Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ŠAMPONI: Koliko su sigurni? Šta se sve nalazi u njima?

ŠAMPONI: Koliko su sigurni? Šta se sve nalazi u njima?

kosa-šamponSjajna i čvrsta kosa … gusta i mekana na dodir … mirisna i lepršava … To su reklame na kojima nas “hvataju” da bismo kupili baš taj određeni proizvod i zadovoljili svoju želju

Nažalost, većina sastojaka u šamponu nema veze sa čistoćom, već su toksični i mogli bi izazvati zdravstvene probleme.

Više od 80.000 kemikalija registriranih i upotrebljavanih u Americi od drugog svjetskog rata, manje od 500 je proučavano i prostudirano, kako ne bi loše utjecalo na ljudsko zdravlje.

Najčešća dezinfekcijska sredstva u šamponima je natrijev ili amonijev lauril sulfat. Ta viskozna žuta tekućina skupa sa vodom je dovoljna kako bi učinila vašu kosu čistom, prenosi Seattleorganic .

Šamponi sadrže velike doze esterogena i esterogenih tvari koje se nalaze nizvodno u kanalizacijama te izazivaju da riblja populacija previše raste, zbog vrste esterogenih tekućina.

Donosimo vam neke od kemikalija koje se nalaze u šamponu i njihov učinak na tijelo i zdravlje:

Natrijev lauril sulfat je anionaktivni surfaktant i sastojak je skoro svih, ali baš skoro svih šampona. Dobar je surfaktant, dobro uklanja nečistoće i stvara bogatu i obilnu pjenu. On može nadražiti kožu iznimno osjetljivih osoba i kod određenih pojedinaca uzrokovati kožnu alergiju.

Cocamidopropyl betain je drugačiji surfaktant. On je lošiji, stvara lošiju pjenu, ne čisti baš najbolje, ali je zato vrlo blag, ne iritira, a najčešće se koristi u šamponima za malu djecu kako ih šampon ne bi štipao za oči.

Dimetikon - u pitanju je vrsta silikonskog ulja koji oblaže vlasi kose i čini film na njoj, čini je mekšom i finijom. Na neki način, dimetikon štiti kutikulu kose od oštećenja.

Distearil eter: služi isključivo za zamućivanje šampona kako bi šampon poprimio sedefasti izgled.

Ugušćivači: natrijev klorid – obična, najobičnija kuhinjska sol koja zgusne šampon, čime se izbjegavaju gubici zbog eventualnog curenja šampona s ruke i kose.

Osim njega, kao zgušnjivač u ovom šamponu nalazi se i karbomer, poseban polimer koji upija velike količine vode stvarajući gel.

Behenil alkohol je u ovom slučaju vrsta zgušnjivača.

Konzervansi: natrijev salicilat, natrijev benzoat, sorbinska kiselina – čuvaju šampon od najezde bakterija, tj. od eventualnog kvarenja.

CI77891 je titanijev dioksid, još jedan anorganski mineral, čini šampon neprozirnim.

Saccharum officinarum je običan kuhinjski šećer. On bi mogao služiti za vezivanje vode.

Niacinamid i piridoksin su vitamini B3 i B5. Iako su svi B vitamini dobri za kosu, teško da njihov sadržaj u šamponu ima ikakav bitniji učinak.

Natrijev metilparaben čuva šampon, koji sadržava i gore spomenuti šećer, od kvarenja, tj. zagađenja bakterijama.

DMDM hidantoin: kao i natrijev metilparaben, čuva šampon od kvarenja.

Polikvaternij -10: skoro obavezni sastojak svih modernih šampona jesu polikvaterijski spojevi, tvari koje imaju antistatičko svojstvo i stvaraju zaštitni film na vlasima kose. Antistatičkim djelovanjem sprječava nekontrolirano letenje kose i nepokornost kada hoćemo napraviti frizuru.

Biljni ekstrakti: ovaj šampon sadrži ekstrakte jabuke, limuna i naranče te čaja.


Limunska kiselina: kako šampon ne bi bio previše lužnat i time uzokovao iritaciju i isušivanje kose i vlasišta.

Gliceril-oleat: emolijent – mada je važan u kremama, pitanje je koliko je njegovo prisustvo u šamponu opravdano.

Dietanolamin PG-propil PEG/PPG-18/21: ovaj komplicirani sastojak zapravo jest dietanolamin u kombinaciji s surfaktantom. Ta kombinacija jest dobar emulgator i potpomaže stvaranje dobre pjene. .

Mineralna ulja – začepljuju pore i uzrokuju pojavu akni, narušavaju pravilno izlučivanje sebuma i regulaciju vlage, koža postaje suha, dehidrirana, sklona aknama.

Parafin i vazelin su naftni derivati.

Formaldehid je jedan od najopasnijih konzervansa, karcinogena tvar, postoji u gotovo svakom kozmetičkom proizvodu za njegu kože. Dugotrajnom upotrebom može izazvati neželjene reakcije na koži.

Kvaternium – 15 – kozmetički konzervans koji može oslobađati formaldehid, karcinogenu tvar.

Sulfati su zapravo jaki kemijski deterdženti kakve također nalazimo u sredstvima za odmašćivanje posuđa i kuhinjskih površina, a zaslužni za stvaranje bogate pjene. No, ne zavaravajte se, raskošna pjena nije znak dobrog šampona, već prije signal da riskirate potencijalnu iritaciju vlasišta, crvenilo i svrbež.

Isopropyl alkohol – vrlo je čest sastojak u kozmetičkim proizvodima. Sintetiziran je iz mineralnog ulja i može se naći i u sredstvima za poliranje drva i antifrizu. No jako isušuje kosu i vlasište te može dovesti dovodi do oštećenja i gubitka kose.

Propilen glikol – Ovo moćno otapalo pomaže sastojcima za čišćenje da uđu dublje u vlasi, ali isto tako uništava proteine ​​u zdravoj kosi i iritira osjetljivo vlasište i kosi.

Voda – najčešće je prva stvar koja se navodi jer je, kao iu većini stvari, ona temelj. Kako bi bio tekući, gotovo svaka boca šampona sastoji se od oko 80% vode.

Amonij Lauryl Sulfate / Amonij Laureth Sulfate / Sodium Lauryl Sulfate – Sve ovo možemo svesti na jednu riječ – deterdženti, odnosno to je ono što čisti našu kosu bila ona duga ili kratka, piše Takepart.

Cocamide DEA, MEA ili TEA/Cocamidopropyl Betaine – Ovo su blaži deterdženti zbog kojih nam je kosa pri pranju puna pjene, ali dodaju se kako bi zgusnuli šampon jer ga je tako lakše dozirati i lijevati.

Natrijev Citrate – Ova tvar pomaže da se održi prava razina pH koja je najčešće blago kisela, pomaže da se nečistoća i masnoća dobro operu te kosi daje sjaj i glatkoću.

Glycol distearat / Stearat – Zaduženi su za izgled i teksturu, odnosno šamponu daju biserni sjaj i pomažu da tekućina bolje izlazi iz boce.

Dimethicone/Cyclomethicone – Ovim sastojcima zahvalite na volumenu i minimalno naelektriziranoj kosi. Ali to nije jedini zadatak dimethiconea jer pomaže i pri lakšem raščešljavanju zapetljane kose nakon pranja, baš kao i POLYQUATERNIUM te quaternium koji imaju slična svojstva kao balzami.

Panthenol – Ovo je jedan od oblika vitamina B koji hidratizira i hrani kosu.

Cetyl/Oleyl/Stearyl Alcohol – Iako je riječ o alkoholu, ovaj oblik nije štetan jer kosi daje vlagu, ali i pomaže pri raščešljavanju jer molekule prianjaju na svaku vlas izvana te kosi daju sjaj.

Paraben – Kemijski prezervans koji je čak iu manjim dozama vezan za toksičnost organa i štetu po reproduktivni sustav. Vjeruje se da je uklonjeno grudno tkivo kod svih ispitanih 40 žena podvrgnutim mastektomiji sadržavalo neku vrstu parabena. Imaju slične osobine kao i estrogen
 
(radiosarajevo.ba/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,