Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Fidel Castro je 1973. dao jedno nevjerojatno proro─Źanstvo koje se obistinilo: ‘Kada ameri─Źki predsjednik bude crnac i papa Ju┼żnoamerikanac’

Fidel Castro je 1973. dao jedno nevjerojatno proro─Źanstvo koje se obistinilo: ‘Kada ameri─Źki predsjednik bude crnac i papa Ju┼żnoamerikanac’

fidel-castro-proro─ŹanstvoSvjetskim dru┼ítvenim mre┼żama kru┼żi sljede─ça anegdota – Che pita Castra: “Kada ─çe ukinuti ovu prokletu blokadu?” Fidel: “Kada ameri─Źki predsjednik bude crnac i papa Ju┼żnoamerikanac”

Ovakav odgovor je kubanski lider navodno dao 1973. godine, ali ne svom argentinskom suborcu, ve─ç australskom novinaru koji je na Kubi boravio pod la┼żnim identitetom britanskog novinara Brian Davis.

To je argentinski pisac i novinar Pedro Horhe Solans ─Źuo od taksiste na Kubi, Eduarda de la Tore, i ubacio u reporta┼żu koja je objavljena u o┼żujku 2015. godine u listu “El diario de Carlos Paz”.

Tekst je u prvo vrijeme pro┼íao nezapa┼żeno da bi potom dostigao svjetsku slavu po┼íto ga je u travnju i svibnju preuzelo vi┼íe kubanskih sajtova.

Solans obja┼ínjava da je njegov sugovornik sin prevoditelja i ┼íofera koji je radio s dopisnicima koji su iz ─Źitavog svijeta stizali u Havanu. U listopadu 1973. godine bio je u vezi s Nill Brian Davidom, novinarom koji je u to vrijeme izvje┼ítavao iz Vijetnama i koji je do┼íao u Havanu kako bi snimao dokumentarne filmove.

Eduardo de la Tore, koji je u to vrijeme bio student, ka┼że da mu je otac ispri─Źao da je na konferenciji za novinare koju je Castro organizirao nakon posjeta Vijetnamu, australski novinar postavio pitanje na koje je kubanski lider lakonski odgovorio.


Da li se mo┼że vjerovati ovom svjedo─Źanstvu?

Za sada ne postoji na─Źin da se to provjeri jer ovaj susret nije zabilje┼żen, iako je mogu─çe da je do njega do┼ílo. David koji se proslavio ratnim reporta┼żama iz Vijetnama i Kambod┼że umro je 1985. godine.

Argentinski list se brani da je “verbalno svjedo─Źanstvo jedan od izvora koji se najvi┼íe koriste u znanosti, kao i u povijesti”. Solans tuma─Źi Castrov odgovor kao piruetu da bi izbjegao pitanje novinara koga se Havana smatrala ┼ípijunom.

Anegdota o crnom predsjedniku i ju┼żnoameri─Źkom papi se prvi put pojavila na Twitteru 17. prosinca 2014. godine, kada je slu┼żbeno priop─çeno da ─çe do─çi do diplomatskog pribli┼żavanja Havane i Washingtona.

Dopisnik “Los Angeles Timesa” iz Brazila je prenio na engleskom “┼íalu” koja je kru┼żila na brazilskim facebook stranicama. Castro je na Twitteru ubrzo progla┼íen vidovnjakom.

Oni koji sumnjaju u istinitost ove anegdote smatraju da je urbana legenda nastala kada je deformiran odgovor kubanskog predsjednika iz lipnja 1977. godine u intervjuu ameri─Źkom televizijskom kanalu “ABC News” o normalizaciji ameri─Źko-kubanskih odnosa.

“To ovisi o dobroj volji obiju strana”, rekao je Castro. “Za to ─çe biti potrebno vrijeme. Ne vjerujem da ─çe do toga do─çi za vrijeme prvog Carterovog mandata, mo┼żda tijekom drugog, izme─Ĺu 1980. i 1984. godine.”

┼áto je retrospektivno ispalo kao “kad na vrbi rodi gro┼ż─Ĺe”, jer Carter nije ponovno izabran 1980. godine.

(sputniknews.com)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , ,