga zašto je nedavno potpisao mjeru u zakonu koja zahtijeva da hrana koja sadrži genetski modificirane organizme (GMO) mora biti propisno označena.

Kao što je izvijestio ruski Itar-Tass novinska agencija (verzija ruski jezik) i portal Sustainable Pulse, mjera je provedena od strane Federalne službe za nadzor zaštite potrošača i skrbi (Rospotrebnadzor).

Ove mjere nameću stroge kazne za bilo kojeg proizvođača čije naljepnice sadrže nejasne ili nečitljive podatke o GMO-sadržaju u hrani.

Sustainable Pulse je dalje istaknuo:

Prema nacrtu, pojedini poduzetnici mogu se kazniti novčanom kaznom do 50.000 rubalja (890 $), a proizvodi će biti oduzeti. Poslovni subjekti suočiti će se s kaznom do 150.000 rubalja (preko $ 5300).

Da li Putina briga više za Ruse nego Obamu i Kongres za Amerikance?

Mjera zabrane i označavanje GMO hrane je uslijedila nakon izjave Putina u ožujku 2014, u kojoj je rekao da Rusija mora štititi svoje građane od GMO-a.

“Moramo ispravno izgraditi naš rad, tako da to nije u suprotnosti s našim obvezama iz WTO-a. No, čak i sa tim na umu, ipak imamo legitimne metode i instrumente zaštite vlastitog tržišta, i iznad svega naših građana”, rekao je Putin.

Putin je naglasio da bi i građani i prehrambena industrija trebali biti zaštićeni od proizvoda koji su ispod standarda, te da konzumacija takvih proizvoda će prestati kada ljudi vide posljedice.

“Mi to možemo učiniti, treba to učiniti i mi ćemo to učiniti. Ne tako davno se raspravljalo na sjednici Vijeća sigurnosti”, nastavio je Putin. “Moramo djelovati pažljivo kako bi se izbjegle predrasude naših obveza iz WTO-a, ali to može biti učinjeno.”

Predsjednik Ruske Federacije dodao da je važno ne zanemariti znanost i istraživanja koji se odnose na GMO.

“To je ono što ćemo učiniti s javnošću, sa stručnjacima, sa senatorima, mi ćemo se kretati u smjeru zaštite naših građana”, dodao je Putin.

Njegovu izjavu je slijedile izjava jednog od bivšeg predsjednika i trenutnog Ruskog premijera Dmitrij Medvedeva, koji je rekao da Rusija ne namjerava uvesti GMO, iako se velike količine GMO hrane i dalje uvoze u zemlju.

Što Putin zna da mi (amerikanci) ne znamo – ili neće priznati?

Nikolaj Fyodorov, ruski ministar poljoprivrede, kazao kako vjeruje da zemlja mora ostati bez GMO. Kao što je izviješćeno, rekao je na nedavnom na sastanku zamjenika ruralnih područja u organizaciji Ujedinjene Rusije da Moskva neće djelovati da “otruje” ruske državljane.

Ranije ove godine, grupa senatora iz Vijeća Ruske Federacije predložilo je zakon koji bi zabranio distribuciju i uvoz bilo kojeg proizvoda u Rusiju koji sadrći GMO.

Dalje se dodaje…


Prema obrazloženju u prilogu takona, samo 18 linija GMO je službeno dopušteno u Rusiji u ovom trenutku. To je daleko manji broj nego u drugim zemljama, kao što je ruska industrija dugo zadržala opsežna ograničenja o uporabi tehnologije vezane uz GMO.

Senatori tvrde da je zbog svog članstva u WTO, rusko tržište moralo uvesti brojne genetski modificirane proizvode iz drugih zemalja, a time i destabilizirati situaciju.

U međuvremenu, u SAD-u, bilo kakve rasprave o označavanju GMO hrane su brzo gase od strane mega-BioAg diva Monsanto, najvećeg svjetskog proizvođača genetski modificirane hrane i velikog oglašivača i donatora političkih kampanja.

U tom jednom području, barem, Rusija čini se čini da je puno svjetlosnih godina ispred Amerike.
 
Kongresni Panel:”Amerikanci su preglupi za označavanje GMO hrane!”

 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,