Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KOME OVO TREBA? Zvuči čudno, ali znanstvenici su stvarno napravili robota koji može imati djecu

KOME OVO TREBA? Zvuči čudno, ali znanstvenici su stvarno napravili robota koji može imati djecu

Majka-robot-tehnologijaStručnjaci za robotiku napravili su majku robota koji radi svoju djecu

Prema istraživanju objavljenom u PLOSOne koje su proveli znastvenici s Odsjeka za inženjerstvo u Cambridgeu i Instiuta robotike i inteligentnih sistema u Zurichu, roboti mogu dizajnirati, izraditi i testirati svoju “djecu”.

Istraživači su za potrebe eksperimenta programirali robotsku ruku – odnosno robota majku, koja samostalno, bez ljudske intervencije, sastavlja svoje dijete – blokove s ugrađenim motorom. Potom testira djetetove mogućnosti, uočava nedostatke i prema svojim zapažanjima radi preinake na sljedećoj generaciji.

Na taj način, genetskim programiranjem poželjne osobine prenosi na iduće naraštaje.

U pet odvojenih eksperimenata, majka robot je dizajnirala, izradila i testirala generacije koje čini desetoro djece, a za svaku novu generaciju koristila je informacije prikupljene iz prethodnih pokušaja.

Jedan od znanstvenika s Instituta za robotiku i inteligentne sustave u Zurichu koji je sudjelovao u istraživanju, Luzius Brodbeck izjavio je za CNBC da su roboti u pravilu programiraju tako da obavljaju samo jednu te istu radnju nebrojeno mnogo puta. “Korištenjem genetskog algoritma, postigli smo da to da svaka radnja može biti drugačija.”

Tehnologija je namijenjena situacijama kada u kojima roboti moraju izvoditi autonomne zadatke, primjerice, u slučajevima katastrofe.

Upitan što misli o istupima Eleona Muska i Bill Gatesa u kojima se bune protiv umjetne inteligencije, Brodbeck kaže da je takav strah malo pretjeran. “Ima smisla razmišljati o tome, ali ja osobno ne smatram da će roboti preuzeti svijet”.
 

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,