Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » OVE NAS ZIME ─îEKA PRAVA KLIMATOLO┼áKA GODZILLA: Uznemiruju─çe pani─Źne najave renomiranih meteorologa

OVE NAS ZIME ─îEKA PRAVA KLIMATOLO┼áKA GODZILLA: Uznemiruju─çe pani─Źne najave renomiranih meteorologa

chicago-led-zimaZbog neuobi─Źajeno izra┼żenog vremenskog fenomena El Nino, koji se najavljuje za predstoje─çu zimu, ve─çi bi dio planeta za nekoliko mjeseci mogao biti suo─Źen s ekstremnim poplavama, su┼íama i ┼íumskim po┼żarima, pi┼íe britanski Daily Telegraph, pozivaju─çi se na ugledne meteorologe

Rije─Ź je o ekstremnom meteorolo┼íkom poreme─çaju koji bi u Velikoj Britaniji mogao izazvati ekstremno hladnu zimu, u Sjedinjenim Dr┼żavama razorne oluje, u Ju┼żnoj Americi obilne oborine te posljedi─Źne bujice i odrone zemlje, u ju┼żnoj Aziji su┼íu, a u Australiji ┼íumske po┼żare.

Klimatolog Bill Patzert, zaposlen u NASA-i, ka┼że da ovogodi┼ínji El Nino ‘definitivno ima ┼íansu postati Godzilla’.

‘Ostvari li svoj potencijal, moglo bi biti jako puno poplava, odrona i kaosa’, izjavio je Patzert.

El Nino je meteorolo┼íki fenomen koji se javlja svakih dvije do sedam godina, a NASA s velikom pozorno┼í─çu prati temperature mora na isto─Źnom dijelu Tihog oceana, koje su klju─Źni indikator ove pojave.

Temperature povr┼íine oceana u relativnoj blizini Perua ve─ç su 1,9 Celzijevih stupnjeva vi┼íe od prosjeka i proteklih su nekoliko mjeseci u porastu. Dapa─Źe, sko─Źile su na vi┼íu razinu nego ┼íto su bile u isto vrijeme 1997. godine, kada je zabilje┼żen dosad najsna┼żniji i najsmrtonosniji El Nino.

U katastrofama diljem svijeta koje se povezuju s ovim fenomenom, tada je ┼żivot izgubilo vi┼íe od 23.000 ljudi, a nastala je ┼íteta koja se procjenjuje na 45 milijardi ameri─Źkih dolara.

Vjetrovi koji obi─Źno pu┼íu s istoka prema zapadu i rashla─Ĺuju morsku povr┼íinu, ‘tjeraju─çi’ pritom vodu prema Australiji, posljednjih su mjesecu u slabljenju. To utje─Źe na mlaznu struju i ‘pomi─Źe’ oluje prema istoku.

Ina─Źe, El Nino sjevernim dijelovima Europe naj─Źe┼í─çe donosi ne┼íto hladnije zime od uobi─Źajenih. Stru─Źnjaci tvrde da je, primjerice, El Nino jedan od faktora koji je izazvao ekstremne hladno─çe u Velikoj Britaniji 2009. i 2010. godine, kakve prije toga nisu zabilje┼żene desetlje─çima, a u dijelovima te dr┼żave izazvale su nevi─Ĺeni kaos.

U Centru za klimatska predvi─Ĺanja Ameri─Źke meteorolo┼íke slu┼żbe predtoje─çem su El Ninu dali nadimak Bruce Lee, a ka┼żu da se njegov vrhunac mo┼że o─Źekivati ili u kasnu jesen ili u ranu zimu.

Njegove se posljedice, me─Ĺutim, osje─çaju ve─ç sada. Stru─Źnjaci ga smatraju glavnim krivcem za poplave u ─îileu i veliku su┼íu u Indoneziji, Filipinima i Australiji. Povezuju ga i s izrazito niskim razinama vode zbog kojih je promet kroz Panamski kanal znatno ote┼żan.

Tako─Ĺer, El Nino se dovodi u vezu s ─Źinjenicom da je tijekom 2015. zabilje┼żeno ─Źak pet supertajfuna na zapadnom Pacifiku. Uobi─Źajeno je da se do ovog dijela godine pojavi tek jedna takva oluja.

U ameri─Źkoj Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu navode da je velika vjerojatnost da El Nino potraje sve do ranog prolje─ça 2016. godine.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(jutarnji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,