Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Kako napraviti svoje vlastito ulje od češnjaka

Kako napraviti svoje vlastito ulje od češnjaka

ulje-cesnjakaČešnjak je super-hrana koja ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Ona ima antioksidanse koji mogu pomoći smanjiti rizik od razvoja mnogih vrsta raka i bolesti srca

Češnjak je vrlo hranjiv, jer par režnjeva od oko 30 grama će nahraniti i opskrbiti vaše tijelo s manganom, vitaminima C i B6, selenom, željezom, kalcijem, kalijem, bakrom, fosforom i vitaminom B1.

A najbolji dio svega da ima super okus i dodaje čaroliju okusa u jela. Dodajemo češnjak u gotovo sva naša slana jela. Tek smo nedavno otkrili još jedan ukusan način korištenja češnjak koji će poboljšati okus vaših jela, a i doprinjeti brojnima prednostima za zdravlje, to je ulje od češnjaka.

Svatko može naučiti kako napraviti ulje od češnjaka. To zahtijeva minimalan alate i sastojke. Trebat će vam kvalitetna glavica češnjaka, tj. oko 500 grama češnjaka i 2 šalice jednog od omiljenih jestivih ulja (mi korisitmo maslinovo ulje).

Alati koji će vam trebat su dna lonca ili tava, štednjak, vrijeme i termometar za kuhanje. Također ćete trebati steriliziranu staklenu posudu u koju ćete pohraniti ulje češnjaka.

Kako napraviti ulje od češnjaka

Najprije podijelimo glavu češnjaka u odvojene režnjeve. Nakon toga ih ogulite. Ne ispirati češnjak vodom jer će to potaknuti rast bakterija u češnjaku. Nakon što ste ih oljuštili, prenijeti ih u lonac ili tavu. Zatim, dodati ulje u lonac zajedno sa češnjakom da obloži češnjak.

Stavite lonac ili posudu na štednjak, zatim postavite toplinu do srednje niske. Pratite temperature kod kuhanja na termometru sve dok ne dođe do približno 95 ° C.

Ako nemate termometar, možete pratiti na češnjak, kad se počne peći. Ako primijetite da je češnjak potamnjio, pažljivo maknite lonac ili tavu od topline i stavite na stranu oko minutu dok se toplina malo smanji.

Održavati navedenu temperaturu i pustiti češnjak i ulje da se peče zajedno, od 15 minuta do pola sata, ovisno o tome koliko želite da jak okus češnjaka bude u ulju.

Nakon što ste skuhali ulje češnjaka željenu razinu, isključite toplinu i uklonite komade češnjaka pomoću malog metalnog cjedila. Nakon što ste uklonili sav čvrsti češnjak iz ulja, pokrijte posudu ili tavu da prašina ne dođe u ulje i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Kada se ohladi, prenesite ulje u steriliziranu staklenku s hermetičkim poklopcem.

Držite ulje na hladnom mjestu i daleko od izravnog sunčevog svjetla i odbacujte višak ulja sa vrha nakon 14 dana, ili jednom kada ulje počne mirisati užeglo.

Kako koristiti ulje od češnjaka

Ulje od češnjaka je svestran začin i može se koristiti kao preljev za salatu, marinade od mesa i povrća, a kao dodatnu okus u juhama, varivima i kruhu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,