Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PACIFISTI, A RATNICI MADE IN USA: Šef Američkog Instituta za mir se zauzima za rat u Ukrajini!

PACIFISTI, A RATNICI MADE IN USA: Šef Američkog Instituta za mir se zauzima za rat u Ukrajini!

stephen-hadley-institut-mirDa vam netko priča da u Americi postoji Institut za mir, mislili bi da se radi o nekom znanstveno fantastičnom filmu, no on postoji i u njemu se zagovara RAT! Ima li bolestima ovakve vrste kraja?

Hadley je član vijeća direktora velikog proizvođača oružja tvrtke Raytheon, od koje je samo tijekom 2014. g. u znak zahvale polučio nagradu u vrijednosti višoj od 290 tisuća dolara

Organizacija Američki institut za mir (The United States Institute of Peace), vladina je organizacija utemeljena sa zadaćom pružanja potpore miru na planeti s pomoću „nenasilnog rješavanja sukoba“.

Ali kako to u ovo suvremeno vrijeme gubitka općeljudskih i civilizacijskih vrijednosti, morala i svetosti sve češće biva, tako nas i sljedeća informacija koju je objavio američki Intercept ne treba previše čuditi iako do srži razgolićuje ljudsku hipokriziju ali i potpuni gubitak kontrole zbog stavljanja vlastitih probitaka ispred proklamiranih načela organizacije koju se vodi i predstavlja.

Tako Intercept u subotu na svojim web stranicama (poveznica je na dnu teksta) objavljuje kako je rukovoditelj Američkog instituta za mir Stephen Hadley osobno zainteresiran za razbuktavanje ratnog sukoba u Ukrajini. Hadley je, došavši na čelo organizacije, postao neumoljivi jastreb koji sustavno zastupa širenje vojnog miješanja u unutarnje stvari drugih zemalja. Proturječje je lako objašnjivo: Hadley je član vijeća direktora američke tvrtke za proizvodnju oružja Raytheon.

Kao bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost ex predsjednika Georgea W. Busha, Hadley je inzistirao na nužnosti vojne intervencije u Iraku. Kasnije je zastupao opciju masovnih zračnih napada na Siriju. Posljednju godinu on je u više navrata podupirao eskalaciju ukrajinskog sukoba, piše navedeni američki medij.

Na Vroclawskom globalnom forumu u lipnju ove godine, Hadley se zauzimao u korist dostave smrtonosnog naoružanja Ukrajini jer bi to „podiglo cijenu ruskih aktivnosti u Ukrajini“. On je tada rekao:


„Čak je i predsjednik Putin osjetljiv prema vrećama za leševe – to zvuči grubo, ali to je istina – prema vrećama za leševe ubijenih ruskih vojnika“, citira Intercept rukovoditelja Američkog instituta za mir.

Ukrajinski sukob povisio je regionalne rashode za obranu, što je dovelo do povećanja dobiti navedene tvrtke Raytheon, piše isti medij, pozivajući se na izjavu financijskog direktora kompanije.

Projekt izgradnje integriranih protuzračnih i proturaketnih sustava obrane Poljske, za koje je Raytheon zainteresiran, postao je prioritet za poljsku državu nakon zbivanja u Ukrajini poslije državnog prevrata u veljači prošle godine. Osim toga, u lipnju je i senator iz redova tzv. jastrebova John McCain pozvao na dostavu Ukrajini raketnih sustava Javelin proizvođača Lockheed Martin i Raytheon.

Hadley je član vijeća direktora Raytheona od 2009. godine, a samo je tijekom 2014. godine dobio na ime zahvale nagradu u obliku gotovine i dionica u vrijednosti višoj od 290 tisuća dolara, piše Intercept.

Isti medij citira i stav Kevina Connora, direktora The Public Accountability Initiative, nadzorne grupe koja je već ranije kritizirala Hadleyeve aktivnosti za interese Raytheona. Connor je izjavio kako bi Hadleyeva ostavka na rukovodnu funkciju Američkog instituta za mir bila „korak u pravom smjeru“.

Ovo je jedan od najrigidnijih primjera zlouporabe rukovodeće pozicije ali i samog duha ustroja jedne organizacije, neovisno bila ona vladina ili nevladina. Neovisno o osobnim političkim stavovima i simpatijama ove ili one strane u pojedinom sukobu, izjave navedenog tipa u potpunoj su kontradikciji s ulogom ustrojene organizacije i funkcijom koja se u njoj obnaša.

Ovaj slučaj pokazuje kako se ludosti ne događaju samo na Balkanu već da je njima, na žalost, inficiran i ostali svijet, uključno i onaj njegov dio koji se itekako gromko, načelno zalaže za beskompromisnu borbu protiv korupcije i sukoba interesa.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,