Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » Pro─Źitajte ┼íto mlada Ruskinja ka┼że o amerikanizaciji svijeta

Pro─Źitajte ┼íto mlada Ruskinja ka┼że o amerikanizaciji svijeta

Marija-Katasonova-rusija-sadKoliko smo slobodni u izboru zemlje za ┼żivot? Rusija, Francuska, ┼ápanjolska, Velika Britanija, Kanada, Australija, Indija, Gruzija – u koju god to─Źku svijeta da odete, svejedno ostajete u Americi

Mi svi odavno ┼żivimo u Americi, bilo da to ┼żelimo ili ne, bilo da to shva─çamo ili da se jo┼í uvijek pla┼íimo pogledati istini u o─Źi.

Proces globalizacije, a su┼ítinski – amerikanizacija planeta koja nemilosrdno bri┼íe kulturne razlike, uni┼ítava nacionalni identitet zemalja i naroda, mijenja vrijednosti, ru┼íi tradicionalne dru┼ítvene institucije, diktira svoja ekonomska i politi─Źka pravila igre.

Oru┼żane snage Sjedinjenih Dr┼żava pobjedni─Źki mar┼íiraju ne samo po Europi.

Pau─Źina vojnih baza SAD obavila je planet: Njema─Źka, Velika Britanija, Katar, Australija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, Kosovo, Kuvajt, Turska, Nizozemska, Japan, Brazil i jo┼í nekoliko desetaka drugih zemalja, gdje se “izabrani” ljudi u maskirnim uniformama brinu o o─Źuvanju “demokracije”.

Ali, nije samo stalno vojno prisustvo SAD na teritoriju neke dr┼żave ono ┼íto osigurava totalnu kontrolu nad dru┼ítvom. Dr┼żave se jedna za drugom, bez borbe, s pravima kolonije uklapaju u ameri─Źki model ustrojstva svijeta. Model gdje “odabrana nacija” dominira u svim sferama.

Mi jedemo ameri─Źku hranu, gledamo ameri─Źke filmove, ┼íou-emisije i serije prevedene i prilago─Ĺene domorodcima; mi slu┼íamo ameri─Źku glazbu, pri─Źamo engleski, di┼żemo u zrak heroja ameri─Źke likove koji nikada nisu postojali, obo┼żavamo dolar i klanjamo se ameri─Źkim idolima.

Na┼ía djeca se igraju s Miki Mausom i Barbikama, a gledaju Spu┼żva Boba i Shreka. Prema kome se ravnaju nove generacije? Prema Jevgeniju Rodionovu ili? Prema Valentini Tere┼íkovoj ili Grdani? Da li na┼ía djeca znaju za podvige ruskog naroda? Ne znam, ali zato sigurno znaju protiv kojeg zlikovca se borio Spiderman, tko je Kapetan Amerika i kakve mo─çi ima Batman.


Nije obavezno da ruski ┼íkolarci znaju rusku povijest i rusku klasi─Źnu knji┼żevnost, ali jeste engleski jezik. Bez znanja stranog jezika si neznalica, nitko i ni┼íta, ne─çe te primiti na posao na iole va┼żniju poziciju.

Da biste pokazali da ste napredni, obrazovani i da pripadate intelektualcima, dovoljno je izgovoriti ┼íto vi┼íe stranih termina i anglicizama. Mi i ne primje─çujemo kako se u svakodnevnom govoru odvija potiskivanje i zamjena ruskih stranim rije─Źima.

Za nas je Amerika bastion demokracije, raj na zemlji. Tamo pare padaju s neba, tamo gra─Ĺani imaju sve i ne ula┼żu u to nikakve napore. Tamo nema neravnopravnosti, siroma┼ítva, demografskih i rasnih problema. Tamo ┼żive sretne Barbike i Kenovi s njihovim vje─Źitim holivudskim osmijehom. I ameri─Źki san je san svakog od nas.

Mi ┼żivimo u ameri─Źkom svijetu, na brzinu skrojenom 90-tih po ameri─Źkom modelu. Mi ┼żivimo u skladu s ameri─Źkim zakonima, s ameri─Źkom podjelom vlasti, partijama i sudovima. Mi radimo samo ono ┼íto nam dopu┼ítaju da radimo.

Gledamo samo ono ┼íto nam daju da gledamo, ┼íto se smatra op─çeprihva─çenom normom. Mislimo onako kako nam govore da mislimo. I slobodni smo u svom djelovanju to─Źno onoliko koliko nam dopu┼ítaju da takvi budemo. ┼Żivimo u skladu s njihovom ideologijom. Poku┼íavamo da budemo takvi kao oni, takvi kakve nam ih predstavlja propaganda.

Treba shvatiti jedno: model je njihov, a mi smo lo┼íi imitatori. Svi smo mi lo┼íi i ne pretjerano smije┼íni klaunovi. To vam je isto kao da mrkog medvjeda obu─Źete u kostim Ronalda Makdonalda, natjerate ga da ┼żdere big mack i ple┼íe uz pjesmu Madonne radi zabave “prekooceanskih partnera”.

Kreveljenje i naopakosti u svemu – od politike do kulture.

Do┼ílo je vrijeme da po─Źnemo po┼íteno gledati svijet oko sebe i nas same – ruskim pogledom, a ne kroz zvjezdano-prugaste nao─Źale.
 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,