Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Ne dozvolite da vas lažu: Sok od “100 posto voća” ne postoji!

Ne dozvolite da vas lažu: Sok od “100 posto voća” ne postoji!

vocni-sokSok nikada ne može biti zamjena za voće. Kad odbacite pulpu, gubite i mnoge dragocjene sastojke …

Kada popijete 250 mililitara nekog napitka, bilo da je riječ o voćnom soku bilo o gaziranom piću, u organizam ćete sigurno unijeti 30 grama ili dvije žlice šećera.

Kalorijska vrijednost ovih proizvoda, pa čak i piva, gotovo je ista i iznosi 42 do 49 kalorija na 100 mililitara, a pošto u ovim napicima nema ničega osim šećera (nema ni masti, ni proteina), lako je izračunati kakav efekt ovi proizvodi imaju na organizam i zdravlje građana, a posebno djece, kaže prof. Branko Jakovljević, specijalist prehrane na Institutu za higijenu Medicinskog fakulteta.

Iako trgovci, koristeći razne načine da privuku kupce, često ističu kako je neki proizvod “100 posto voće”, to je netočno.

Pravilnik pravi razliku u kvaliteti, pa u nekom soku ima više ili manje voćnog sadržaja, ali što se tiče efekta na zdravlje ja mislim da nijedan od tih sokova nije za preporuku – kaže naš sugovornik i naglašava da sok nikada ne može biti zamjena za voće.

Prof. Jakovljević ističe da je riječ o praznim kalorijama bez ikakve biološke uloge za organizam. Na nekim proizvodima je, kaže, istaknuto da sadrže vitamine, međutim, čak i da je tako (iako je pitanje koliko se takve tvrdnje i proizvodi kontroliraju), riječ je o minimalnim količinama čiji je učinak beznačajan.

Britanska grupa “Akcija protiv šećera” je ovih dana objavila zapanjujuće rezultate najnovije kampanje provedene u supermarketima. Ustanovljeno je, naime, da je od 203 vrste kontroliranih sokova, napitaka i frapea, četvrtina imala gotovo isto ili čak i više šećera nego Coca-Cola koja ima 10,6 grama na 100 mililitara napitka.

Uslijedila je i preporuka roditeljima da, zbog ovakvih podataka i porasta broja pretilih i oboljelih od dijabetesa tipa 2, djeci daju običnu vodu ili voćke umjesto sokova.

Naš sugovornik s Instituta za higijenu Medicinskog fakulteta napominje da postoji još jedan problem, a to je činjenica da djeca koja piju sokove ne piju mlijeko ili mliječne proizvode, što je dodatna šteta po zdravlje, jer su oni jedini pravi izvori kalcija i važni su za razvoj.

U nekim supermarketima čak se prodaju sokovi od izravno cijeđene naranče, međutim, ni to nije zamjena za voće, jer i pri tom cijeđenju dobar dio voća, čak onaj kvalitetniji, bacimo.

Napravi se samo koncentrat šećera iz te voćke, što je na neki način pokvari. Jer, glikemijski indeks soka je neusporedivo veći od glikemijskog indeksa cijelog ploda. Zato je moj savjet da se jede voće, kada je to god moguće, dakle, ne cijediti ga, jer se na taj način mnoge bitne tvari, kao što su pulpa i dijetalna vlakna, odbacuju.

Na pitanje kako komentira rezultate koje su objavili britanski stručnjaci i da li je zaista svejedno da li ćete popiti neki takozvani Cola napitak ili voćni sok, on je rekao da je svejedno, ukoliko pričamo o šećeru. Gazirani napici, dodaje, imaju još i druge štetne tvari, ali imaju istu količinu šećera koliko i svi drugi napici.

Uz konzumiranje ovih napitaka ruku pod ruku ide pretilost, dijabetes tipa 2 ili karijes. U tom smislu ne razumijem majke koje uspavljuju djecu s bočicom soka – kaže prof. Jakovljević.

U prilog ovoj priči nikako ne idu reklamne kampanje i dovijanja trgovaca da prodaju što više sokova. Zbog toga se vrlo često na deklaraciji neće naći informacije o kojoj količini šećera je riječ, ali, kako savjetuje naš sugovornik, svaki kupac to sam može izračunati.

Svaki od ovih proizvoda ima na deklaraciji izražen broj kalorija, i to na 100 mililitara. Pogledajte taj broj koji je obično od 42 do 49 i podijelite ga sa 4,1 kalorijom, jer je to ekvivalent energiji koju oslobađa gram šećera.

Time ćete odmah shvatiti koliko šećera ćete unijeti sa 100 mililitara soka, a koliko u čaši od dva decilitra koju obično popije svatko.
 
(politika.rs/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , ,