Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Å OKANTNO: Britanski bodybuilder konzumirao 7-8 energetskih pića dnevno i umro od raka jetre

ŠOKANTNO: Britanski bodybuilder konzumirao 7-8 energetskih pića dnevno i umro od raka jetre

bodybuilder-rak-jetraDean Wharmby iz Rochdalea, Engleska je htio savrÅ¡eno tijelo, no desilo se neÅ¡to sasvim neoÄekivano…

Bodybuilder koji je naguravao 10.000 kalorija dnevno u svojem režimu prehrane, dnevno je ispijao 7-8 energetska pića, i prežderavo se masnom hranom.

Neko vrijeme je Äak uzimao steroide da bi sagradio svoje trbuÅ¡njake nalik na rebrastu dasku za pranje veÅ¡a.

Nedavno su zdravstvene navike Wharmbya konaÄno sustigle. Umro je od raka jetre sa samo 39 godina.

U 2010. godini, lijeÄnici su otkrili veliki tumor na jetri ovog fitness fanatika. Odabrao je lijeÄenje prirodnim putem, umjesto da prolazi kroz kemoterapije i zraÄenja, i potpuno je promijenio prehranu.

Izbacio je crveno meso i šećer, te je pripremao mješavine prirodnih tretmana i vitamina u borbi protiv bolesti, ali bilo je prekasno. Konzumacija onoga prije je bila prejaka za njegov organizam.

Deanov otac je jednom izjavio za portal MailOnline kada mu je sin obolio: “Ne mogu reći da je prehrana sigurno zaslužna, ali stvari kao Å¡to su energetska pića mogu biti faktori koji pridonose nastanku tumora. Godinama se Wharmbyeva prehrana sastojala od energetskih pića, hamburgera, pizza i sendviÄa od slanine.”

Alkoholizam je najpoznatiji uzrok bolesti jetre, ali masna hrane može izazvati stanje poznato kao bezalkoholni steotohepatitis, što može dovesti do zatajenja jetre i raka jetre.

Znanstvenici vjeruju da molekule Å¡ećera koje su pronaÄ‘ene u tijelu govedine, janjetine, svinjetine mogu izazvati imunoloÅ¡ki odgovor u ljudi i uzrokovati upalu, Å¡to u konaÄnici rezultira rastom tumora.

SpecifiÄna molekula Å¡ećera, naziva Neu5Gc, pronaÄ‘ena je u visokim koncentracijama u tkivu raka, ali se takav Å¡ećer ne proizvodi u tijelu. MeÄ‘utim, taj Å¡ećer se proizvodi u tijelu većini drugih sisavaca, Å¡to je dovelo znanstvenike da vjeruju da njegova prisutnost u ljudskom tijelu dolazi iz naÅ¡e prehrane.

Crveno meso je utvrđeno da sadrže najviše razine Neu5Gc. Govedina, bizon, svinjetina, janjetina i sadrže najviše šećera. Neu5Gc nije pronađen u ribi, peradi ili voću i povrću.

Å to se tiÄe energetskih pića, slatka, kofeinom krcata pića su povezana s 184.000 smrtnih sluÄajeva u svijetu od 2010.

“Mogu reći da nezdrave hrana i piće, posebice potroÅ¡nja slatkih pića, znaÄajan je Äimbenik u uzrocima smrti u ovom podruÄju, a bolesti poput raka, srÄanih bolesti i moždanog udara su najÄešće” rekao je dr Ellis Cleary, glavni medicinski službenik zdravstva, Novi Brunswick, u intervjuu za CBC News.

Energetski napitci su dosta opasni Äak i zbog samog sadržaja kofeina. Ovi proizvodi su tako nakrcani s kofeinom da konzumiranje viÅ¡e od jednog pića dnevno može izazvati srÄani udar kod tinejdžera, ali kada je u pitanju rak, Å¡ećer je taj koji viÅ¡e zabrinjava.

Mainstream mediji ne stavljaju krivnju na slatke stvari, rekavši da se stanice raka ne hrane šećerom, niti jedu dodatni šećer dok se stanje uzrokovano rakom pogoršava. Sugar je veza sa rakom koja se još uvijek vodi u raspravama o zdravlju i nevladina krugovima.

Na primjer, 2010 istraživanje objavljeno u Äasopisu Cancer Research pokazuje da “stanice raka mogu lako razgraÄ‘ivati fruktozu [iz kukuruznog sirupa - HFCS] i time povećati proliferaciju.”

Autori studije su zakljuÄili da ne samo da se rak hrani Å¡ećerom, već stanice koriste fruktozu, osobito za staniÄnu diobu, ubrzavaju rast i Å¡irenje raka.

Istina je, Å¡ećer je potpuno nepotreban u prehrani zdrave osobe, a ima i dosta naÄina da se ukljuÄe proteini u prehrani bez konzumiranja crvenog mesa, svinjetine ili janjetine. Steviju, prirodni nadomjestak Å¡ećera, može Äak i sprijeÄiti i poniÅ¡titi dijabetes tipa 2.
 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,