Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Chomsky: Svatko tko je ─Źitao Orwella, zna ┼íto nam sprema Amerika

Chomsky: Svatko tko je ─Źitao Orwella, zna ┼íto nam sprema Amerika

noam-comski-amerikaKrivica Zapada – konkretno Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava – za stanje u svijetu, poput ukrajinskog konflikta ili napetosti s Iranom, jo┼í jedna je od ideja koja nije dopu┼ítena u glavnim ameri─Źkim medijima, rekao je Chomsky, dodaju─çi da stavovi ostatka svijeta nisu bitni kada su u suprotnosti s ameri─Źkom strategijom

Velike ameri─Źke medijske organizacije revnosno ponavljaju poput papagaja ono ┼íto du┼żnosnici Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava ┼żele da javnost zna o globalnim pitanjima, rekao je povjesni─Źar Noam Chomsky za RT. Za vlast SAD, svaki medij koji “ne ponavlja ameri─Źki propagandni sustav je nedopustiv”.

“Zapad su Sjedinjene Dr┼żave i svi oni koji stoje uz njih”, rekao je Chomsky. “Ono ┼íto se u Americi naziva me─Ĺunarodnom zajednicom podrazumijeva Sjedinjene Dr┼żave i bilo koga tko je u tom trenutku na njihovoj strani.

Uzmimo, na primjer, pitanje prava Irana da nastavi s provo─Ĺenjem svoje trenutne nuklearne politike, kakva god ona bila. Re─Źenica koja se obi─Źno ─Źuje je da se me─Ĺunarodna zajednica tome protivi. Tko spada u tu me─Ĺunarodnu zajednicu? Oni za koje SAD procjeni da treba”.

Dodao je da “svatko tko je ─Źitao (Georgea) Orwella savr┼íeno dobro razumije (o ─Źemu se tu radi). Ali se to nastavlja, prakti─Źno bez komentara”.

Chomsky je o tome govorio nedavno, neposredno prije saslu┼íanja u Kongresu koje je nosilo slu┼żbeni naziv “Suo─Źavanje s ruskim pretvaranjem informacija u oru┼żje”. Predsjedavaju─çi Odbora za vanjske poslove Zastupni─Źkog doma ameri─Źkog Kongresa Ed Royce rekao je da “ruski mediji sada stvaraju raskol dru┼ítva u inozemstvu i zapravo od informacija prave oru┼żje”.

Socijalni filozof i profesor lingvistike na Masa─Źusetskom institutu za tehnologiju rekao je da bi “kada bi postojala i najmanja zamisliva mogu─çnost da je iskren”, predstavnik Royce mogao govoriti o ameri─Źkim medijima.

Podsjetio je na nedavnu pri─Źu iz “New York Timesa” u kojoj su navedeni razlozi za┼íto ne treba vjerovati Iranu, u svjetlu privremenog dogovora o iranskim nuklearnim ambicijama izme─Ĺu Teherana i Washingtona, u kojem su sudjelovale i druge velike globalne sile.

obama

“Najzanimljivija je optu┼żba da Iran destabilizira Bliski istok jer podr┼żava militante koji su ubijali ameri─Źke vojnike u Iraku”, rekao je Chomsky novinaru “Russia Today” Alekseju Jaro┼íevskom.

“To je kao da su 1943. mediji nacisti─Źke Njema─Źke kritizirali Englesku za destabilizaciju Europe, po┼íto je podr┼żavala partizane koji su ubijali njema─Źke vojnike.”

Drugim rije─Źima, pretpostavka je takva da kada Amerika napadne, ubije nekoliko stotina tisu─ça ljudi, uni┼ítiti zemlju, izazove konflikte me─Ĺu sektama koji sada razaraju Irak i ─Źitavu regiju, tu se radi o stabilizaciji. Ako netko tome pru┼żi otpor, onda je to destabilizacija.”

Obrtanje ─Źinjenica – tko je stvarno izolirana strana?

Chomsky je ameri─Źku medijsku propagandu povezao i sa nedavnim potezima ameri─Źkog predsjednika Barack Obame da se pribli┼żi Kubi, dr┼żavi koju su SAD dugo smatrale izvorom terora, dok su joj nametale stroge sankcije.

Chomsky ka┼że da su se glavne ameri─Źke medijske ku─çe izuzetno potrudile da predstave kako je Kuba, a ne SAD, izolirana strana na zapadnoj hemisferi.


“─îinjenice su vrlo jasne. Ovo je slobodno i otvoreno dru┼ítvo, pa imamo pristup internim dokumentima na izuzetnom nivou. Ne mo┼żete tvrditi da to ne znate. Nije kao da se radi o totalitaristi─Źkoj dr┼żavi gdje nema evidencija.

fidel kastro kuba

Znamo ┼íto se dogodilo. Administracija (predsjednika) Kennedyja pokrenula je vrlo ozbiljan teroristi─Źki rat protiv Kube. Bio je to jedan od faktora koji su doveli do raketne krize. Bio je to rat koji je listopada 1962. trebalo dovesti do invazije, za koju su Kuba i Rusija po svoj prilici znale.

Stru─Źnjaci sada smatraju da je to jedan od razloga za razmje┼ítanje raketa. Taj rat se nastavio godinama. (U SAD) nije dozvoljeno da se o tome govori. Jedino ┼íto se mo┼że spomenuti je da je bilo nekih poku┼íaja atentata na Fidel Castra, a oni se mogu otpisati kao nekakvi marifetluci CIA. Ali sam teroristi─Źki rat bio je vrlo ozbiljan.”

Zašto je Obama promijenio odnos prema Kubi?

Obama je promijenio kurs u politici prema Kubi ne iz razloga koji su u skladu sa slobodom ili demokracijom, kako to ameri─Źki mediji poku┼íavaju “progurati”, rekao je Chomsky.

“Ne radi se tu o plemenitoj gesti, samo o svijesti Obame da su Sjedinjene Dr┼żave prakti─Źki izba─Źene sa hemisfere zbog izolacije po ovom pitanju”, dodao je. “Ali, o tome se ne mo┼że raspravljati (u SAD).

Sve su to javne informacije, ni┼íta nije tajno, sve je dostupno u javnim dokumentima, ali se o tome ne mo┼że raspravljati. Tako i ideja – a ne mo┼że se kontemplirati o toj ideji – da kada SAD napadne drugu zemlju, a ta druga zemlja pru┼żi otpor, nisu oni koji se brane po─Źinili zlo─Źin, nego oni koji napadaju.”

┼áto se ti─Źe me─Ĺunarodnog prava, Chomsky je rekao da ono mo┼że “dogurati do momenta kad ─çe ga velike sile dozvoliti”. Mimo toga, ono je besmisleno.

Da li je onda, me─Ĺunarodno pravo iluzija, ako Amerika, izuzimaju─çi sebe, bira ono ┼íto se primjenjuje?

“Re─çi da je (me─Ĺunarodno pravo) mrtvo implicira da je nekada za┼żivjelo. Je li ono ikada za┼żivjelo?”, Pita Chomsky, navode─çi kao primjer opstrukciju kojom su SAD do─Źekale zahtjev svjetskog suda iz 1980-ih da Amerika zaustavi svoj rat s Nikaragvom i osigura veliku od┼ítetu za ┼ítetu koju je nanijela.

“Me─Ĺunarodno pravo se ne mo┼że primjenjivati ÔÇőÔÇőprotiv velikih sila”, rekao je Chomsky. “Ne postoji mehanizam za njegovu provedbu. Pogledajte Me─Ĺunarodni kazneni sud, koji je gonio i osudio arfi─Źke lidere koji se ne dopadaju SAD. Najve─çi zlo─Źin ovog tisu─çlje─ça je sasvim sigurno ameri─Źka invazija Iraka. Da li bi se SAD mogao dovesti pred Me─Ĺunarodni sud? Mislim, to je i vi┼íe nego nepojmljivo.”

Chomsky je rekao da su takozvani ameri─Źki san i ameri─Źka demokracija u “vrlo ozbiljnom padu”, po┼íto je, kada se uspore─Ĺuje s drugim bogatim nacijama, socijalna mobilnost u SAD me─Ĺu najgorima. Sjedinjene Dr┼żave, slu┼żbeno, zadr┼żavaju fasadu demokracije, ali je njezina manifestacija sve rje─Ĺa.

“Su┼ítinski, ve─çi dio stanovni┼ítva je obespravljen”, rekao je Chomsky u kontekstu javnih izbora. “Njihovi predstavnici ne obra─çaju pozornost na njihovo mi┼íljenje. Radi se o pribli┼żno tri ─Źetvrtine na dnu ljestvice primanja. Malo vi┼íe na ljestvici, dobiva se malo vi┼íe utjecaja. Na vrhu se prakti─Źno kroji politika. To je plutokracija, a ne demokracija.”
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,