Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » PROPAGANDA KLIMATSKIH PROMJENA: Do 2100. godine Mediteran će biti prevruć za turizam, a hrvatska obala će postati paklena?!

PROPAGANDA KLIMATSKIH PROMJENA: Do 2100. godine Mediteran će biti prevruć za turizam, a hrvatska obala će postati paklena?!

jadran-obala-turizamMediteran kakvog ste nekoć poznavali više nikada neće biti isti. Prema najnovijoj studiji koju su proveli stručnjaci Instituta za buduće tehnologije, institucije koja djeluje pod pokroviteljstvom Europske Komisije, Mediteranu slijede još toplija i suša ljeta

To će dovesti ne samo do velike ekonomske štete u turizmu, već i do razornih suša, požara i nestanka pojedinih biljnih i životinjskih vrsta.

U studiji naziva “Vrijeme je sada: prilagodbe turističke potražnje u odnosu na klimatske promjene u Europi”, uz postojeće projekcije o klimatskim promjenama koje tek slijede, korišteni su i parametri poput duljine i troškova boravka u mediteranske zemlje, poput Italije i Španjolske.

Koristeći trenutne ekonomske pokazateljima, stručnjaci su procijenili kako će, zbog pada dobiti od turizma, zemlje Mediterana do 2100. godine gubiti i do 0,45 % BDP-a godišnje.

S druge strane, na visokim će temperaturama profitirati zemlje europskog sjevera.

Nestanak turista sa Mediterana, sjevernjacima će donijeti dobit od 0,32 % BDP-a, na godišnjoj razini.

Najveći krivac za loše ekonomske prognoze visoke su temperature koje utječu na to koliko će vremena turisti provoditi u tim zemljama.

A što je s Hrvatskom?

Iako je i Hrvatska mediteranska zemlja, studija je svrstava u skupinu sa Slovačkom i Austrijom, koje bi mogle profitirati zbog produljenog trajanja sezone, no utjecaj povećanih temperatura i požara u sredini ljeta, u špici sezone, mogao bi s druge strane imati negativan utjecaj na nas.

Klimatskim promjenama najviše će biti pogođene Španjolska i Bugarska, sugerira studija. Upravo su te dvije zemlje najranjivije kada su u pitanju ljetni požari. Hrvatska je zemlja koja se s požarima suočava svake turističke sezone.

Navodi se i kako će, do 2100. godine Mediteran postati ne samo prevruć za turiste, već i za brojne biljne i životinjske vrste.

Baltik novi Jadran?

Užareno Sunce Mediterana turisti će zamijeniti nešto umjerenijim temperaturama ljeta provedenog u planinama. Latvia, Estonia, Slovenija i Slovačka samo su neke od zemalja koje će profitirati globalnim zatopljenjem, projiciraju budućnost znanstvenici u studiji koju je objavila Europska komisija.

Ljeto više neće biti što je nekoć bilo, vrijeme za godišnje odmore. Autori studije Salvador Barrios i Juan Ibanez Rivas napominju i kako će turisti u budućnosti izbjegavati vruće mjesece, pa će na godišnje radije odlaziti u jesen ili proljeće.
 
(net.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,