Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » VALUTNI RAT: Kina devalvirala juan najviše u dva desetljeća – što će reći Amerika?

VALUTNI RAT: Kina devalvirala juan najviše u dva desetljeća – što će reći Amerika?

juan-kinaNarodna banka Kine devalvirala je juan 1,9 posto, što je najveće slabljenje tečaja nacionalne valute za dva desetljeća

Akcija je jednokratna, priopćila je središnja banka i naglasila da će ona pomoći kretanje juana u pravcu veće slobode tržišta

Do sada je banka utvrđivala službeni tečaj od kojeg je juan prilikom trgovanja mogao odstupati na bilo koju stranu najviše dva posto.

Počevši od 11. kolovoza, tečaj središnje banke će biti zasnovan na tržišnoj vrijednosti nacionalne valute na kraju prethodne trgovačke sesije.

Danas je službeni tečaj utvrđen na razini od 6,2298 juana za 1 dolar, u odnosu na jučerašnjih 6,1162 juana za 1 dolar. Slabljenje tečaja nacionalne valute pomoći će da se podrži kineski izvoz koji je u srpnju pao 8,3 posto na godišnjoj razini.

U priopćenju Narodne banke Kine se navodi da srednji tečaj yuana već dosta dugo odstupa od tržišnih percepcija i da je došlo vrijeme da se približi razini koji tržište smatra svrsishodnim.

Kina uvela rublju

Središnja banka Kine je u gradu Sueifenhe, na granici s Rusijom, pustila u opticaj rublju, rusku valutu, u okviru pilot-programa uvođenja dvije valute (rublje i yuana).

Rublja je uvedena umjesto američkog dolara, a cilj ove inicijative je promicanje trgovinskih odnosa između Kine i Rusije i poticanje turizma, jer će Rusima koji putuju u ovaj dio Kine biti omogućeno da robu i usluge izravno plaćaju u rubljama.

Kineski državni tajnik za monetarnu politiku Jin Mei izjavio je prije dva dana da financijski rezultati Rusije i Kine iz prvog polugodišta 2015. godine djeluju obećavajuće, pri čemu je vrijednost transakcija denominovnih u juanima dostigla vrijednost od 1,32 milijarde dolara.

Kineski grad Sueifenhe je veliki centar za trgovinu s Rusijom i jedna je od točaka susreta kineske i ruske željeznice.

MMF glumi da je sve u najboljem redu

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno je ocijenio potez Kine kojim bi se utro put značajnijoj ulozi tržišta u utvrđivanju vrijednosti juana, dodajući da bi Peking trebao ciljati na uvođenje plutajućeg tečaja u iduće dvije do tri godine.

Peking već neko vrijeme nastoji potaknuti MMF da uključi juan u svoju košaricu rezervnih valuta, takozvana specijalna prava vučenja. To bi predstavljalo značajan korak u pojačanoj međunarodnoj upotrebi juana.

“Veća fleksibilnost tečaja važna je za Kinu u kontekstu njezinih nastojanja da tržištu osigura odlučujuću ulogu u gospodarstvu i u procesu njezine brze integracije u globalna financijska tržišta”, poručila je glasnogovornica MMF-a u priopćenju dostavljenom Reutersu elektronskom poštom.

Američka vlada, poznati kritičar kineskog tečajnog sustava, zasada je blago reagirala na aktualne poteze kineskih monetarnih vlasti, poručivši da je još prerano za ocjene. Ranije su američki dužnosnici tvrdili da je juan preslab.

“Kina je naznačila da su danas objavljene promjene novi korak u smjeru tečaja koji će se u većoj mjeri definirati na tržištu”, priopćilo je američko ministarstvo financija, dodajući da bi “svaka naznaka poništavanja reformi bila povod za zabrinutost”.

Analitičari upozoravaju da bi zbog devalvacije juana američka središnja banka mogla odgoditi očekivano podizanje ključnih kamatnih stopa, a ukazuju i na opasnost valutnog rata, budući da bi se i druge zemlje mogle naći pod pritiskom da devalviraju svoje valute.
 

 
(sputniknews.com, nacinal.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , ,