Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » Pročitajte što mlada Ruskinja kaže o amerikanizaciji svijeta

Pročitajte što mlada Ruskinja kaže o amerikanizaciji svijeta

Marija-Katasonova-rusija-sadKoliko smo slobodni u izboru zemlje za život? Rusija, Francuska, Španjolska, Velika Britanija, Kanada, Australija, Indija, Gruzija – u koju god točku svijeta da odete, svejedno ostajete u Americi

Mi svi odavno živimo u Americi, bilo da to želimo ili ne, bilo da to shvaćamo ili da se još uvijek plašimo pogledati istini u oči.

Proces globalizacije, a suštinski – amerikanizacija planeta koja nemilosrdno briše kulturne razlike, uništava nacionalni identitet zemalja i naroda, mijenja vrijednosti, ruši tradicionalne društvene institucije, diktira svoja ekonomska i politička pravila igre.

Oružane snage Sjedinjenih Država pobjednički marširaju ne samo po Europi.

Paučina vojnih baza SAD obavila je planet: Njemačka, Velika Britanija, Katar, Australija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, Kosovo, Kuvajt, Turska, Nizozemska, Japan, Brazil i još nekoliko desetaka drugih zemalja, gdje se “izabrani” ljudi u maskirnim uniformama brinu o očuvanju “demokracije”.

Ali, nije samo stalno vojno prisustvo SAD na teritoriju neke države ono što osigurava totalnu kontrolu nad društvom. Države se jedna za drugom, bez borbe, s pravima kolonije uklapaju u američki model ustrojstva svijeta. Model gdje “odabrana nacija” dominira u svim sferama.

Mi jedemo američku hranu, gledamo američke filmove, šou-emisije i serije prevedene i prilagođene domorodcima; mi slušamo američku glazbu, pričamo engleski, dižemo u zrak heroja američke likove koji nikada nisu postojali, obožavamo dolar i klanjamo se američkim idolima.

Naša djeca se igraju s Miki Mausom i Barbikama, a gledaju Spužva Boba i Shreka. Prema kome se ravnaju nove generacije? Prema Jevgeniju Rodionovu ili? Prema Valentini Tereškovoj ili Grdani? Da li naša djeca znaju za podvige ruskog naroda? Ne znam, ali zato sigurno znaju protiv kojeg zlikovca se borio Spiderman, tko je Kapetan Amerika i kakve moći ima Batman.

Nije obavezno da ruski školarci znaju rusku povijest i rusku klasičnu književnost, ali jeste engleski jezik. Bez znanja stranog jezika si neznalica, nitko i ništa, neće te primiti na posao na iole važniju poziciju.

Da biste pokazali da ste napredni, obrazovani i da pripadate intelektualcima, dovoljno je izgovoriti što više stranih termina i anglicizama. Mi i ne primjećujemo kako se u svakodnevnom govoru odvija potiskivanje i zamjena ruskih stranim riječima.

Za nas je Amerika bastion demokracije, raj na zemlji. Tamo pare padaju s neba, tamo građani imaju sve i ne ulažu u to nikakve napore. Tamo nema neravnopravnosti, siromaštva, demografskih i rasnih problema. Tamo žive sretne Barbike i Kenovi s njihovim vječitim holivudskim osmijehom. I američki san je san svakog od nas.

Mi živimo u američkom svijetu, na brzinu skrojenom 90-tih po američkom modelu. Mi živimo u skladu s američkim zakonima, s američkom podjelom vlasti, partijama i sudovima. Mi radimo samo ono što nam dopuštaju da radimo.

Gledamo samo ono što nam daju da gledamo, što se smatra općeprihvaćenom normom. Mislimo onako kako nam govore da mislimo. I slobodni smo u svom djelovanju točno onoliko koliko nam dopuštaju da takvi budemo. Živimo u skladu s njihovom ideologijom. Pokušavamo da budemo takvi kao oni, takvi kakve nam ih predstavlja propaganda.

Treba shvatiti jedno: model je njihov, a mi smo loši imitatori. Svi smo mi loši i ne pretjerano smiješni klaunovi. To vam je isto kao da mrkog medvjeda obučete u kostim Ronalda Makdonalda, natjerate ga da ždere big mack i pleše uz pjesmu Madonne radi zabave “prekooceanskih partnera”.

Kreveljenje i naopakosti u svemu – od politike do kulture.

Došlo je vrijeme da počnemo pošteno gledati svijet oko sebe i nas same – ruskim pogledom, a ne kroz zvjezdano-prugaste naočale.
 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,