Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ISIS želi potaknuti mržnju prema europskim muslimanima i islam napraviti novim globalnim neprijateljem broj 1

ISIS želi potaknuti mržnju prema europskim muslimanima i islam napraviti novim globalnim neprijateljem broj 1

islam-religijaJoš se ne zna tko stoji iza organizacije ISIS, no zna se da su Al-Kaidu stvorili Amerikanci, da su je obučavali i naoružavali, kaže Hillary Clinton. Zašto je Islam stavljen u prvi plan i zašto se želi staviti u negativan kontekst sama religija?

Tragična sudbina Tomislava Salopeka i vijest o njegovu smaknuću koje su počinili teroristi Islamske države (IS) na naslovnicama je svih dnevnih listova u Bosni i Hecegovini koji u četvrtak opširno izvješćuju o tragediji koja je odjeknula u cijelom svijetu dok su elektronički mediji još u srijedu udarne termine svojih emisija posvetili ovom događaju.

Zlotvori smaknuli Salopeka” veliki je naslov u najtiražnijem “Dnevnom avazu” koji ističe kako je cijeli svijet užasnut tvrdnjama o odrubljivanju glave hrvatskom državljaninu.

Brutalnost suvremenog terorizma

List prenosi i reagiranje ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka koji je kazao kako je ovo tek još jedan dokaz o tome koliko je opasan i brutalan suvremeni terorizam te koliko su stoga građani svih država uključenih u borbu protiv terorizma izloženi opasnostima.

“Uvjeren sam da nas ovo neće pokolebati da nastavimo angažman u borbi protiv ove terorističke grupe. Mogu samo reći da drugog puta osim borbe protiv terorizma nema. Ako im se sada popusti mogli bismo imati nesagledive posljedice”, kazao je Crnadak.

“Žele islam napraviti novim globalnim neprijateljem broj 1”

Navodeći kao je riječ o već devetom državljaninu neke od zapadnih zemalja koje su brutalno pogubili pripadnici terorističke organizacije IS, “Avaz” opširno podsjeća na cijelu kronologiju slučaja te prenosi reagiranja hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njihovu najavu kako Hrvatska neće prestati tragati za Salopekom sve dok postoji i najmanja nada da bi on mogao biti živ.


U posebnom komentaru sarajevski list upozorava kako je ubojstvo Salopeka posebice značajno jer se radi o hrvatskom državljaninu pa to neminovno ima odraza i na stanje u regiji.

“Žrtvovanjem nedužnih s kojima se obračunavaju nabrutalnije, javno preko interneta ubojice žele potaknuti mržnju prema europskim muslimanima, u Hrvatskoj i njenom okruženju i islam napraviti novim globalnim neprijateljem broj 1”, stoji u komentaru u kojemu se također poziva bosanske muslimane da svoju vjeru zadrže u granicama europske kulture uz očuvanje međusobnog razumijevanja.

Sarajevsko “Oslobođenje” u naslovu ističe kako je Salopekovo smaknuće osveta IS-a zbog zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protv te organizacije.

“Hrvatska osjeća veliku bol”

Cijenjeni New York Times piše da je ubojstvo Tomislava Salopeka veliki udarac za Egipat, prvenstveno za gospodarsku granu turizma, jer pokazuje da su stranci danas u Egiptu u većoj opasnosti od egipatskih snaga sigurnosti koje su dosad bili uobičajeni ciljevi. Također, američki mediji ističe da je pogubljenje tempirano tako da se našteti egipatskom predsjedniku al-Sisiju, s obzirom da je vijest o prijetnji smrću objavljena nakon otvaranja Sueskog kanala.

Plaćenički masovni medij CNN svoj tekst započinje rečenicom da “Hrvatska osjeća veliku bol, izgubili su jednoga od svojih na najbrutalniji način, zbog ISIS-a”.

Britanski BBC piše da smrt Tomislava Salopeka još uvijek nije službeno potvrđena, ali da se u Hrvatskoj pribojavaju najgoreg ishoda. “Ako se potvrdi, to će biti prvi put da su islamisti dekapirali državljanina zapadnih zemalja u Egiptu”, piše BBC.

Daily Mail u tekstu navodi kako su islamisti zarobili Salopeka na dan kad se rebao vratiti kući, vjerojatno, kako ističu, jer su ga zamijenili s francuskim državljaninom.
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,