Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Američka FDA odobrila prvo 3D printanje lijeka, ovo bi mogla biti dosta velika revolucija

Američka FDA odobrila prvo 3D printanje lijeka, ovo bi mogla biti dosta velika revolucija

lijekovi-3D-printanjeZnanost ide dalje, a ovo je još jedna od stvari koja će definitvno pomoći čovječanstvu? Printanje lijekova znači da se slojevi lijekova pakiraju tanje i u preciznim dozama

Američka agencija za lijekove, FDA, dala je odobrenje za proizvodnju 3D lijekova. FDA je već prije odobrila medicinske sprave uključujući protetiku koji se mogu 3D printati.

Novi lijek, nazvan Spiritam, razvila je kompanija Aprecia Pharmaceuticals za kontrolu epileptičnih napada. U kompaniji su izjavili da planiraju razviti i druge lijekove koristeći 3D platformu.

Printanje lijekova znači da se slojevi lijekova pakiraju tanje i u preciznim dozama. A posebna tehnologija koju je firma razvila , pod imenom ZipDose, omogućuje da je lijekove koji se uzimaju u velikim dozama lakše progutati.

Printanje lijekova znači da se može pakirati do 1000 miligrama u zasebnim tabletama. 3D prinatne tablete otapaju se u vodi isto kao i druge oralne tablete.

Kreiranje lijeka po individualnim potrebama

Printanje 3D tableta omogućuje kreiranje lijekova po specifičnim potrebama pacijenata umjesto da jedan lijek mora odgovarati svima.

Zadnjih 50 godina lijekovi se proizvode u tvornicama i šalju u bolnice, a sada po prvi puta moći će ih se proizvoditi puno bliže pacijentu. Prije je bilo ekstremno skupo proizvesti lijek prema individualnim potrebama pacijenta, a sada malom promjenom u softveru prije printanja, to je moguće.

3D printanje radi na stvaranju predmeta sloj po sloj. Za medicinske potrebe, printeri su prilagođeni da proizvode farmaceutske komponente bolje nego polimere koji se uobičajeno upotrebljavaju u proizvodnji lijekova.

Ova metoda se već pokazala korisnom u zdravstvu kada liječnici koriste sustav za kreiranje implantata po mjeri za ozlijeđene pacijente. Zubari koriste 3D printere za stvaranje replike vilice i zuba kao i drugih zubnih implantata. Kako kažu u kompaniji Aprecia, Spiritam će na tržište u prvom kvartalu 2016.

Kamo ide današnja “medicina”?
 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,