Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Fidel Castro je 1973. dao jedno nevjerojatno proročanstvo koje se obistinilo: ‘Kada američki predsjednik bude crnac i papa Južnoamerikanac’

Fidel Castro je 1973. dao jedno nevjerojatno proročanstvo koje se obistinilo: ‘Kada američki predsjednik bude crnac i papa Južnoamerikanac’

fidel-castro-proročanstvoSvjetskim društvenim mrežama kruži sljedeća anegdota – Che pita Castra: “Kada će ukinuti ovu prokletu blokadu?” Fidel: “Kada američki predsjednik bude crnac i papa Južnoamerikanac”

Ovakav odgovor je kubanski lider navodno dao 1973. godine, ali ne svom argentinskom suborcu, već australskom novinaru koji je na Kubi boravio pod lažnim identitetom britanskog novinara Brian Davis.

To je argentinski pisac i novinar Pedro Horhe Solans čuo od taksiste na Kubi, Eduarda de la Tore, i ubacio u reportažu koja je objavljena u ožujku 2015. godine u listu “El diario de Carlos Paz”.

Tekst je u prvo vrijeme prošao nezapaženo da bi potom dostigao svjetsku slavu pošto ga je u travnju i svibnju preuzelo više kubanskih sajtova.

Solans objašnjava da je njegov sugovornik sin prevoditelja i šofera koji je radio s dopisnicima koji su iz čitavog svijeta stizali u Havanu. U listopadu 1973. godine bio je u vezi s Nill Brian Davidom, novinarom koji je u to vrijeme izvještavao iz Vijetnama i koji je došao u Havanu kako bi snimao dokumentarne filmove.

Eduardo de la Tore, koji je u to vrijeme bio student, kaže da mu je otac ispričao da je na konferenciji za novinare koju je Castro organizirao nakon posjeta Vijetnamu, australski novinar postavio pitanje na koje je kubanski lider lakonski odgovorio.

Da li se može vjerovati ovom svjedočanstvu?

Za sada ne postoji način da se to provjeri jer ovaj susret nije zabilježen, iako je moguće da je do njega došlo. David koji se proslavio ratnim reportažama iz Vijetnama i Kambodže umro je 1985. godine.

Argentinski list se brani da je “verbalno svjedočanstvo jedan od izvora koji se najviše koriste u znanosti, kao i u povijesti”. Solans tumači Castrov odgovor kao piruetu da bi izbjegao pitanje novinara koga se Havana smatrala špijunom.

Anegdota o crnom predsjedniku i južnoameričkom papi se prvi put pojavila na Twitteru 17. prosinca 2014. godine, kada je službeno priopćeno da će doći do diplomatskog približavanja Havane i Washingtona.

Dopisnik “Los Angeles Timesa” iz Brazila je prenio na engleskom “šalu” koja je kružila na brazilskim facebook stranicama. Castro je na Twitteru ubrzo proglašen vidovnjakom.

Oni koji sumnjaju u istinitost ove anegdote smatraju da je urbana legenda nastala kada je deformiran odgovor kubanskog predsjednika iz lipnja 1977. godine u intervjuu američkom televizijskom kanalu “ABC News” o normalizaciji američko-kubanskih odnosa.

“To ovisi o dobroj volji obiju strana”, rekao je Castro. “Za to će biti potrebno vrijeme. Ne vjerujem da će do toga doći za vrijeme prvog Carterovog mandata, možda tijekom drugog, između 1980. i 1984. godine.”

Što je retrospektivno ispalo kao “kad na vrbi rodi grožđe”, jer Carter nije ponovno izabran 1980. godine.

(sputniknews.com)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,