Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » EFEKT STAKLENIKA: Zrakoplovi su velike ┼íteto─Źine

EFEKT STAKLENIKA: Zrakoplovi su velike ┼íteto─Źine

zrakoplov-zagadjivanjeZra─Źni promet je osobito ┼ítetan za klimu. Mi smo usporedili emisije ┼ítetnih plinova i pitali stru─Źnjake: mo┼że li se smanjati ┼ítetni utjecaj avioprijevoza na klimu?

Zrakoplov je sve popularnije prijevozno sredstvo – za kratke i duge udaljenosti, zbog posla ili tijekom slobodnog vremena. Ako se ovaj trend nastavi, stru─Źnjaci predvi─Ĺaju da ─çe se tijekom sljede─ça dva desetlje─ça zra─Źni promet u svijetu udvostru─Źiti. Rezultat? Pove─çanje efekta staklenika.

Utjecaj zrakoplova na klimu dva do pet puta ve─çi

Dok je zra─Źni promet trenutno odgovoran za otprilike 2,5 posto globalne emisije uglji─Źnog dioksida (CO2), zrakoplovi u visinama proizvode emisije ┼ítetnih plinova koje znatno pove─çavaju efekt staklenika. Jer osim uglji─Źnog dioksida, u atmosferu se emitiraju i du┼íikovi i sumporni oksidi, ─Źa─Ĺa i vodena para. Du┼íikovi oksidi u atmosferi stvaraju osobito ┼ítetne ozone i magli─Źaste tragove vodene pare koji prije svega no─çu pove─çavaju efekt staklenika.

Savezna agencija za okoli┼í (UBA) pretpostavlja da su ti ┼ítetni u─Źinci zra─Źnog prometa izme─Ĺu dva do pet puta ve─çi nego emisija uglji─Źnog dioksida. Dakle, udio zra─Źnog prometa na globalni efekt staklenika iznosi najmanje pet posto.

Vlakom umjesto zrakoplovom

U smislu za┼ítite okoli┼ía, zrakoplovi u odnosu na druga prijevozna sredstva, stoje posebno lo┼íe, stoji u izra─Źunima Savezne agencije za okoli┼í. Emisije u avioprijevozu po osobi i kilometru u prosjeku iznose najmanje 196 grama CO2. Dok promet na velike udaljenosti vlakom uzrokuje samo 11 grama CO2 po osobi i kilometru, prema informacijama Deutsche Bahna. Pojednostavljeno: vo┼żnja vlakom je najmanje 18 puta povoljnija za okoli┼í.
Zaga─Ĺiva─Źi atmosfere - po osobi/grama po kilometru(┼żeljeznica 11, autobusi 30, javni prijevoz 73, osobna vozila 139, zrakoplov 196)

Zaga─Ĺiva─Źi atmosfere – po osobi/grama po kilometru (┼żeljeznica 11, autobusi 30, javni prijevoz 73, osobna vozila 139, zrakoplov 196)

Nedostatak svijesti

Putnici u pravilu nisu svjesni ┼ítetnosti zrakoplova na klimu. Kod rezervacije leta, na aerodromima ili tijekom leta o tome nitko ne daje informacije. Korisne su specijalizirane internetske stranice poput , na kojima se na temelju podataka o tipu zrakoplova, liniji leta i najnovijih znanstvenih otkri─ça, mo┼że izra─Źunati utjecaj ┼ítetnih plinova.


Tako se, na primjer, mo┼że izra─Źunati da jedan povratni let Boeingom 747 od Berlina do New Yorka proizvede 6.530 kilograma CO2. Budu─çi da ovaj zrakoplov veliki dio puta leti i iznad mora, prema izra─Źunu internetskog portala, utjecaj na klimu je osobito velik: 507 grama CO2 po osobi i kilometru.

Savezna agencija za za┼ítitu okoli┼ía savjetuje da se izbjegavaju putovanja zrakoplovom. Za putovanja srednje udaljenosti preporu─Źa se vo┼żnja autobusom i vlakom. Ako je nemogu─çe izbje─çi let zrakoplovom, najbolje je izabrati najkra─çu mogu─çu rutu bez presjedanja, budu─çi da polijetanje i slijetanje zna─Źe dodatne ┼ítetne posljedice za okoli┼í.

Klimatskim pristojbama protiv zaga─Ĺenja

Zra─Źni promet je u velikoj mjeri oslobo─Ĺen poreza na promet i kerozin. Prema podacima Savezne agencije za za┼ítitu okoli┼ía, u Njema─Źkoj su zrakoplovne kompanije godi┼ínje subvencionirane s vi┼íe od 10 milijardi eura. Stru─Źnjaci pozivaju na ukidanje subvencija i na preuzimanje tro┼íkova za za┼ítitu okoli┼ía koje stvara zra─Źni promet. To bi tako─Ĺer trebalo rezultirati ravnopravnijim natjecanjem me─Ĺu prijevoznicima.
Ryanairov zrakopov

Predla┼że se uvo─Ĺenje posebne pristojbe za avio-kompanije

Kako bi se promicala za┼ítita klime u zrakoplovstvu, koalicija njema─Źkih nevladinih organizacija predla┼że uvo─Ĺenje posebne pristojbe za zrakoplovne kompanije. Tako bi kompanije od 2020. trebale pla─çati deset eura po toni emitiranog CO2, a do 2030. bi se ta davanja trebala pove─çati na 80 eura, jer bi tada u izra─Źune bile uklju─Źene i druge za klimu ┼ítetne promjene prouzro─Źene zra─Źnim prometom. “Integriranjem i tih ─Źimbenika koji nemaju veze s CO2, zrakoplovne kompanije dobivaju va┼żne poticaje. Mogu promijeniti visinu i rutu leta i tako prouzro─Źiti manje ┼ítete za klimu. Klimatske pristojbe bi ih nagnali na to”, obja┼ínjava Werner Reh iz njema─Źke Udruge za za┼ítitu okoli┼ía i o─Źuvanje prirode (BUND).

Savez udruga za okoli┼í, promet i razvoj u svom planu za zra─Źni promet predla┼że da se prihodi od tih pristojbi proslje─Ĺuju Zelenom fondu za klimu. “Time bi se mogli financirati programi za smanjivanje emisije ┼ítetnih plinova i mjere za za┼ítitu klime u siroma┼ínijim zemljama”, obja┼ínjava Annegret Zimmermann, referentica za klimatska pitanja.

BUND svojim prijedlozima ┼żeli potaknuti njema─Źku vlast da bolje ┼ítiti klimu u zra─Źnom prometu. Ministarstvo prometa planira do po─Źetka 2016. godine napraviti sveobuhvatan plan za zra─Źni promet. S druge strane, i nevladine organizacije i┼í─Źekuju Konferenciju o klimatskim promjenama u Parizu.

Europska unija je htjela za zrakoplovne kompanije uvesti obvezu pla─çanja klimatske pristojbe za letove unutar Europe jo┼í od 2012. Taj prijedlog je, me─Ĺutim, propao zbog protivljenja Rusije, Kine i SAD-a.
 
(dw.de/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,