Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PACIFISTI, A RATNICI MADE IN USA: Å ef AmeriÄkog Instituta za mir se zauzima za rat u Ukrajini!

PACIFISTI, A RATNICI MADE IN USA: Å ef AmeriÄkog Instituta za mir se zauzima za rat u Ukrajini!

stephen-hadley-institut-mirDa vam netko priÄa da u Americi postoji Institut za mir, mislili bi da se radi o nekom znanstveno fantastiÄnom filmu, no on postoji i u njemu se zagovara RAT! Ima li bolestima ovakve vrste kraja?

Hadley je Älan vijeća direktora velikog proizvoÄ‘aÄa oružja tvrtke Raytheon, od koje je samo tijekom 2014. g. u znak zahvale poluÄio nagradu u vrijednosti viÅ¡oj od 290 tisuća dolara

Organizacija AmeriÄki institut za mir (The United States Institute of Peace), vladina je organizacija utemeljena sa zadaćom pružanja potpore miru na planeti s pomoću „nenasilnog rjeÅ¡avanja sukoba“.

Ali kako to u ovo suvremeno vrijeme gubitka općeljudskih i civilizacijskih vrijednosti, morala i svetosti sve Äešće biva, tako nas i sljedeća informacija koju je objavio ameriÄki Intercept ne treba previÅ¡e Äuditi iako do srži razgolićuje ljudsku hipokriziju ali i potpuni gubitak kontrole zbog stavljanja vlastitih probitaka ispred proklamiranih naÄela organizacije koju se vodi i predstavlja.

Tako Intercept u subotu na svojim web stranicama (poveznica je na dnu teksta) objavljuje kako je rukovoditelj AmeriÄkog instituta za mir Stephen Hadley osobno zainteresiran za razbuktavanje ratnog sukoba u Ukrajini. Hadley je, doÅ¡avÅ¡i na Äelo organizacije, postao neumoljivi jastreb koji sustavno zastupa Å¡irenje vojnog mijeÅ¡anja u unutarnje stvari drugih zemalja. ProturjeÄje je lako objaÅ¡njivo: Hadley je Älan vijeća direktora ameriÄke tvrtke za proizvodnju oružja Raytheon.

Kao bivÅ¡i savjetnik za nacionalnu sigurnost ex predsjednika Georgea W. Busha, Hadley je inzistirao na nužnosti vojne intervencije u Iraku. Kasnije je zastupao opciju masovnih zraÄnih napada na Siriju. Posljednju godinu on je u viÅ¡e navrata podupirao eskalaciju ukrajinskog sukoba, piÅ¡e navedeni ameriÄki medij.

Na Vroclawskom globalnom forumu u lipnju ove godine, Hadley se zauzimao u korist dostave smrtonosnog naoružanja Ukrajini jer bi to „podiglo cijenu ruskih aktivnosti u Ukrajini“. On je tada rekao:

„Čak je i predsjednik Putin osjetljiv prema vrećama za leÅ¡eve – to zvuÄi grubo, ali to je istina – prema vrećama za leÅ¡eve ubijenih ruskih vojnika“, citira Intercept rukovoditelja AmeriÄkog instituta za mir.

Ukrajinski sukob povisio je regionalne rashode za obranu, što je dovelo do povećanja dobiti navedene tvrtke Raytheon, piše isti medij, pozivajući se na izjavu financijskog direktora kompanije.

Projekt izgradnje integriranih protuzraÄnih i proturaketnih sustava obrane Poljske, za koje je Raytheon zainteresiran, postao je prioritet za poljsku državu nakon zbivanja u Ukrajini poslije državnog prevrata u veljaÄi proÅ¡le godine. Osim toga, u lipnju je i senator iz redova tzv. jastrebova John McCain pozvao na dostavu Ukrajini raketnih sustava Javelin proizvoÄ‘aÄa Lockheed Martin i Raytheon.

Hadley je Älan vijeća direktora Raytheona od 2009. godine, a samo je tijekom 2014. godine dobio na ime zahvale nagradu u obliku gotovine i dionica u vrijednosti viÅ¡oj od 290 tisuća dolara, piÅ¡e Intercept.

Isti medij citira i stav Kevina Connora, direktora The Public Accountability Initiative, nadzorne grupe koja je već ranije kritizirala Hadleyeve aktivnosti za interese Raytheona. Connor je izjavio kako bi Hadleyeva ostavka na rukovodnu funkciju AmeriÄkog instituta za mir bila „korak u pravom smjeru“.

Ovo je jedan od najrigidnijih primjera zlouporabe rukovodeće pozicije ali i samog duha ustroja jedne organizacije, neovisno bila ona vladina ili nevladina. Neovisno o osobnim politiÄkim stavovima i simpatijama ove ili one strane u pojedinom sukobu, izjave navedenog tipa u potpunoj su kontradikciji s ulogom ustrojene organizacije i funkcijom koja se u njoj obnaÅ¡a.

Ovaj sluÄaj pokazuje kako se ludosti ne dogaÄ‘aju samo na Balkanu već da je njima, na žalost, inficiran i ostali svijet, ukljuÄno i onaj njegov dio koji se itekako gromko, naÄelno zalaže za beskompromisnu borbu protiv korupcije i sukoba interesa.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotaÄić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,