Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ŠOKANTNO: Britanski bodybuilder konzumirao 7-8 energetskih pića dnevno i umro od raka jetre

ŠOKANTNO: Britanski bodybuilder konzumirao 7-8 energetskih pića dnevno i umro od raka jetre

bodybuilder-rak-jetraDean Wharmby iz Rochdalea, Engleska je htio savršeno tijelo, no desilo se nešto sasvim neočekivano…

Bodybuilder koji je naguravao 10.000 kalorija dnevno u svojem režimu prehrane, dnevno je ispijao 7-8 energetska pića, i prežderavo se masnom hranom.

Neko vrijeme je čak uzimao steroide da bi sagradio svoje trbušnjake nalik na rebrastu dasku za pranje veša.

Nedavno su zdravstvene navike Wharmbya konačno sustigle. Umro je od raka jetre sa samo 39 godina.

U 2010. godini, liječnici su otkrili veliki tumor na jetri ovog fitness fanatika. Odabrao je liječenje prirodnim putem, umjesto da prolazi kroz kemoterapije i zračenja, i potpuno je promijenio prehranu.

Izbacio je crveno meso i šećer, te je pripremao mješavine prirodnih tretmana i vitamina u borbi protiv bolesti, ali bilo je prekasno. Konzumacija onoga prije je bila prejaka za njegov organizam.

Deanov otac je jednom izjavio za portal MailOnline kada mu je sin obolio: “Ne mogu reći da je prehrana sigurno zaslužna, ali stvari kao što su energetska pića mogu biti faktori koji pridonose nastanku tumora. Godinama se Wharmbyeva prehrana sastojala od energetskih pića, hamburgera, pizza i sendviča od slanine.”

Alkoholizam je najpoznatiji uzrok bolesti jetre, ali masna hrane može izazvati stanje poznato kao bezalkoholni steotohepatitis, što može dovesti do zatajenja jetre i raka jetre.

Znanstvenici vjeruju da molekule šećera koje su pronađene u tijelu govedine, janjetine, svinjetine mogu izazvati imunološki odgovor u ljudi i uzrokovati upalu, što u konačnici rezultira rastom tumora.

Specifična molekula šećera, naziva Neu5Gc, pronađena je u visokim koncentracijama u tkivu raka, ali se takav šećer ne proizvodi u tijelu. Međutim, taj šećer se proizvodi u tijelu većini drugih sisavaca, što je dovelo znanstvenike da vjeruju da njegova prisutnost u ljudskom tijelu dolazi iz naše prehrane.


Crveno meso je utvrđeno da sadrže najviše razine Neu5Gc. Govedina, bizon, svinjetina, janjetina i sadrže najviše šećera. Neu5Gc nije pronađen u ribi, peradi ili voću i povrću.

Što se tiče energetskih pića, slatka, kofeinom krcata pića su povezana s 184.000 smrtnih slučajeva u svijetu od 2010.

“Mogu reći da nezdrave hrana i piće, posebice potrošnja slatkih pića, značajan je čimbenik u uzrocima smrti u ovom području, a bolesti poput raka, srčanih bolesti i moždanog udara su najčešće” rekao je dr Ellis Cleary, glavni medicinski službenik zdravstva, Novi Brunswick, u intervjuu za CBC News.

Energetski napitci su dosta opasni čak i zbog samog sadržaja kofeina. Ovi proizvodi su tako nakrcani s kofeinom da konzumiranje više od jednog pića dnevno može izazvati srčani udar kod tinejdžera, ali kada je u pitanju rak, šećer je taj koji više zabrinjava.

Mainstream mediji ne stavljaju krivnju na slatke stvari, rekavši da se stanice raka ne hrane šećerom, niti jedu dodatni šećer dok se stanje uzrokovano rakom pogoršava. Sugar je veza sa rakom koja se još uvijek vodi u raspravama o zdravlju i nevladina krugovima.

Na primjer, 2010 istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Research pokazuje da “stanice raka mogu lako razgrađivati fruktozu [iz kukuruznog sirupa - HFCS] i time povećati proliferaciju.”

Autori studije su zaključili da ne samo da se rak hrani šećerom, već stanice koriste fruktozu, osobito za staničnu diobu, ubrzavaju rast i širenje raka.

Istina je, šećer je potpuno nepotreban u prehrani zdrave osobe, a ima i dosta načina da se uključe proteini u prehrani bez konzumiranja crvenog mesa, svinjetine ili janjetine. Steviju, prirodni nadomjestak šećera, može čak i spriječiti i poništiti dijabetes tipa 2.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,