Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Slovenijom haraju teorije zavjera: Hrvati napad na arbitražu planirali od proljeća, upletena i Udba

Slovenijom haraju teorije zavjera: Hrvati napad na arbitražu planirali od proljeća, upletena i Udba

piranski_zaljev_teorije_zavjereArbitražni skandal i izlazak Hrvatske iz arbitražnog procesa koji u Sloveniji nazivaju špijunskom aferom u režiji hrvatskih obavještajnih službi rasplamsao je maštu različitih slovenskih komentatora i forumaša… postoje i teorije kako su u cijeli skandal upletene stare “udbaške” strukture u objema državama…

A verzije objave kompromitantnih materijala kreću se od onih da se je slovenska kontraobavještajna služba “blamirala” i pokazala nesposobnom, pa do onih koje govore o njenom trijumfu koji je doveo do slovenskog diplomatskog uspjeha, potvrđenog stajalištima EU-a i arbitražnog suda koji inzistiraju na nastavku arbitraže.

Poluslužbene ocjene Ljubljane su da je Hrvatska skandal s ilegalnim prisluškivanjem slovenskih duužnosnika namjerno izazvala kako bi kompromitirala arbitražni sporazum i granično rješenje koje je bilo na vidiku, a koje joj ne bi odgovaralo, te se tako diskreditirala u očima međunarodne zajednice.

Potvrdila je to i sinoćnja izjava Matjaža Nemeca, bliskog suradnika nekadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Boruta Pahora koji je 2009. godine s Pahorom radio na izradi arbitražnih dokumenata.

Nemec: Hrvati planirali napad na arbitražu od proljeća

On je za treći program Slovenske televizije kazao kako je hrvatski pokušaj rušenja arbitražnog sporazuma u koji je uloženo toliko napora bio pomno planiran unaprijed, još ovog proljeća.

Po njegovim riječima, to dokazuje podatak da se afera tempirala u vrijeme kad skandal nije više mogao presudno utjecati na posjet slovenskih turista u Hrvatskoj.

Po podacima slovenske turističke organizacije posjet slovenskih turista u Istri je za deset posto veći nego lani, no to se sigurno ne bi dogodilo da je afera izbila u svibnju ili lipnju, ustvrdio je Nemec.

Hrvatski političari još uvijek “traumatizirani” osamostaljenjem

Založio se za diplomatsku mirnoću u odnosima s Hrvatskom, ali je upozorio da je problem Hrvatske što u njoj u politici još djeluju ljudi “traumatizirani” iz 90-ih godina procesom teškog osamostaljenja Hrvatske, pa reagiraju emocionalno, a ne racionalno.

U medijima i na internet portalima u vezi s “obavještajnom aferom” pojavljuju se najfantastičnije kombinacije, od onih da Hrvatska u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova ima “duboko grlo” koje joj otkriva tajne informacije, preko potpuno suprotnih koje hvale ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i tvrde da je izveo odličan manevar svojim javnim sugestijama kako arbitražni sud s objavom presude ne bi smio čekati samo zbog rezervi glede predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Postoje i teorije kako su cijeli skandal upletene stare “udbaške” strukture u Sloveniji i Hrvatskoj, kako bi destabilizirale prilike u regiji ili čak dovele na vlast desnicu.

Podsjetimo, hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je Sloveniji diplomatsku notu, u kojoj se ističe da su se zbog povrede od strane Slovenije stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma, na što je slovensko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo ističući da očekuje da će Arbitražni sud presudu donijeti na temelju dokumentacije koja mu je bila predstavljena do kraja lipnja 2014. godine.
 

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , ,