Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA » IPAK JE ZDRAVA: Dvadeset godina su pratili utječe li trava na mentalno zdravlje i došli do neočekivanog otkrića

IPAK JE ZDRAVA: Dvadeset godina su pratili utječe li trava na mentalno zdravlje i došli do neočekivanog otkrića

marihuana-thcMarihuana nema nikakve negativne utjecaje na mentalno zdravlje čak i ako je počnete konzumirati u tinejdžerskoj dobi, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli zdravstveni centar Sveučilišta u Pittsburghu i Sveučilište Rutgers

Istraživači s ova dva američka sveučilišta dva su desetljeća pratili skupinu od 408 mladića, koje su prvi put testirali kad su imali 14 godina. Pritom su 22 posto mladića koji su sudjelovali u istraživanju marihuanu konzumirali na redovitoj, tjednoj bazi, prenosi britanski dnevni list Independent.

Ne postoji nikakva razlika

Nakon što su ih redovito pratili 20 godina, istraživači su došli do zaključka da mladići koji redovito puše travu, a sada su već u svojim srednjim tridesetim godinama, nisu izloženi većem riziku od depresije, anksioznosti, psihoze ili astme. Ovakvi rezultati iznenadili su i znanstvenike koji su proveli istraživanje.

“To što smo otkrili malo nas je iznenadilo. Ne postoji razlika ni u jednom mentalnoj ni fizičkoj kategoriji koje smo pratili, bez obzira koliko se često marihuana koristila u mladosti”, kaže vođa istraživačkog tima Jordan Bechtold.

Istraživači, doduše, ističu kako njihovo otkriće ipak treba uzeti sa zrnom rezerve, s obzirom da je praćeno samo razdoblje života do srednjih 30-ih godina. I dalje ne isključuju mogućnost da u kasnijem stadiju života postoji povećana opasnost od mentalnih bolesti. Također, priznaju da je nedostatak istraživanja i činjenica da su promatrali samo muškarce, ne i žene.

Sve više glasova za legalizaciju

Marihuana je, podsjećamo, već legalna u četiri američke savezne države. U Europi je prve korake prema potpunoj legalizaciji poduzela Italija, koja će o ovoj temi raspravljati u parlamentu. Peticija za legalizaciju marihuane u Ujedinjenom Kraljevstvu prikupila je više od 100.000 potpisa, čime se također otvara mogućnost parlamentarne rasprave.

“Ovo je nevjerojatna studija. Pratila je stvarne ljude u realnom vremenu. Ali i dalje postoji ta grozna stigma koja okružuje sve povezano s kanabisom. Problem je i u suprotstavljenim interesima – industrija alkohola prestravljena je mogućnošću sigurnije alternative alkoholu”, kaže Peter Reynolds, predsjednik britanske organizacije CLEAR koja se zalaže za legalizaciju marihuane.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Featured, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,